Τετάρτη 22 Μαΐου 2013

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΠΑΥΛΟΥ ΒΟΓΙΑΤΖΗ ΜΕ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ Ν. ΔΕΝΔΙΑ , ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΝΟΜΗ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΣΗ ΣΤΗ ΛΕΣΒΟ


Συνάντηση με τον Υπουργό Δημοσίας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη, κ. Νικόλαο Δένδια, είχε σήμερα στην Αθήνα, ο Βουλευτής, Παύλος Βογιατζής. Κεντρικό θέμα της συνάντησης ήταν η παράνομη μετανάστευση στη Λέσβο και η δημιουργία ενός Κέντρου Πρώτης Υποδοχής στο νησί. Στη συνάντηση συμμετείχε επίσης και ο Επικεφαλής του Γραφείου Ύπατης Αρμοστείας στην Ελλάδα, κ. Γιώργος Τσαρμπόπουλος.
Ο Βουλευτής μετά και τα πρόσφατα γεγονότα στο λιμάνι της Μυτιλήνης, επισήμανε για ακόμη μία φορά στον Υπουργό το τεράστιο πρόβλημα που αντιμετωπίζει η Λέσβος εξαιτίας της αθρόας προσέλευσης παράνομων μεταναστών, ο αριθμός των οποίων πολλαπλασιάζεται διαρκώς. Για το λόγο αυτό, ο Βουλευτής ζήτησε να επισπευσθούν οι διαδικασίες δημιουργίας του Κέντρου Πρώτης Υποδοχής, το οποίο, όπως άλλωστε είχε δηλώσει και σε παλαιότερη συνάντηση ο Υπουργός, συνιστά προτεραιότητα.
Η δημιουργία του Κέντρου θα δώσει οριστικό τέλος στις εικόνες της αθλιότητας που συνεχίζουν να εκτυλίσσονται στο κεντρικό λιμάνι του νησιού, προσφέροντας τη δυνατότητα αφενός στους ίδιους τους μετανάστες σε ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης και αφετέρου στους κατοίκους και τους τουρίστες που επισκέπτονται τη Λέσβο και την Ελλάδα σε ασφαλή και υγιεινή διαμονή.
«Καμία άλλη λύση εκτός από αυτήν της δημιουργίας του Κέντρου Υποδοχής δεν μπορεί να προσφέρει ουσιαστική αντιμετώπιση του προβλήματος. Άλλωστε, όπως όλοι μπορούμε να καταλάβουμε, με το να μεταφέρουμε προσωρινά τους μετανάστες σε ένα άλλο νησί ή σε χώρους, οι οποίοι δε διαθέτουν τις κατάλληλες υποδομές, δε λύνουμε το πρόβλημα, που είναι καθημερινό», τόνισε ο Βουλευτής.
Ο Υπουργός κατανοώντας πλήρως τα προβλήματα της Λέσβου δεσμεύτηκε να επισπεύσει περαιτέρω τις διαδικασίες για την κατασκευή των κατάλληλων εγκαταστάσεων στο στρατόπεδο της Μόριας, ώστε σε σύντομο χρονικό διάστημα να μπορέσει να λειτουργήσει το Κέντρο Υποδοχής στη Λέσβο.
Από την πλευρά του, ο Επικεφαλής του Γραφείου της Ύπατης Αρμοστείας στην Ελλάδα, κ. Τσαμπρόπουλος, επιβεβαίωσε το μέγεθος του προβλήματος που αντιμετωπίζει η Λέσβος και συμφώνησε ότι η δημιουργία ενός Κέντρου Υποδοχής μεταναστών στο νησί συνιστά και τη μοναδική λύση. Ιδιαίτερη μνεία έκανε και στους μετανάστες από τη Συρία, οι οποίοι θα πρέπει να αντιμετωπίζονται ως πρόσφυγες και να λαμβάνουν άμεσα άσυλο.
Ο Βουλευτής τέλος, ζήτησε από τον Υπουργό να επισκεφτεί τη Λέσβο, προκειμένου να διαπιστώσει και ο ίδιος το μέγεθος του προβλήματος.