Παρασκευή 22 Μαρτίου 2013

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ ΜΑΘΗΤΙΚΟΣ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΟΝ ΡΑΤΣΙΣΜΟ


Η σιωπή είναι ανοχή;», ερωτά εύστοχα ο τίτλος του 18ου Πανελλήνιου  Διαγωνισμού  Μαθητικής Δημιουργίας με θέμα τους Πρόσφυγες που πραγματοποιεί και φέτος το Γραφείο της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες στην Ελλάδα.
Ο  διαγωνισμός γίνεται  σε συνεργασία με το Υπουργείο Παιδείας και την Επιτροπή Ευαισθητοποίησης των Νέων .



«Κεντρικό θέμα του φετινού Διαγωνισμού είναι η αντίδρασή μας απέναντι στη ρατσιστική βία και τη μισαλλοδοξία.
Πολλές φορές ο φόβος, η άγνοια, το γεγονός ότι πιστεύουμε ότι δεν μπορούμε να αλλάξουμε μια κατάσταση, μας κάνει να σιωπούμε. Αυτό δεν σημαίνει και ότι αδιαφορούμε. Με ποιους τρόπους μπορούμε να εκφράσουμε την αντίθεσή μας;», αναρωτιούνται οι υπεύθυνοι του Γραφείου της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες στην Ελλάδα.
Στον διαγωνισμό θα λάβουν μέρος μαθητές και μαθήτριες της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.
Αναλυτικότερα , μπορούν να συμμετάσχουν παιδιά της Ε’ και ΣΤ’ Τάξης του Δημοτικού ή ατομικά με ζωγραφική – έκθεση ή ομαδικά με αφίσα-κολλάζ.
Επίσης, οι μαθητές- μαθήτριες της Γ’ Τάξης Γυμνασίου, της Α’ Τάξης  του Γενικού Λυκείου και της Α’ Τάξης των Επαγγελματικών Λυκείων δύναται να λάβουν μέρος  ατομικά με γραπτό κείμενο (άρθρο για μια τοπική εφημερίδα ή διήγημα ή δοκίμιο), καθώς και ομαδικά με την δημιουργία οπτικοακουστικού  μηνύματος-βίντεο.
Στο διαγωνισμό μπορούν να λάβουν μέρος και ασυνόδευτα παιδιά – πρόσφυγες , τα οποία διαμένουν στα  κέντρα φιλοξενίας.
Οι μαθητές –μαθήτριες μπορούν να αποστείλουν  τις συμμετοχές τους στις Διευθύνσεις Πρωτοβάθμιας-  Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης  μέχρι  και τις 19 Απριλίου του 2013.
Τις συμμετοχές των μαθητών θα  αναλάβει ν’ αξιολογήσει ειδική Επιτροπή, ενώ η βράβευση θα  πραγματοποιηθεί σε μία  ειδική τελετή που θα λάβει χώρα μέσα στο 2013.
 Τα βραβευμένα έργα των προηγούμενων ετών καθώς και περαιτέρω πληροφορίες διατίθενται  στην ιστοσελίδα της Ύπατης Αρμοστείας: www.unhcr.gr