Πέμπτη 7 Φεβρουαρίου 2013

H ΧΙΟΣ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΕΧΕΙ "ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΠΡΩΪΝΟ ..." ΔΙΚΟ ΤΗΣ ; - ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΣΤΗΝ ΕΚΘΕΣΗ HORECA

)

Η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου σε συνεργασία με την Ένωση Ξενοδόχων Λέσβου και το Επιμελητήριο Λέσβου, στο πλαίσιο του προγράμματος «Τοπικό Σύμφωνο Ελληνικού Πρωινού» που υλοποιεί το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο Ελλάδος, θα συμμετάσχουν στην κορυφαία και απόλυτα εξειδικευμένη επαγγελματική έκθεση για ξενοδοχεία και μαζική εστίαση (hotels, restaurants και cafes) “8η HO.RE.CA. 2013” (8 – 11 Φεβρουαρίου 2013, εκθεσιακό κέντρο Metropolitan Expo, Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών, Hall 4), προκειμένου να παρουσιάσουν το «Ελληνικό Πρωινό … στη Λέσβο». 

Η Λέσβος μετά την πολύ επιτυχημένη εκδήλωση παρουσίασης του δικού της πρωινού, που πραγματοποιήθηκε στις 30 Δεκεμβρίου 2012 στη Μυτιλήνη, επιλέχθηκε από το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο Ελλάδος ως μία εκ των 8 περιοχών, που θα εκπροσωπηθούν με δικό τους stand εντός του ενιαίου περιπτέρου του Ξ.Ε.Ε. στη HO.RE.CA., για να παρουσιάσουν τα επιμέρους τοπικά πρωινά. 

Οι άλλες επτά περιοχές, που στο πλαίσιο του προγράμματος έχουν αναπτύξει το τοπικό σύμφωνο του δικού τους πρωινού και θα συμμετάσχουν μαζί με τη Λέσβο στη HO.RE.CA., είναι η Κως, η Μαγνησία, η Μεσσηνία, η Νάξος, η Ρόδος, η Σαντορίνη και η Χαλκιδική (λεπτομέρειες στο σχετικό site της “HO.RE.CA. 2013”)

Στα stands των παραπάνω 8 περιοχών, θα εκτίθενται τα προϊόντα τοπικών παραγωγών που υποστηρίζουν το αντίστοιχο πρωινό, καθώς και τα εδέσματα – σκευάσματα (π.χ. ομελέτες, πίτες, γλυκίσματα, κ.α.) που περιλαμβάνονται στο πρωινό της περιοχής. Δίπλα από τα stands των 8 περιοχών, θα υπάρχει το κεντρικό stand του Ξ.Ε.Ε., στο οποίο θα διοργανωθούν οι αντίστοιχες εκδηλώσεις παρουσίασης του κάθε πρωινού. Στην εκδήλωση της κάθε περιοχής, θα παρουσιαστούν στο κοινό τα τοπικά προϊόντα και εδέσματα που υποστηρίζουν το πρωινό της, ενώ θα πραγματοποιηθεί και επίδειξη παραγωγής επιλεγμένων εδεσμάτων σε ανοιχτό παρασκευαστήριο. Στο πλαίσιο της κάθε εκδήλωσης, το κοινό θα έχει τη δυνατότητα να δοκιμάσει τα τοπικά προϊόντα & τα εδέσματα της αντίστοιχης περιοχής.

H Τοπική Επιτροπή Λέσβου αποφάσισε να τιμήσει τις 26 επιχειρήσεις που συμμετείχαν στην εκδήλωση της Μυτιλήνης, δίνοντάς τους τη δυνατότητα να πλαισιώσουν το ενιαίο stand της Λέσβου στη HO.RE.CA., συμβάλλοντας παράλληλα στην αποτελεσματική προώθηση του νησιού, καθώς και των προϊόντων – σκευασμάτων – εδεσμάτων που μπορούν, είτε να προσφερθούν απευθείας σ’ ένα μπουφέ λεσβιακού πρωινού, είτε να το υποστηρίξουν έμμεσα. 

Η κεντρική εκδήλωση παρουσίασης του «Ελληνικού Πρωινού … στη Λέσβο», θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή, 10 Φεβρουαρίου 2013 και ώρα 12 το μεσημέρι, με προσκεκλημένους του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος, εμπορικούς επισκέπτες της έκθεσης – επαγγελματίες της εστίασης και του τουρισμού, όπως ιδιοκτήτες εστιατορίων, εκπροσώπους ξενοδοχείων, προμηθευτές, χονδρέμπορους – λιανέμπορους προϊόντων, εξειδικευμένους δημοσιογράφους γαστρονομίας & τουρισμού, γευσιγνώστες – chefs, tour operators & τουριστικούς πράκτορες, κ.α. αλλά και το απλό κοινό που θα επισκεφθεί τη HO.RE.CA. 

Εκτός της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου, η οποία σε συνεργασία με την Ένωση Ξενοδόχων Λέσβου και το Επιμελητήριο Λέσβου έχει αναλάβει το γενικό συντονισμό της παρουσίας της Λέσβου, την όλη συμμετοχή ενισχύουν ο μεγάλος χορηγός, ακτοπλοϊκή εταιρεία “BLUE STAR FERRIES”, καθώς και η μεταφορική εταιρεία “ΕΦΑΜ. Α.Ε.”. 

Οι 26 επιχειρήσεις του νησιού που υποστηρίζουν το «Ελληνικό Πρωινό … στη Λέσβο» και συμμετέχουν ενεργά στο κοινή παρουσίαση του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος στη HORECA, είναι: 

1. ΑΓΡΟΤΟΥΡΙΣΤΙΚΟΣ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΣ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΑΓΙΑΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ. 
2. ΑΓΡΟΤΟΥΡΙΣΤΙΚΟΣ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΣ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΑΓΡΑΣ. 
3. ΑΓΡΟΤΟΥΡΙΣΤΙΚΟΣ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΣ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΑΣΩΜΑΤΟΥ. 
4. ΑΓΡΟΤΟΥΡΙΣΤΙΚΟΣ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΣ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΜΕΣΟΤΟΠΟΥ. 
5. ΑΓΡΟΤΟΥΡΙΣΤΙΚΟΣ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΣ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΠΑΡΑΚΟΙΛΩΝ. 
6. ΑΛΕΞΑΝΔΡΗΣ ΠΑΡΙΣ: ΛΟΥΚΑΝΙΚΑ ΛΕΣΒΟΥ.
7. ΑΝΔΡΙΑΝΗ ΜΕΡΟΠΗ: ΒΙΟΛΟΓΙΚΟ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ. 
8. ΒΑΣΙΛΕΛΛΗΣ ΙΓΝΑΤΗΣ: ΓΑΛΑΚΤΟΚΟΜΙΚΑ & ΤΥΡΟΚΟΜΙΚΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ. 
9. ΓΑΛΑΚΤΟΚΟΜΙΚΗ ΛΕΣΒΟΥ Α.Β.Ε.Ε.: ΤΥΡΟΚΟΜΙΚΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ. 
10. ΓΕΩΡΓΑΚΑΚΗ ΕΛΕΝΗ: ΒΙΟΛΟΓΙΚΑ ΦΡΟΥΤΑ & ΛΑΧΑΝΙΚΑ. 
11. ΓΛΙΓΛΗΣ Κ. ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ: ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΕΛΙΑΣ – ΒΙΟΛΟΓΙΚΟ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ.
12. ΓΡΑΜΜΗΣ: ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΟ ΓΙΑΟΥΡΤΙ & ΡΥΖΟΓΑΛΟ. 
13. “ΔΥΟ ΕΠΟΧΕΣ ” ΜΑΡΙΑ ΚΩΣΤΗ: ΠΡΟΪΟΝΤΑ ΜΕΛΙΟΥ. 
14. ΕΝΩΣΗ ΑΓΡΟΤΙΚΩΝ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΩΝ ΛΕΣΒΟΥ (Λ.Ε.Σ.Ε.Λ.). 
15. ΕΠΕΚ Α.Ε. – ΑΛΛΑΝΤΙΚΑ ΜΥΤΙΛΗΝΗΣ. 
16. ΖΟΥΡΟΥ ΙΩΑΝΝΑ: ΒΙΟΛΟΓΙΚΑ ΕΛΑΙΟΚΤΗΜΑΤΑ. 
17. KAΜΠΟΥΡΗΣ – ΚΛΑΒΑΣ: ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΟΣ ΠΑΣΤΟΥΡΜΑΣ    ΛΕΣΒΟΥ. 
18. “ΛΕΣΒΙΓΑΛ” ΑΦΟΙ Δ. ΡΟΔΟΥ Ο.Ε.: ΤΥΡΟΚΟΜΙΚΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ. 
19. ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΚΟΣ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΣ ΛΕΣΒΟΥ. 
20. “ΜΕΛΟΣΤΑΓΜΑ” ΠΡΟΤΥΠΟ ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΚΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙ. 
21. “ΜΕΣΑΝΤΡΑ” ΠΡΟΪΟΝΤΑ ΑΠΟ ΣΥΚΑ. 
22. ΣΑΜΙΩΤΗΣ ΚΩΣΤΑΣ: ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΩΝ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ & ΓΛΥΚΩΝ. 
23. “ΣΤΑΧΥ” ΑΡΤΟΖΑΧΑΡΟΠΛΑΣΤΕΙΟ ΑΦΟΙ ΤΑΜΒΑΚΗ. 
24. “ΤΕΠΕΣ” ΒΡΩΣΙΜΕΣ ΕΛΙΕΣ & ΠΑΣΤΑ ΕΛΙΑΣ. 
25. ΤΡΙΖΕΛΛΗ ΜΑΡΙΑ: ΡΟΦΗΜΑΤΑ, ΒΟΤΑΝΑ & ΑΡΩΜΑΤΙΚΑ ΦΥΤΑ ΑΓΙΑΣΟΥ. 
26. ΧΑΤΖΕΛΗΣ ΜΑΝΩΛΗΣ Α.Ε.: ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΑΥΓΩΝ. 

Υπενθυμίζεται ότι στόχος των Συμφώνων Ελληνικού Πρωινού της κάθε περιοχής, είναι αφενός η γνωριμία των Ελλήνων και ξένων επισκεπτών με τις γεύσεις του κάθε τόπου και αφετέρου η διασύνδεση του τουριστικού με τον πρωτογενή – μεταποιητικό τομέα, ώστε τα οφέλη που προσπορίζεται ο πρώτος, να διαχέονται στο δεύτερο και γενικότερα στην τοπική κοινωνία. 
Μετά τον καθορισμό της τοπικής Επιτροπής Λέσβου πριν ένα περίπου χρόνο, ακολούθησε σειρά διαβουλεύσεων και τελικά διαμορφώθηκε το «Τοπικό Σύμφωνο Ελληνικού Πρωινού … στη Λέσβο», το οποίο περιλαμβάνει τα ακόλουθα εδέσματα – σκευάσματα, που μπορούν να συμπεριληφθούν στο μπουφέ του λεσβιακού πρωινού:

1. Ροφήματα: Τίλιο, τσάι βουνού, καϊνάρ, σουμάδα, φασκόμηλο, δενδρολίβανο, ελληνικός καφές στη χόβολη. 
2. Ψωμί – αρτοσκευάσματα – κέικ: Κουλούρια, ελιόψωμο, κουλουράκια, παξιμάδια, παξιμαδάκια γλυκάνισου – μεθυσμένα, τάραμα Ερεσού, ψητές χάχλες, τσουρέκι. 
3. Μέλι τοπικό & μαρμελάδες: Από τοπικά φρούτα εποχής. 
4. Πίτες: Αλμυρές ή γλυκές χορτόπιτες – κολοκυθόπιτες, σφουγγάτο στο φούρνο, γκιουσλεμέδες, ελιοπιτάκια, κρεμμυδοτηγανίτες. 
5. Σούπες: Τραχανόσουπες, ταχινόσουπες, σούπες λαχανικών. 
6. Ελιές – ελαιόλαδο: Ελιές βρώσιμες: μαύρες, κόκκινες, πράσινες τσακιστές με λεμόνι και κρίταμο, καπιράδα: φέτα ψημένου ψωμιού με ελαιόλαδο, ρίγανη & αλάτι. 
7. Τυριά – γαλακτοκομικά: Λαδοτύρι, κασέρι, γραβιέρα, φέτα, βούτυρο, γιαούρτι, γάλα. 
8. Αλλαντικά: Τοπικά λουκάνικα, παστουρμάς με αυγά – ομελέτα. 
9. Φρούτα: Τοπικά φρέσκα φρούτα και λαχανικά. 
10. Γλυκά: Τηγανίτες με μέλι ή πετιμέζι, πλαντζέτα, μπαλεζές με καρύδια, μουσταλευριά, ρυζόγαλο, δίπλες, γλυκά κουταλιού.