Από την πορεία του πρότζεκτ «απολύσεις στο δημόσιο» θα εξαρτηθεί ο χρόνος του ανασχηματισμού της κυβέρνησης. Αυτό διαμηνύει, πλέον, το Μέγαρο Μαξίμου, επιχειρώντας να πάει όσο το δυνατόν πιο πίσω τις αλλαγές στην κυβέρνηση με στόχο αυτές να πραγματοποιηθούν μετά το συνέδριο της ΝΔ στα τέλη Ιουνίου. Με δεδομένο ότι οι απολύσεις αναμένεται να έχουν ολοκληρωθεί κατά τις αρχές Ιουνίου και μετά αναμένεται η έλευση της τρόικας, ο σχεδιασμός αυτός δεν είναι και τόσο δύσκολο να επιτευχθεί
Το επιχείρημα των συνεργατών του πρωθυπουργού είναι ότι πρώτα η κυβέρνηση πρέπει να επιδείξει έργο με προεξάρχον αυτό των μεταρρυθμίσεων στο δημόσιο ενόψει και της έλευσης της τρόικας τον Ιούνιο και μετά να προχωρήσουν οι όποιοες αλλαγές. Εξάλλου, όπως διαμηνύεται από τις ίδιες πηγές «είτε μείνει είτε φύγει ο κ. Μανιτάκης από το υπουργείο Διοικητικής Μεταρύθμισης θα πρέπει προηγουμένως να έχει κλείσει ένας κύκλος» .
Άλλωστε, όπως έχει ήδη γράψει η aftodioikisi.gr, στο Μέγαρο Μαξίμου θεωρούν καθοριστικό στοίχημα για την πορεία της κυβέρνησης τις αλλαγές στο δημόσιο τομέα με εκκίνηση τις 1800 έως 2000 απολύσεις εώς τα τέλη Μαΐου αρχές Ιουνίου και γι΄αυτό το λόγο έχουν αποφασίσει ότι απαιτείται «κεντρική καθοδήγηση» με τη δημιουργία τρικομματικής task force υπό τον υπουργό Επικρατείας Δ. Σταμάτη που ήδη έχιε εμπλακεί στην υπόθεση των απολύσεων.
Με δεδομένα τα παραπάνω, όσοι αναμένουν (ή επιθυμούν) ανασχηματισμό πριν τις 15 Μαίου, οπότε ο πρωθυπουργός αναχωρεί για το Πεκίνο, μάλλον θα πρέπει, εκτός απροόπτου, να το ξεχάσουν. Αυτό άλλωστε διαμήνυσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Σ. Κεδίκογλου ο οποίος είπε ότι «δεν είναι κοντά ο ανασχηματισμός», ενώ οι πληροφορίες που ακολούθησαν μετά από επικοινωνία του υπουργού Επικρατείας Δ. Σταμάτη με τους κυρίους Βενιζέλο και Κουβέλη, επιβεβαίωσαν το ρεπορτάζ της aftodioikisi.gr για ανασχηματισμό μετά το συνέδριο της ΝΔ.
Το «βάρος» στο Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης
Ο υπουργός κ. Αντ. Μανιτάκης την περασμένη εβδομάδα είχε αποφύγει να αναφερθεί σε αριθμούς κατά την έξοδό του από τη σύσκεψη στο Μαξίμου. Ωστόσο από την δήλωση του ότι μέχρι το Δεκέμβριο του 2013 θα πρέπει να γίνουν 4.000 αναγκαστικές αποχωρήσεις και «ένα μέρος από αυτό θα πρέπει να γίνει το συντομότερο δυνατό. Αυτή την υποχρέωση θα την επιτελέσουμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο» ήταν ξεκάθαρος ο σχεδιασμός της κυβέρνησης προκειμένου να μείνουν ικανοποιημένοι και οι τροϊκανοι.
Τα γεγονότα των τελευταίων ημερών με την… «ασυνεννοησία» αναμεσα σε Μανιτάκη και Ρουπακιώτη, όπως ήδη έχει επισημάνει η aftodioikisi.gr, έχουν δημιουργήσει ρωγμές στο σχεδιασμό αυτό και ασχετως εαν παραμείνει στο υπουργείο η όχι ο κ. Μανιτακης η κυβέρνηση φερεται να είναι αποφασισμένη να εγκαταστήσει νέα δομή στο υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης που «τρέχει» το πρόγραμμα των αποχωρήσεων.
Συμφωνα μάλιστα με πληροφορίες, στελέχη του Μεγάρου Μαξίμου δείχνουν τον υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης ως τον μοναδικό υπεύθυνο για το αλαλούμ που προκλήθηκε, ενώ με τη σειρά του ο κ. Μανιτάκη πέρασε στην αντεπίθεση «καρφώνοντας» τον Δ. Σταμάτη.
Με αυτά τα δεδομένα το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης αποτελεί το πιο δύσκολο κομμάτι του παζλ του έντονα φημολογούμενου ανασχηματισμού και προκαλεί ισχυρούς πονοκεφάλους στο Μ. Μαξίμου, όχι βέβαια πιο ισχυρότερους απο τους χιλιάδες δημοσίους υπαλλήλους που κάθονται σε αναμμένα κάρβουνα…