Τρίτη, 30 Απριλίου 2013

ΔΙΑΒΕΒΑΙΩΣΗ ΓΙΑ ΜΗ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΩΝ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑΤΩΝ ΤΟΥ ΕΟΤ ΣΤΑ ΝΗΣΙΑ ΤΟΥ ΒΟΡΕΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ


Τη διαβεβαίωση πως δεν πρόκειται να προχωρήσει η εκπεφρασμένη από τις αρχές του έτους πρόθεση της Κυβέρνησης για κατάργηση των παραρτημάτων του ΕΟΤ στα νησιά του Βορείου Αιγαίου και στη δημιουργία Υπηρεσιών Τουρισμού στον Πειραιά, έλαβε σήμερα το πρωί ο Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου κ. Νάσος Γιακαλής μέσω του Γραφείου της Υπουργού Τουρισμού κ. Όλγας Κεφαλογιάννη.
Υπενθυμίζεται ότι ο Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου κ. Νάσος Γιακαλής, είχε εκφράσει με επιστολή τους προς τους αρμοδίους Υπουργούς από τις 11 Μαρτίου του 2013 την εναντίωσή του για το προτεινόμενο από το Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης οργανόγραμμα του Υπουργείου Τουρισμού.

Η επιστολή:
«Κύριοι Υπουργοί[…]
Διαπιστώνουμε πως στην πράξη επιχειρείται η διάλυση των Περιφερειακών Υπηρεσιών Τουρισμού και η δημιουργία Περιφερειακής Υπηρεσίας Τουρισμού στον Πειραιά (!), παρά το ότι νομοθετικά ο προγραμματισμός της ανάπτυξης έχει εκχωρηθεί στις αιρετές Περιφέρειες.
Το ερώτημα είναι εύλογο βέβαια για το τι σχέση μπορεί να έχει το Βόρειο Αιγαίο, με τον Πειραιά και πόσο μπορεί να εξυπηρετήσει την τουριστική ανάπτυξη των νησιών μας, η διαχείρισή της από ανθρώπους που πιθανά δεν έχουν ιδέα ούτε για το που βρίσκονται γεωγραφικά τα 10 νησιά του Βορείου Αιγαίου!
Την ίδια στιγμή από την προώθηση αυτής της πρωτοβουλίας, ο θεσμός των αιρετών Περιφερειών βάλλεται δυστυχώς ευθέως για μία ακόμη φορά, με την προδιαγεγραμμένη απόπειρα επιστροφής μας στο συγκεντρωτικό μοντέλο διακυβέρνησης που προκάλεσε κατά γενική ομολογία την χρεοκοπία της χώρας.

Κύριοι Υπουργοί
Η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου αλλά και αυτή του Νοτίου Αιγαίου που οδεύει προς το ίδιο καθεστώς, αποτελούν δύο κατεξοχήν τουριστικές Περιφέρειες και αντί το κεντρικό κράτος να ενισχύσει τις τουριστικές υπηρεσίες τους, με προσωπικό και αρμοδιότητες, επιχειρεί τώρα να τις επανακτήσει!
Μετά και από αυτό αναρωτιόμαστε πως προασπίζεται η «νησιωτικότητα» που υποτίθεται είναι μία συνταγματικά κατοχυρωμένη ιδιαιτερότητα του χώρου μας;
Ποια ισότητα εξασφαλίζεται στους νησιώτες πολίτες και στους επιχειρηματίες σε σχέση με τους αντίστοιχους των Περιφερειών της Ηπειρωτικής Ελλάδας; Και κυρίως ποιοι είναι εκείνοι που νομοθετούν, υποβαθμίζοντας συστηματικά τον θεσμό των αιρετών Περιφερειών χωρίς να έχουν ιδέα για το ποιοι είμαστε, που βρισκόμαστε και ποια είναι τα καθημερινά μας προβλήματα!
Σας καλούμε έστω και την ύστατη στιγμή να αναλογιστείτε ότι αυτό το προτεινόμενο οργανόγραμμα δεν έχει καμία απολύτως χρησιμότητα, ούτε πρακτικά ούτε ουσιαστικά. Σας καλούμε να θυμηθείτε το λόγο της δημιουργίας του θεσμού των αιρετών Περιφερειών και να αποκαταστήσετε αυτή την αστοχία».