Σάββατο 9 Μαρτίου 2013

ΣΗΜΕΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΤΟΥ ΕΙΣΗΓΗΤΗ ΤΗΣ ΚΟ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ , ΚΩΣΤΑ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΥ, ΓΙΑ ΘΕΜΑΤΑ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΤΑΞΗΣ ΚΑΙ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ



Κύρια σημεία από την παρέμβαση του Εισηγητή της ΚΟ για θέματα Υπουργείου Δημοσίας Ταξης και Προστασίας του Πολίτη, Κώστα Τριαντάφυλλου, κατά τη διάρκεια της συζήτησης του σχεδίου Νόμου του Υπουργείου Περιβάλλοντος: Επείγουσες ρυθμίσεις του Υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής.

Για τα επεισόδια στην Ιερισσό Χαλκιδικής

- Οι Αρχαίοι Έλληνες είχαν την αρχή ότι πρέπει να τηρείται πάντα το "μετρο".
Η χώρα μας διέπεται από τις αρχές του Κράτους Δικαίου. Η ανάπτυξη ενός τόπου επιτυγχάνεται στην πράξη εκεί όπου η Κυβέρνηση, οι τοπικοί φορείς, οι πολίτες μπορούν να επιτυγχάνουν σε κάθε συγκυρία την κοινωνική ειρήνη. Για αυτό το λόγο, καλώ τον Υπουργό Δημόσιας Τάξης, να λάβει μέτρα εκτόνωσης της υπερφορτισμένης κατάστασης στην περιοχή, ούτως ώστε να λειτουργήσει ομαλά η επένδυση και κυρίως, όμως, κανένας πολίτης να μην αισθάνεται διωκόμενος, κανένα χωριό  να μην αισθάνεται στοχοποιημένο.

Για την παράνομη υλοτομία

 - Εισάγεται μία θετική ρύθμιση με το Νομοσχέδιο που αφορά την παράνομη υλοτομία που βρίσκεται εδώ και μήνες σε έξαρση. Θα ήθελα να προτείνω και τη δραστηριοποίηση του Υπουργείου Δημοσίας Τάξης σε αυτό το ζήτημα αξιοποιώντας το έμψυχο δυναμικό των χιλιάδων εθελοντών και  προστατεύοντας τα δάση μας, όχι μόνο κατά τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου, όπως ισχύει μέχρι σήμερα, αλλά και κατά τη χειμερινή περίοδο, διότι υπάρχουν εθελοντικές οργανώσεις που μπορούν και ξέρουν να προστατεύουν το φυσικό μας περιβάλλον.
Επομένως, πρέπει η Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας να εκπονήσει ένα σχέδιο ούτως ώστε, να αξιοποιηθούν οι οργανώσεις των εθελοντών που υπάρχουν για την προστασία των δασών μας.

Για την αναβάθμιση των Σχολών της Αστυνομίας

- Πρέπει να συζητήσουμε σοβαρά και να αναλάβει πρωτοβουλία η Κυβέρνηση για την πραγματική μεταρρύθμιση στο σύστημα εκπαίδευσης της ελληνικής αστυνομίας, ούτως ώστε να έχουμε ουσιαστικά τριτοβάθμιες σχολές, πραγματικό και σύγχρονο πρόγραμμα σπουδών σε αυτές και να μην χειρίζεται η ελληνική Πολιτεία τους δόκιμους αστυνομικούς ως έναν τρόπο κάλυψης των αναγκών που υπάρχουν. Στο ζήτημα αυτό χρειάζεται διακομματική συναίνεση, ώστε να αναβαθμίσουμε την εκπαίδευση των αστυνομικών μας, να κάνουμε πραγματικά Ακαδημίες τις σχολές της Αστυνομίας και βεβαίως να αξιοποιήσουμε για το σκοπό αυτό το πόρισμα της ομάδας εργασίας του Υπουργείου Δημοσίας Τάξεως που έγινε τον Ιούλιο του 2010.