Δευτέρα 18 Φεβρουαρίου 2013

ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ : ΣΥΝΤΟΜΑ ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΕ ΧΩΡΟΤΑΞΙΚΟ ΝΗΣΙΩΤΙΚΩΝ ΔΗΜΩΝ



Αν και ο υπουργός Εσωτερικών Ευριπίδης Στυλιανίδηςαπό τη Μεσσηνία, δεν άνοιξε τα «χαρτιά» του για αλλαγές στον «Καλλικράτη» και το χωροταξικό, ωστόσο, από τη Λέσβο, ο αναπληρωτής υπουργός τουΧαράλαμπος Αθανασίου διαβεβαίωσε ότι «το προσεχές διάστημα θα αναληφθεί σχετική πρωτοβουλία από το ΥΠΕΣ για νομοθετική ρύθμιση που θα αφορά στο χωροταξικό ανασχεδιασμό νέων δήμων, ιδίως σε νησιωτικές περιοχές».
Είπε, δε, σε συνάντηση που είχε το Σάβατο, στην αίθουσα συνεδριάσεων του περιφερειακού συμβουλίου Βορείου Αιγαίου, με τη συντονιστική επιτροπή του Δίκτυο Κοινοτήτων Λέσβου, πως θα εξετάσει το ενδεχόμενο «επιμέρους αλλαγών στο υφιστάμενο νομοθετικό πλαίσιο που αφορά στις δημοτικές και τοπικές κοινότητες της χώρας με στόχο την όσο το δυνατόν καλύτερη λειτουργία τους».
Από τα μέλη του Δικτύου, κατατέθηκε η διετής εμπειρία από την εφαρμογή του «Καλλικράτη», όσον αφορά στη λειτουργία και στο ρόλο των κοινοτήτων στο νέο αυτοδιοικητικό περιβάλλον. Συζητήθηκαν αρκετά από τα προβλήματα που έχουν ανακύψει μέχρι σήμερα και κατατέθηκαν προτάσεις για την συμπλήρωση και βελτίωση του ισχύοντος νομοθετικού πλαισίου, με κύριο στόχο την αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση των προβλημάτων καθημερινότητας των δημοτών. Από το σύνολο των εισηγητών, τέθηκε και «το πάνδημο αίτημα της δημιουργίας νέου αυτοδιοικητικού χωροταξικού πλαισίου στο νησί, σε αντικατάσταση του δύσκαμπτου και αναποτελεσματικού ενιαίου Δήμου Λέσβου».
aftodioikisi.gr