Παρασκευή 17 Μαΐου 2013

H AKΤΟΠΛΟΊΑ ΘΕΛΕΙ ΣΤΗΡΙΞΗ




Ολοκληρώθηκε το απόγευμα της Πέμπτης στη Νάξο η ημερίδα για το Ακτοπλοϊκό Δίκτυο Κυκλάδων, που διοργάνωσε το υπουργείο Ναυτιλίας και Αιγαίου σε συνεργασία με το δήμο Νάξου και Μικρών Κυκλάδων και στην πρώην Σχολή Ουρσουλινών στο Κάστρο Χώρας Νάξου.

Η ημερίδα είχε μεγαλύτερη συμμετοχή από την αντίστοιχη που πραγματοποιήθηκε πέρυσι τον Απρίλιο στον ίδιο χώρο. Πολλά τα προβλήματα, που κατατέθηκαν από τους εκπροσώπους των νησιωτικών δήμων, τον Περιφερειάρχη, τον αντιπεριφερειάρχη Κυκλάδων και εκπροσώπους φορέων, σχετικά με τις αναγκαιότητες και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι νησιώτες στις μετακινήσεις τους. Προβλήματα, όμως, οικονομικής φύσεως, κατέθεσαν και οι ακτοπλόοι...

H αναγκαιότητα διάθεσης μεγαλύτερων πιστώσεων και ο καλύτερος σχεδιασμός των ακτοπλοϊκών συνδέσεων των νησιών είτε σε ενδοκυκλαδική βάση είτε προς τα κεντρικά λιμάνια, ήταν συνοπτικά, το βασικό συμπέρασμα της ημερίδας.

Τα επί μέρους ζητήματα, που τέθηκαν, ήταν πολλά και όπως είπε ο ΓΓ του υπουργείου Ναυτιλίας και Αιγαίου, Αθανάσιος Μπούσιος, θα καταβληθεί κάθε προσπάθεια, ώστε να δοθούν λύσεις.

Παράλληλα, επισημάνθηκε, η αναγκαιότητα χρηματοδότησης και από την Ε.Ε. όσον αφορά την ακτοπλοϊκή σύνδεση, αφού η θαλάσσια οδός είναι η μόνη για την εξυπηρέτηση των νησιών, όπως αντίστοιχα είναι οι οδικοί άξονες για τη χερσαία χώρα, για την κατασκευή των οποίων έχουν διατεθεί πολλά κονδύλια.

Επισημαίνουμε, ότι αυτή την παράμετρο θα έπρεπε προ πολλού να έχει προβάλει η ελληνική πλευρά.
Ο δήμαρχος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων, που για δεύτερη συνεχή χρονιά ήταν ο οικοδεσπότης της συγκεκριμένης διοργάνωσης, επισήμανε τη χρησιμότητα αυτών των συναντήσεων, αφού συμμετέχουν όλες οι πλευρές και ιδιαίτερα το καθ’ ύλην αρμόδιο υπουργείο κι έτσι δίνεται η δυνατότητα της άμεσης ενημέρωσης και της ανάδειξης των προβλημάτων για το ζωτικής σημασίας θέμα για όλους τους νησιώτες, την ακτοπλοϊκή σύνδεση των νησιών.

Κι αν η κατάσταση το χειμώνα που πέρασε δεν ήταν η καλύτερη, αφού και η ενδοκυκλαδική σύνδεση είχε πολλά προβλήματα, αλλά και πολλά νησιά διαμαρτυρήθηκαν για μείωση των δρομολογίων, όπως είπε ο δήμαρχος της Κιμώλου, μετά από την περσινή ημερίδα που είχαν θέσει το ζήτημα της μετατροπής των δρομολογίων ώστε να εξυπηρετούνται καλύτερα, αυτή η τροποποίηση έγινε, γεγονός που αποδεικνύει, όπως σημείωσε, ότι αυτές οι συναντήσεις πρέπει να γίνονται.

Φτάσαμε στο σημείο να διεκδικούμε τα στοιχειώδη, είπε εύστοχα ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου στο χαιρετισμό που απηύθυνε, ενώ την πρόταση της Περιφέρειας για την περιφερειακή ενότητα των Κυκλάδων παρουσίασε ο Αντιπεριφερειάρχης Κυκλάδων, Γιώργος Πουσσαίος.

Λογάριασαν χωρίς του ξενοδόχους

Καλύτερες, φθηνότερες και ασφαλέστερες ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες είναι αυτό που επίσης επισημάνθηκε από τη συντριπτική πλειοψηφία των ομιλητών.

Με εξαίρεση τον Εμποροεπαγγελματικό σύλλογο Νάξου, που δια του ΓΓ, Γιώργου Μαϊτού, κατέθεσε τα ζητήματα που αντιμετωπίζουν οι επαγγελματίες, και είχε εκπροσωπηθεί και κατά την προηγούμενη, οι υπόλοιποι επαγγελματικοί φορείς έλαμψαν δια της απουσίας τους, όπως άλλωστε και κατά την περυσινή.

Το γεγονός, επισημαίνεται, ιδιαίτερα τα επαγγελματικά σωματεία, των ξενοδόχων και των ενοικιαζομένων δωματίων, γιατί είναι αυτά, που επανειλημμένως ζητούν τη δρομολόγηση γραμμών ή τη μετατροπή άλλων ώστε να εξυπηρετείται, στη συγκεκριμένη περίπτωση, η διακίνηση των τουριστών από και προς το νησί της Νάξου.

Αξίζει να αναφερθεί, ότι επισημάνθηκε η αναγκαιότητα σχεδιασμού των ενδοκυκλαδικών γραμμών σε βάση των εποχικών αναγκών. Να υπερισχύει η διασύνδεση των νησιών με την έδρα της Περιφέρειας και των Κυκλάδων κατά τη χειμερινή περίοδο και με τις πύλες εισόδου μέσω των διεθνών αεροδρομίων της Μυκόνου και της Σαντορίνης κατά την τουριστική περίοδο.

Πολλά είναι τα σχετικά αιτήματα, που έχουν ήδη αποσταλεί από τα νησιά και προς το Συμβούλιο Ακτοπλοϊκών Συγκοινωνιών, που συνεδριάζει το πρωί της Παρασκευής στη Νάξο και στον ίδιο χώρο διεξαγωγής της ημερίδας.

Η επιτυχία πάντως της ημερίδας, αναμένεται να κριθεί εκ του αποτελέσματος που θα έχει στη δρομολόγηση των γραμμών είτε το αμέσως επόμενο διάστημα και κυρίως, κατά τους χειμερινούς μήνες, που η κίνηση είναι μειωμένη και οι ακτοπλόοι ανταποκρίνονται κυρίως στις επιδοτούμενες γραμμές.

Αντίστοιχη ημερίδα ανακοίνωσε ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Ναυτιλίας και Αιγαίου, Θανάσης Μπούσιος, θα πραγματοποιηθεί και στο νησί της Ρόδου.