Τρίτη 26 Μαρτίου 2013

EΡΩΤΗΣΗ ΤΟΥ ΚΩΣΤΑ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΥ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΛΙΕΥΤΙΚΟ ΤΟΥΡΙΣΜΟ


ΕΡΩΤΗΣΗ
Προς
τον Υπουργό Ναυτιλίας και Αιγαίου
και
την Υπουργό Τουρισμού


O αλιευτικός τουρισμός αποτελεί ειδική μορφή τουρισμού και σχετίζεται με την αξιοποίηση της αλιείας, χρησιμοποιώντας, κατά κύριο λόγο παραδοσιακά μέσα, αλλά και την ανάδειξη στοιχείων του υδάτινου οικοσυστήματος και της βιοποικιλότητας μιας περιοχής. Η περιοχή αυτή μπορεί να είναι θαλάσσια, λιμναία, ποτάμι, ή όπου αλλού ασκείται η αλιεία και η εκτροφή υδρόβιων οργανισμών.
Η χώρα μας, παρά το γεγονός ότι έχει πολλές περιοχές που θα μπορούσαν να αξιοποιήσουν τις δυνατότητες που παρέχει η επιλογή του αλιευτικού τουρισμού υστερεί σε οργάνωση και υποδομές και υπάρχει ελλιπής ενημέρωση προς αυτήν την κατεύθυνση, παρά το γεγονός ότι πρόκειται για μια ήπια μορφή τουριστικής ανάπτυξης.
Στα προγράμματα αλιευτικού τουρισμού που υπάρχουν θα μπορούσαν να ενταχθούν επαγγελματίες αλιείς, ιδιοκτήτες επαγγελματικών σκαφών αλιείας, για να ενισχύσουν το εισόδημά τους, ειδικά σε μια περίοδο που σημειώνεται στροφή στα μικρά αλιευτικά σκάφη, τα οποία και αποτελούν τμήμα της ραχοκοκαλιάς των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.
Σύμφωνα με τον Νόμο 4070/2012 (ΦΕΚ 82 10/4/2012), άρθρο 181 θεσμοθετείται ο Αλιευτικός Τουρισμός στην χώρα μας και προβλέπεται έκδοση σχετικού Προεδρικού Διατάγματος,  το οποίο θα καθορίζει τους όρους και τις προϋποθέσεις για την λήψη της Ειδικής Άδειας Αλιευτικού Τουρισμού, θέτοντας, παράλληλα, το εφαρμοστικό πλαίσιο του αλιευτικού τουρισμού στη χώρα μας. Με την ψήφιση του Νόμου 4070/2012 προβλεπόταν, εντός έξι μηνών να εκδοθεί Προεδρικό Διάταγμα για τον αλιευτικό τουρισμό, το οποίο, έπειτα από σχετική απάντηση σε Ερώτηση, μέσω Κοινοβουλευτικού Ελέγχου, μέχρι το τέλος του 2012 δεν είχε εκδοθεί, λόγω της απαιτούμενης συνεργασίας των αρμόδιων υπηρεσιών.

Ερωτώνται οι κύριοι Υπουργοί
1.      Ποιος είναι ο σχεδιασμός των Υπουργείων για την ανάπτυξη του αλιευτικού τουρισμού;
2.       Ποιο είναι το χρονοδιάγραμμα για την έκδοση του σχετικού Π.Δ., το οποίο θα δώσει ώθηση στον αλιευτικό τουρισμό και σε δεκάδες μικρομεσαίες επιχειρήσεις που ασχολούνται με την αλιεία;

26 Μαρτίου 2013
Ο ερωτών βουλευτής



Κώστας Δ. Τριαντάφυλλος