Τετάρτη 27 Μαρτίου 2013

H ΓΑΛΛΟ-ΕΛΒΕΤΙΚΗ ΤΑΙΝΙΑ "Η ΑΔΕΛΦΗ ΜΟΥ" . ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΚΗ ΛΕΣΧΗ ΧΙΟΥ , ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29/3/2013/, ΣΤΟ ΟΜΗΡΕΙΟ, ΣΤΙΣ 8.30 μ.μ.




Δραματική / 2012/ Γαλλία-Σουηδία-Ελβετία / Διάρκεια: 100’
Σκηνοθεσία: Ursula Meier
Σενάριο: Ursula Meier, Antoine Jaccoud, Gilles Taurand
Πρωταγωνιστούν: Kacey Mottet Klein, Léa Seydoux, Martin Compston, Gillian Anderson, Jean-François Balmer
Ένα μικρό αγόρι, ο Σάιμον, που ζει με τη μεγαλύτερη αδερφή του, επιβιώνει κλέβοντας φαγητό, χρήματα και αξεσουάρ του σκι από ένα ελβετικό χειμερινό θέρετρο. Όταν θα συνεργαστεί με έναν μικροαπατεώνα, ο Σάιμον θα ξεφύγει από τα όριά του και αυτό θα επηρεάσει βαθιά τη σχέση του με την αδερφή του. Όταν και οι δύο θα βρεθούν αντιμέτωποι με μια αλήθεια που προσπαθούσαν να αποφύγουν, ο Σάιμον θα αναζητήσει καταφύγιο ψηλά.
Η απώλεια της αθωότητας, η μοναξιά, η έννοια της οικογένειας αλλά και οι βαθιές κοινωνικές αντιθέσεις φαίνεται να είναι ζητήματα που προβληματίζουν την Ursula Meier. Με ελαφρύτερο κινηματογραφικό ύφος απ’ ό,τι οι αδερφοί Dardenne και με πολλές χιουμοριστικές ανάσες, η Meier καταφέρνει με επιτυχία να μεταφέρει αυτούς τους προβληματισμούς στο θεατή, ιδιαίτερα στο δεύτερο μέρος της ταινίας, όταν έρχεται η ανατροπή που μας βυθίζει ακόμα πιο βαθιά στην ψυχοσύνθεση των ηρώων. Στα συν οι εξαιρετικές ερμηνείες των ηθοποιών (ιδιαίτερα του μικρού Kacey Mottet Klein).
·              Βραβείο «Ειδική Μνεία», Φεστιβάλ Βερολίνου
·              Επίσημη πρόταση της Ελβετίας για τα Όσκαρ