«Η ανταλλαγή τεχνογνωσίας μεταξύ ελληνικής και γερμανικής Τοπικής Αυτοδιοίκησης θα πετύχει εάν είμαστε βέβαιοι πως ό,τι συζητηθεί, δεν θα κοινοποιηθεί δημόσια», σημείωσε ο πρόεδρος του Κοινοβουλίου της Βάδης-Βυτεμβέργης Γκουίντο Βολφ, κατά τη συνάντηση που είχε το πρωί με το προεδρείο της ΚΕΔΕ, και στην οποία συμμετείχαν επίσης ο πρόεδρος της Ένωσης Δήμων Βάδης-Βυτεμβέργης, Ρότζερ Κέελ και ο συντονιστής σε θέματα μεταφοράς τεχνογνωσίας σε δημοτικό επίπεδο, Ρολφ Γκάϊντερ. Οι εργασίες πρέπει να γίνουν υπό καθεστώς εχεμύθειας, τόνισε ο κ. Βολφ και συμπλήρωσε: «Είναι φρόνιμο, τουλάχιστον στην αρχή, οι συζητήσεις να μη γίνουν ευρέως γνωστές».
Παρεμβατικού χαρακτήρα η γερμανική Αυτοδιοίκηση
Στο πλαίσιο της διμερούς συνεργασίας, συμφωνήθηκε η υλοποίηση συναντήσεων, με στόχο την μεταφορά τεχνογνωσίας, και η παράλληλη ανάπτυξη σειράς δράσεων, ως απαραίτητη προϋπόθεση για την επιτυχή έκβασή της. Στη συνάντηση διαπιστώθηκαν οι σημαντικές αποκλίσεις στον τρόπο λειτουργίας των μοντέλων της ελληνικής και της γερμανικής Αυτοδιοίκησης. Η μεν γερμανική, είναι ισχυρή με παρεμβατικό χαρακτήρα, και έχει τη δυνατότητα να συνεργάζεται στενά και με άλλα επίπεδα διακυβέρνησης. Στον αντίποδα, η ελληνική λειτουργεί σε ένα πλαίσιο κρατικού συγκεντρωτισμού, το οποίο δεν της επιτρέπει να έχει την εξ’ ορισμού αυτονομία στη διαχείριση των τοπικών υποθέσεων, ιδιαίτερα μετά από τις επανειλημμένες περικοπές που έχει υποστεί στη χρηματοδότησή της.
Έξοδο από κρίση με ενίσχυση Αυτοδιοίκησης
Μάλιστα, η γερμανική αντιπροσωπεία, αντιλαμβανόμενη τις υφιστάμενες αποκλίσεις μεταξύ των δύο μοντέλων, επισήμανε την ανάγκη στενής συνεργασίας, προκειμένου να ισχυροποιηθεί η ελληνική Τοπική Αυτοδιοίκηση, εκφράζοντας τη θέση ότι μόνο μέσα από την αποκέντρωση και την ενίσχυση του ρόλου της ελληνικής Τοπικής Αυτοδιοίκησης, η Ελλάδα μπορεί να βγει από την κρίση.
Ασκούνης: Αφετηρία για περαιτέρω ελληνογερμανική συνεργασία η συνάντηση
Η γερμανική αντιπροσωπεία ενημερώθηκε διεξοδικά για τη διοικητική μεταρρύθμιση και την αξιολόγηση των δομών, που μελετάται σε πιλοτικό επίπεδο, στην Τοπική Αυτοδιοίκηση.
Ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Κώστας Ασκούνης παρουσίασε τις αλλαγές στον τομέα της ελληνικής Τοπικής Αυτοδιοίκησης στο πλαίσιο της Διοικητικής Μεταρρύθμισης με το πρόγραμμα «Καλλικράτης», καθώς και στοιχεία αναφορικά με τις σημαντικές μειώσεις στον αριθμό, τόσο των δήμων όσο και των νομικών προσώπων της Αυτοδιοίκησης. Υπογράμμισε ιδιαίτερα ότι οι δήμοι αποτελούν το μόνο φορέα του Δημοσίου που κατάφερε να προχωρήσει σε τόσο δραστικές μειώσεις δομών αλλά και λειτουργικού κόστους.
Ενόψει των προσεχών επαφών, όπως ανέφερε, ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ, η ελληνική Τοπική Αυτοδιοίκηση θα έχει καταλήξει στον προσδιορισμό των θεμάτων για τα οποία θα ζητηθεί τεχνογνωσία από την Γερμανική Τοπική Αυτοδιοίκηση. Μεταξύ αυτών θα είναι, όπως ανέφερε, ο τρόπος διαχείρισης των απορριμμάτων, οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, ο Τουρισμός, τα Χωροταξικά Σχέδια, κ.ά.
Ο Κ. Ασκούνης χαρακτήρισε τη σημερινή συνάντηση, αφετηρία της συνεργασίας μεταξύ των δύο μερών, σημειώνοντας ότι τέτοιου είδους συναντήσεις μπορεί να συμβάλλουν καθοριστικά στη βελτίωση των σχέσεων των δύο λαών. Δεν παρέλειψε ωστόσο να επισημάνει ότι το κλίμα στον λαό δεν είναι καλό, ιδιαίτερα μετά τις πρόσφατες αποφάσεις για την Κύπρο.
Γερμανική βοήθεια στην καταπολέμηση ανεργίας νέων
Αναφερόμενος στα προβλήματα που αντιμετωπίζει η χώρα μας, ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ στάθηκε εμφατικά στο μείζον πρόβλημα της ανεργίας, η οποία στο τέλος του 2012 ήταν στο 27%, με το ποσοστό των νέων ανέργων να φθάνει στο 55%.
Τόσο ο πρόεδρος του Κοινοβουλίου Βάδης – Βυτεμβέργης Γ. Βολφ όσο και ο πρόεδρος της Ένωσης Δήμων Βάδης –Βυτεμβέργης Ρ. Κέελε χαρακτήρισαν τρομακτικά τα ποσοστά της ανεργίας, επισημαίνοντας την ανάγκη νέων θέσεων εργασίας προκειμένου να αποφευχθεί κοινωνική έκρηξη.
Όπως έκαναν γνωστό, θα αναλάβουν πρωτοβουλία για να μεταφερθούν στη χώρα τους και στα αντίστοιχα όργανα που εκπροσωπούν τα σχετικά θέματα, ενώ θα καταβάλλουν κάθε δυνατή προσπάθεια για να βοηθήσουν την Ελληνική Τοπική Αυτοδιοίκηση και τους Έλληνες που δοκιμάζονται σκληρά.
Ίδρυση γερμανικών γραφείων δημάρχων
Στη συνάντηση ανακοινώθηκε η σύσταση γερμανικών γραφείων δημάρχων από τον Μάιο, τα οποία για τρεις μήνες θα διαβουλεύονται με στελέχη Τοπικής Αυτοδιοίκησης προκειμένου μέχρι τον Αύγουστο -Σεπτέμβριο να έχουν διαμορφωθεί τα επιχειρήματα, που θα αποτελέσουν – όπως ανακοίνωσε η γερμανική αντιπροσωπεία – το αντικείμενο συζήτησης με την κεντρική κυβέρνηση για περισσότερες αρμοδιότητες στην ελληνική τοπική αυτοδιοίκηση.
Όπως είπε ο κ. Βόλφ, οι Κεντρικές Ενώσεις Δήμων του κρατιδίου της Βάδης-Βυτεμβέργης και της Ελλάδας θα πρέπει να φροντίσουν να σπάσει ο πάγος μεταξύ των δυο χωρών. «Πρέπει να διευρύνουμε την εμπιστοσύνη που υπάρχει μεταξύ των δυο χωρών», είπε ο κ. Βολφ και κατέληξε απευθυνόμενος στο προεδρείο της ΚΕΔΕ: «Η επιτυχία θα κριθεί και από την ικανότητά σας να πείσετε τους συναδέλφους σας να μπουν στο διάλογο».
Ο κ. Γκάιντερ εξήγησε ότι τα γραφεία δημάρχων θα αναπτυχθούν σε τέσσερα σημεία και ότι κάθε μήνα -και για τρεις μήνες- θα βρίσκονται στη χώρα 16 ειδικοί από τη Γερμανία. «Οι τρεις μήνες θα είναι πιλοτική περίοδος, όπου θα δούμε πώς μπορούμε να προχωρήσουμε και τι θα σχεδιάσουμε», είπε. Η ομάδα εργασίας θα αποτελείται από τέσσερα άτομα, δυο Έλληνες και δυο Γερμανούς. Η τεκμηρίωση θα έχει ολοκληρωθεί έως τον Αύγουστο-Σεπτέμβριο, οπότε θα έχουν διαμορφωθεί τα επιχειρήματα για συζητήσεις με την κεντρική κυβέρνηση για περισσότερες αρμοδιότητες στην Τοπική Αυτοδιοίκηση.
Μπουτάρης: Με επιβολή αποφάσεων, δεν αλλάζει το αντιγερμανικό κλίμα
Ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Γ. Μπουτάρης σημείωσε ότι είναι έντονο το αντιγερμανικό κλίμα στην Ελλάδα. «Αγαπώ τους Γερμανούς και πιστεύω ότι μόνο μέσω συνεργασίας δήμων μπορεί να υπάρξει αλληλεγγύη λαών και πολιτική ένωση που δεν υπάρχει σήμερα. Όμως, αν οποιαδήποτε προσπάθεια για να αλλάξουμε το κλίμα ξεκινά από πάνω, το κλίμα αλληλεγγύης δεν μπορεί να καρποφορήσει. Εάν έχουμε επιβολή αποφάσεων και νόμων, φοβάμαι ότι το αντιγερμανικό κλίμα δεν θα υποχωρήσει».
Ο Γ. Μπουτάρης τόνισε τη σύγκρουση μεταξύ γαλλικού και γερμανικού συστήματος στην οργάνωση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Όπως είπε, η Γερμανία έχει αναλάβει τη Διοικητική Μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και η Γαλλία έχει αναλάβει τη Διοικητική Μεταρρύθμιση της Κεντρικής Κυβέρνησης. Όμως, για το Δήμο Θεσσαλονίκης, που θα λειτουργήσει ως πρώτος πιλοτικός δήμος για τη μεταρρύθμιση, έχει ορισθεί Γάλλος επιβλέπων. Υπάρχει μπλέξιμο. Θα πρέπει, λοιπόν, η κεντρική κυβέρνηση να αποφασίσει ποιο σύστημα θα ακολουθηθεί τελικά.
Ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, όπως και οι περισσότεροι δήμαρχοι, θεωρεί ότι το γερμανικό σύστημα είναι προτιμότερο από το γαλλικό στην τοπική αυτοδιοίκηση, διότι βασίζεται στην αποκέντρωση. «Όμως, το γερμανικό σύστημα δεν μπορεί να λύσει τα προβλήματά μας. Μπορεί να μας βοηθήσει να τα λύσουμε», σημείωσε και προσέθεσε ότι επιμένει στη συνεργασία των δήμων με τις ΜΚΟ και την Κοινωνία των Πολιτών.
Κοιμήσης: Αντιφάσεις μεταξύ γερμανικού συστήματος και βουλών τρόικας
Την αντίφαση μεταξύ γερμανικού συστήματος και ρυθμίσεων που έχουν επιβληθεί από την τρόικα στην ελληνική Τοπική Αυτοδιοίκηση, επισήμανε ο γενικός γραμματέας της ΚΕΔΕ, Α. Κοιμήσης. «Έχουμε μεγάλη ανάγκη τη γερμανική τεχνογνωσία. Αλλά η τρόικα έχει εφαρμόσει ένα συγκεντρωτικό μοντέλο που περιορίζει το βαθμό ελευθερίας σε αποφάσεις και την εφαρμογή τους», είπε και έφερε ως παράδειγμα το γεγονός ότι, ενώ οι δήμοι έχουν ανάγκη από επιστημονικό προσωπικό, δήμοι μεσαίου και μικρού μεγέθους δεν έχουν πλέον επιστημονικό προσωπικό.
Με πληροφορίες από
aftodioiikisi.grSShare on tShare on