Παρασκευή 17 Μαΐου 2013

ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΟΥ ΚΩΣΤΑ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΜΕΤΑΒΙΒΑΣΗ ΤΟΥ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΟΣ ΑΠΛΗΣ ΧΡΗΣΗΣ ΤΩΝ ΚΟΙΝΟΧΡΗΣΤΩΝ ΧΩΡΩΝ ΑΙΓΙΑΛΟΥ , ΠΑΡΑΛΙΑΣ (ΜΕ ΣΥΝΑΨΗ ΜΙΣΘΩΣΗΣ) , ΕΝΑΝΤΙ ΑΝΤΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ


Ερώτηση
Προς
τον Υπουργό Οικονομικών
και τον
Υπουργό Εσωτερικών


Σοβαρά προβλήματα έχουν ανακύψει με τις αλλεπάλληλες διορθωτικές ΚΥΑ που αφορούν τη διαδικασία μεταβίβασης του δικαιώματος απλής χρήσης των κοινοχρήστων χώρων αιγιαλού, παραλίας, (με σύναψη μίσθωσης), έναντι ανταλλάγματος, για τη φετινή θερινή περίοδο (2013). Στις 5/4/2013 δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ Β με αρ. 801, η από 29 Μαρτίου 2013 Κοινή Υπουργική Απόφαση, με την οποία οι Δήμοι, μέσω των εταιρειών τους που έχουν αναλάβει τη διαδικασία, αρχίζουν να δημοσιεύουν τις περιλήψεις της διακήρυξης. Στις 30 Απριλίου 2013 στέλνεται νέα διορθωτική ΚΥΑ  και ακολούθησε τρίτη στις 02 Μαΐου 2013, με ημερομηνία λήξης της εκμετάλλευσης την 31 Δεκεμβρίου 2013.
Βρισκόμαστε στα μέσα Μαΐου και ακόμη δεν έχει διευθετηθεί το θέμα παραχώρησης των κοινόχρηστων χώρων αιγιαλού και παραλίας της χώρας, με αποτέλεσμα να μην είναι δυνατή η έναρξη λειτουργίας των επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στους τομείς αυτούς, παρά την έναρξη της τουριστικής περιόδου και τις υψηλές σχετικά θερμοκρασίες που επικρατούν στην χώρα. Την ίδια ώρα μικρομεσαίες επιχειρήσεις και επαγγελματίες περιμένουν να έχουν κάποιο εισόδημα από αυτήν την δραστηριότητα, και σήμερα είναι σε δυσχερή κατάσταση. Εξαιτίας δε της περιορισμένης χρονικής περιόδου της εκμετάλλευσης, το ενδιαφέρον των υποψήφιων επενδυτών είναι μειωμένο, με αποτέλεσμα, το Δημόσιο και οι Δήμοι να στερούνται εσόδων και να μη δημιουργούνται χιλιάδες θέσεις εργασίας σε όλη την χώρα.
Πριν την διακήρυξη του 2012, οι επαγγελματίες είχαν συμφωνητικό με το Δήμο διάρκειας τριών ετών. Δεδομένης της καθυστέρησης που έχει προκύψει με τις αλλεπάλληλες ΚΥΑ, θα μπορούσε αυτό να ισχύσει και τώρα, ώστε να υπάρξει ενδιαφέρον και περισσότερα έσοδα στους δήμους και στο Δημόσιο.

Ερωτώνται οι κύριοι Υπουργοί
1.      Σε ποιους λόγους οφείλεται αυτή η μεγάλη χρονική καθυστέρηση και οι αλλεπάλληλες ΚΥΑ;
2.      Ποιος ο σχεδιασμός του Υπουργείου για να διορθωθεί άμεσα η κατάσταση που έχει δημιουργηθεί;
3.      Εξετάζει το Υπουργείο το ενδεχόμενο, εξαιτίας της καθυστέρησης δημοπράτησης των κοινόχρηστων χώρων αιγιαλού και παραλίας, να υπάρξει διεύρυνση του χρονικού ορίου, ώστε να καταστεί εφικτή άμεσα ή στο μέλλον η πιο οργανωμένη εκμετάλλευση αυτών των χώρων από τους ιδιώτες;

16 Μαΐου 2013
Ο ερωτών βουλευτής

Κωνσταντίνος Δ. Τριαντάφυλλος