Παρασκευή 22 Μαρτίου 2013

ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΤΟΥ ΚΩΣΤΑ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΥ ΣΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΩΝ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ


Την ανάγκη ανάληψης πρωτοβουλιών εκ μέρους της Επιτροπής Ευρωπαικών Υποθέσεων πάνω στα σημαντικά ζητήματα που αφορούν το κοινό ευρωπαϊκό οικοδόμημα, μετά και τις σημαντικές εξελίξεις στην Κύπρο, θέτει υπόψιν του Προέδρου της Επιτροπής κ. Τραγάκη με επιστολή του, ο Βουλευτής Χίου και μέλος της Επιτροπής, Κώστας Τριαντάφυλλος.

Ο Βουλευτής μεταξύ άλλων υπογραμμίζει, ότι το αναπάντεχο σοκ που βιώνει η Κύπρος ριγματώνει ακόμα περισσότερο το δημοκρατικό χάσμα
«λαών και Βρυξελλών» και καλλιεργεί την αβεβαιότητα και την αγωνία για το μέλλον.

Ο Κώστας Τριαντάφυλλος σημειώνει, επίσης, ότι το ευρωπαϊκό όραμα για να έχει μέλλον και προοπτική πρέπει να μπορεί να εμπνεύσει και να απηχήσει τις προσδοκίες της νέας γενιάς.

Μέσα σε αυτές τις συνθήκες ο βουλευτής προτείνει η Επιτροπή Ευρωπαϊκών Υποθέσεων να αναλάβει δράση πάνω σε 3 άξονες:


1.  Προώθηση δέσμης ενεργειών που θα στοχεύουν σε «περισσότερη Ευρώπη» στα Κοινοβούλια των χωρών, κάτι άλλωστε που προβλέπεται και στο πλαίσιο εμβάθυνσης της ΟΝΕ μέσα από το Σύμφωνο Δημοσιονομικής Σταθερότητας.

2.  Έναρξη ενός ουσιαστικού διαλόγου μέσα από την Επιτροπή Ευρωπαϊκών Υποθέσεων και με τη συμμετοχή πολιτών, δικτύων, think tanks, ΜΚΟ, ΜΜΕ,  σχολείων, ΑΕΙ, ΤΑ, για τη μορφή και την ποιότητα της κοινής ευρωπαϊκής πορείας.

3.   Ειδικά για την Ελλάδα το 2014 είναι μία χρονιά ορόσημο. Το πρώτο εξάμηνο η χώρα μας θα έχει την Προεδρία της Ένωσης και το Μάιο θα πραγματοποιηθούν οι Ευρωεκλογές. Η κατάλληλη στιγμή για να συζητηθεί σοβαρά προοπτική της Ευρώπης και το μέλλον της, μέσα από ελληνικές πρωτοβουλίες και δράσεις.

(Επισυνάπτεται το πλήρες κείμενο της Επιστολής)













Αθήνα, 21 Μαρτίου 2013


Αξιότιμε κύριε Πρόεδρε,         

Είκοσι, περίπου χρόνια μετά το Μάαστριχτ, η Ε.Ε. αγωνίζεται να διατηρήσει το πιο σημαντικό προσδιοριστικό στοιχείο της στην παγκόσμια οικονομική σκακιέρα: αυτό του στιβαρού οικονομικού παράγοντα, που συμβάλει στην παγκόσμια σταθερότητα. Και αυτό, διότι, γίνεται για πρώτη φορά παράγοντας διεθνούς ρευστότητας, δείχνοντας αμήχανη να αντιμετωπίσει τις εσωτερικές της αδυναμίες και ελλείψεις.

Η δημοσιονομική κρίση απειλεί σήμερα, όλα εκείνα για τα οποία δημιουργήθηκε η Ε.Ε.: την Ειρήνη, την πολιτική σταθερότητα και τη δημιουργία της μεγαλύτερης ενιαίας αγοράς, παγκοσμίως.

Σήμερα, η Ευρώπη μοιάζει αποπροσανατολισμένη, σαν να στερείται κοινού οράματος και καλείται να σφυρηλατήσει το νέο της υπαρξιακό θεώρημα. Μοιάζει ανέτοιμη να αναλάβει ρόλο και να αρθρώσει λόγο απέναντι στη δύναμη των αγορών και των κερδοσκοπικών δυνάμεων που παίζουν καθοριστικά προσδιοριστικό ρόλο στην πορεία του ευρωπαϊκού εγχειρήματος. Γι' αυτό και πρέπει να περάσουμε σε μία νέα εποχή που να χαρακτηρίζεται από την ισότιμη συλλογικότητα των Κρατών – Μελών του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Το αναπάντεχο σοκ που βιώνει η Κύπρος ριγματώνει ακόμα περισσότερο το δημοκρατικό χάσμα «λαών και Βρυξελλών», όπως είθισται να αποκαλείται, καλλιεργώντας την αβεβαιότητα και την αγωνία για το μέλλον.

Εσχάτως, γίνεται λόγος για «πολυζωνικότητα» της Ε.Ε., με άλλα λόγια για Ευρώπη τριών ταχυτήτων (τα κράτη-μέλη της ευρωζώνης, τα κράτη που θέλουν να ενταχθούν σε αυτήν και τα κράτη που είναι εκτός ευρωζώνης).
Το αποτέλεσμα των πρόσφατων ιταλικών εκλογών θέτει το δάχτυλο επί τον τύπον των ήλων και επιβάλλει να ασχοληθούμε με το μείζον πρόβλημα που είναι η διάσταση λαών και αγορών, η επιβολή αντί της επιλογής, η ηγεμονία αντί της συλλογικότητας.
Η θέση των επισήμων οργάνων της Ένωσης ως προς αυτούς τους διαχωρισμούς οφείλει να είναι σαφής και συγκεκριμένη.

Ως Ευρωπαίοι, σε υπερεθνικό επίπεδο, πρέπει να βρούμε τρόπους να κρατήσουμε ζωντανό και θαλερό το ευρωπαϊκό παραγωγικό μοντέλο, εξελίσσοντας το, ώστε να ανταποκριθεί στο ανταγωνιστικό περιβάλλον, που διαμορφώνουν αναδυόμενες δυνάμεις, όπως η Κίνα, η Ινδία και η Βραζιλία. Ενέργεια, καινοτομία, αειφορία, τεχνολογία και συνέργιες είναι οι πυρήνες της ώθησης στον ανταγωνισμό των δυνάμεων. Πρέπει να καλλιεργήσουμε και να ενδυναμώσουμε τη μοναδική αυτή ένωση λαών και κρατών.
Κύριε Πρόεδρε,

το ευρωπαϊκό όραμα για να έχει μέλλον και προοπτική πρέπει να μπορεί να εμπνεύσει και να απηχήσει τις προσδοκίες της νέας γενιάς.
Θεωρώ, ότι θα μπορούσε η Επιτροπή Ευρωπαϊκών Υποθέσεων με τη συνδρομή των Ελλήνων Ευρωβουλευτών, να αναλάβει μία εκστρατεία δράσεων, πρωτοβουλιών και διαβούλευσης σε Ελλάδα και Ευρώπη, πάνω σε σημαντικά και συγκεκριμένα ζητήματα που απασχολούν την ευρωπαϊκή κοινή γνώμη.  Με ρεαλιστικές προτάσεις, σχέδιο και χρονοδιάγραμμα, μέσα από συγκεκριμένη στρατηγική:
  1. Να προωθήσουμε μία πρωτοβουλία για ενέργειες που θα στοχεύουν σε «περισσότερη Ευρώπη» στα Κοινοβούλια των χωρών, κάτι άλλωστε που προβλέπεται και στο πλαίσιο εμβάθυνσης της ΟΝΕ μέσα από το Σύμφωνο Δημοσιονομικής Σταθερότητας.
  2. Μέσα από την Επιτροπή Ευρωπαϊκών Υποθέσεων και με τη συμμετοχή πολιτών, δικτύων, think tanks, ΜΚΟ, ΜΜΕ, σχολείων, ΑΕΙ, ΤΑ, να ξεκινήσουμε έναν ουσιαστικό δημόσιο διάλογο για τη μορφή και την ποιότητα της κοινής μας πορείας.

  1. Ειδικά για την Ελλάδα το 2014 είναι μία χρονιά ορόσημο. Το πρώτο εξάμηνο η χώρα μας θα έχει την Προεδρία της Ένωσης και το Μάιο θα πραγματοποιηθούν οι Ευρωεκλογές. Η κατάλληλη στιγμή για να συζητήσουμε σοβαρά για την Ευρώπη και το μέλλον της.

Να συζητήσουμε για ένα πραγματικά νομοθετικό Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο που θα έχει λόγο επιλογής σε Όργανα. Για έναν Πρόεδρο της Ένωσης που θα έχει ως πρωταρχικό μέλημα το Ευρωπαϊκό Σύνταγμα, το οποίο θα αποτελεί ένα ουσιαστικό, αναθεωρημένο και δεσμευτικό κείμενο. Να διεκδικήσουμε τον καταμερισμό της ισχύος στα όργανα λήψης αποφάσεων προς όφελος της συλλογικότητας, πάντα πάνω στη βάση της θεμελιώδους αρχής της επικουρικότητας. Να ορίσουμε ξανά τις κοινοβουλευτικές και αντιπροσωπευτικές διαδικασίες μιας Ευρώπης της πραγματικής Πολιτικής, Οικονομικής και Νομισματικής Ενοποίησης.

Για να υπάρξει, σήμερα, κοινό ευρωπαϊκό όραμα θα πρέπει να απαντηθεί το ερώτημα από πολίτες και πολιτικές δυνάμεις, από τη Γερμανία και την Ελλάδα μέχρι την Πορτογαλία και την Κύπρο, αν όλοι βλέπουν την ενδυνάμωση της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης ως προϋπόθεση αντιμετώπισης των προκλήσεων της παγκοσμιοποίησης. Η διαδικασία θα είναι επίπονη, όμως εκτός από μονόδρομο αποτελεί και ύψιστη ιστορική υποχρέωση.

Ελπίζω να εκτιμάτε ως χρήσιμες τις παραπάνω προτάσεις τις οποίες μπορούμε να συζητήσουμε σε συνεδρίαση της Επιτροπής και να συμφωνήσουμε στην προσπάθεια υλοποίησης τους, καθώς το όφελος θα είναι πολλαπλό.

Είμαι στη διάθεση σας για οποιαδήποτε διευκρίνηση.

Με εκτίμηση


                                                                                    Κώστας Δ. Τριαντάφυλλος
                                                                                     Βουλευτής Χίου ΠΑΣΟΚ