Δευτέρα 18 Φεβρουαρίου 2013

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΟΥ ΚΩΣΤΑ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΥ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΝΕΡΓΕΙΕΣ ΠΟΥ ΑΦΟΡΟΥΝ ΤΗΝ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΩΝ ΣΥΝΕΠΕΙΩΝ ΤΗΣ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΙΚΗΣ ΠΥΡΚΑΓΙΑΣ ΠΟΥ ΕΠΛΗΞΕ ΤΗ ΧΙΟ ΤΟΝ ΠΕΡΑΣΜΕΝΟ ΑΥΓΟΥΣΤΟ



Έπειτα από τις συνεχείς πρωτοβουλίες, τον κοινοβουλευτικό έλεγχο προς κάθε εμπλεκόμενο Υπουργείο, τις επαφές και την επικοινωνία του βουλευτή Χίου Κώστα Τριαντάφυλλου με τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Τσαυτάρη και τον Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου κ. Κορασίδη, για την πορεία των ενεργειών, που αφορούν την αντιμετώπιση των συνεπειών της καταστροφικής πυρκαγιάς που έπληξε τη Χίο τον περασμένο Αύγουστο, υπήρξε η πληροφόρηση ότι ολοκληρώθηκε  η αποτίμηση των ζημιών του φυτικού κεφαλαίου και προσδιορίσθηκε το ύψος των ενισχύσεων που θα καταβληθούν αμέσως μετά την έγκριση του  προγράμματος από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Οι ζημιές που έχουν υποστεί οι μαστιχοπαραγωγοί και οι ελαιοπαραγωγοί της Χίου  εντάχθηκαν ως επιλέξιμες στο ετήσιο πρόγραμμα κρατικών οικονομικών ενισχύσεων για την αντιστάθμιση ζημιών στη γεωργία από τις πυρκαγιές, έτους 2012. Το εν λόγω πρόγραμμα («Μέτρα υπέρ των παραγωγών της χώρας που οι γεωργοκτηνοτροφικές τους εκμεταλλεύσεις ζημιώθηκαν από πυρκαγιές κατά το έτος 2012»), έχει κοινοποιηθεί αρμοδίως στο υπουργείο Οικονομικών, και έχει, ήδη, αποσταλεί προς  έγκριση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Το συνολικό κόστος του εθνικού προγράμματος ανέρχεται σε 20 εκατομ. ευρώ, εκ των οποίων, εκτιμάται ότι 10  εκατομ. ευρώ περίπου αφορούν ενισχύσεις για τη Χίο (μαστιχόδενδρα περίπου 7,5 εκ. και ελιές περίπου 2,5 εκ. ευρώ), λαμβάνοντας υπόψη τα αναγραφόμενα στον Κανονισμό Κρατικών Οικονομικών Ενισχύσεων και τα ιστορικά στοιχεία ενισχύσεων από παλαιότερες πυρκαγιές στη νήσο.
Στο πρόγραμμα που καταρτίσθηκε για  έγκριση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή  υπάρχει η εξής αναφορά για την στήριξη της αναγέννησης των μαστιχοφόρων σχίνων.

«Ειδικότερα για τους κατόχους μαστιχοφόρων σχίνων, παραδοσιακή καλλιέργεια, απόλυτα οριοθετημένη και ελεγχόμενη μόνο στο νότιο τμήμα της Νήσου Χίου, και προκειμένου να συνεχισθεί:

  • η καλλιέργεια του συγκεκριμένου είδους και να μειωθεί ο  κίνδυνος να  διαταραχθεί η συνέχεια του μοναδικού  οικοσυστήματος  καλλιέργειας τους

  • η  παραγωγή ενός μοναδικού Προϊόντος Ονομασίας Προέλευσης  (ΠΟΠ) στον ευρωπαϊκό, αλλά και  παγκόσμιο χώρο

  • αδιάλειπτα η προσπάθεια ανασύστασής τους, η οποία έχει πολυετή διάρκεια,

  • η ιστορική, κοινωνική και πολιτιστική αξία της καλλιέργειας στην παραμεθόρια, νησιωτική περιφέρεια, όπου υφίστανται μικροί κλήροι 

ως δικαιούχοι κρίνονται οι παραγωγοί που είναι κάτοχοι μαστιχόδενδρων, όπως αυτοί καθορίζονται στο αρχείο του ολοκληρωμένου συστήματος διαχείρισης εκμεταλλεύσεων (ΟΣΔΕ), εφόσον το ατομικό εξωγεωργικό τους εισόδημά είναι μικρότερο από το 150% του εισοδήματος αναφοράς, σε εξαίρεση των αναγραφομένων στο άρθρο 1 παραγρ. 5».

Επίσης, σε ό,τι αφορά τις ενέργειες που έχουν πραγματοποιηθεί μέχρι σήμερα από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων για την πληγείσα από την καταστροφική πυρκαγιά Χίο:

  • Καταβλήθηκαν από τον ΕΛΓΑ οι αποζημιώσεις ζωικού κεφαλαίου ύψους περίπου 50.000 ευρώ για όσους ήταν δικαιούχοι και είχαν δηλώσει τις εκμεταλλεύσεις τους στο ΟΣΔΕ

  • Δόθηκαν στους μελισσοκόμους 40.000 κιλά τροφής ζάχαρης

  • Υποστηρίχθηκαν οι  κτηνοτρόφοι στην προμήθεια ζωοτροφών

  • Προγραμματίζεται η υποβοήθηση των παραγωγών με εμβόλια και φυτά για την αποκατάσταση των  φυτειών των μαστιχοφόρων σχίνων.


Κατόπιν της σχετικής ενημέρωσης, ο Κώστας Τριαντάφυλλος έκανε την ακόλουθη δήλωση: «Είναι πολύ σημαντική η ολοκλήρωση και η υποβολή στην Ε.Ε. του ολοκληρωμένου φακέλου του προγράμματος αποζημίωσης των πληγέντων γεωργών της Χίου. Είναι ένα μεγάλο χρηματικό κεφάλαιο που θα καλύψει εκτός της απώλειας των μαστιχόδεντρων και την απώλεια παραγωγής πέντε ετών. Αναμένουμε τυχόν παρατηρήσεις της αρμόδιας υπηρεσίας της Ε.Ε. και εφόσον ολοκληρωθεί η σχετική διαδικασία έγκρισης, προσωπικά, παραμένω σε εγρήγορση προκειμένου να περιορισθεί όσο είναι δυνατόν ο χρόνος καταβολής των χρημάτων στους δικαιούχους. Με συνεργασία και πίεση τα αποτελέσματα είναι απτά».