Κυριακή 5 Μαΐου 2013

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΒΟΥΚΟΥΝΑ, "ΑΣΤΡΟΘΕΣΙΕΣ ΚΑΙ ΚΑΤΑΣΤΕΡΙΣΜΟΙ ΣΤΟΝ ΟΥΡΑΝΟ ΤΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ"


"


"Ύπνος δεν έπεσε στα βλέφαρά του, αλλά κοιτούσε συνεχώς την Πούλια, 
τον Bουκόλο που δύει αργά, την Άρκτο που τη λεν κι Aμάξι· 
δεν φεύγει από τη θέση της γυρίζοντας, μόνο παραμονεύει τον Ωρίωνα, 
και μόνη αυτή δεν λέει να πέσει στα λουτρά του Ωκεανού.
H Kαλυψώ η θεόμορφη τον είχε ορμηνέψει, 
αυτό το αστέρι πάντοτε να το ’χει ποντοπορώντας 
στο ζερβό του χέρι. 
Kαι ποντοπόρησε μέρες δεκαεφτά· στη δέκατη όγδοη 
πήραν να φαίνονται, στο μέρος του νησιού που πρόβλεψε, 
βαθύσκιωτα της Φαιακίδας τα βουνά 
έμοιαζαν σαν ασπίδα, στο πέλαγο το αχνό αφημένη.
ΟΜΗΡΟΥ ΟΔΥΣΣΕΙΑ, ραψ. Ε 300-310

Μια ενδελεχή μελέτη για τον ουρανό του Αιγαίου παρουσιάζει ο ακούραστος ερευνητής κ. Κωνσταντίνος Βούκουνας στο βιβλίο του που εκδώσαμε με τίτλο «Αστροθεσίες και Καταστερισμοί στον Ουρανό του Αιγαίου». 

Η έκδοση που προλογίζεται και από τον καταξιωμένο συμπατριώτη μας (Βρονταδούση) Ακαδημαϊκό και Αστροφυσικό της ΝΑΣΑ, κ. Σταμάτη Κριμιζή, συνδυάζει μύθους και ιστορίες για αστερισμούς και αστέρια που εμφανίζονται στον ουρανό του Αιγαίου, μαζί με έργα Τέχνης, αναγεννησιακά κυρίως, που είναι εμπνευσμένα από την Ελληνική μυθολογία και σχετίζονται με τους εν λόγω αστερισμούς. 

Παρουσιάζονται ακόμα αναφορές από τον Όμηρο,  μελέτες και ευρήματα σπουδαίων διανοητών και αστρονόμων από τον Μεσαίωνα μέχρι τις μέρες μας καθώς και σχετικές λογοτεχνικές αναφορές αποκωδικοποιώντας τον αιγαιοπελαγίτικο ουράνιο χάρτη. Αξίζει δε να σημειωθεί ότι αυτή η έκδοση αποτελεί πρωτότυπη έρευνα μια και συγκεντρώνει στοιχεία που βρίσκονται σκόρπια σε διάφορα εξειδικευμένα βιβλία συσχετίζοντας ταυτόχρονα αστρονομία, μυθολογία, λαογραφία, λογοτεχνία και Τέχνη.

Ασκεί πραγματικά γοητεία η σκέψη ότι από την αρχαιότητα μέχρι και την περίοδο των μεγάλων ανακαλύψεων τα άστρα οδηγούσαν τα πλοία, (φαίνεται και την παραπάνω αναφορά από την Οδύσσεια) τα καραβάνια και τους στρατούς στις εκστρατείες τους. 

Μελετώντας τον ουρανό σύμφωνα με τη λαϊκή παράδοση και τους μύθους ανακαλύπτεις ότι οι αστερισμοί και οι άνθρωποι συνδέονται μεταξύ τους και με αυτό τον τρόπο μπορούσες να ταξιδέψεις σε μακρινά μέρη. Παρουσιάζεται διεξοδικά εκτός των άλλων και ο χιώτικος μύθος του αστερισμού του Ωρίωνα  που τον συνοδεύει  ο αστερισμός του Μεγάλου Κυνός με τον  Σείριο που μυστηριακά καταυγάζει τον Ουρανό.  Η διαδρομή όλων αυτών έχει χαράξει μία πορεία στην παρουσία του ανθρώπου στη Γη, από εκεί ψηλά στον Ουρανό και έχει καταδείξει ένα δρόμο ορατό στη στεριά, σε βουνά και πεδιάδες και στη θάλασσα με τις φουρτούνες και τις μπουνάτσες της. 

Ο συγγραφέας Κώστας Βούκουνας γεννήθηκε στα Νένητα και κατοικεί στην Καλλιμασιά της Χίου. Σπούδασε Εκπαιδευτικός Μηχανολόγος και έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στο Πα­νεπι­­στήμιο Αιγαίου.  Υπηρετεί στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση στο νομό Χίου και ήταν υπεύθυνος Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης για ο­κτώ χρόνια στη Δ.Δ.Ε. Χίου.  Ο τοπικός Τύπος, αλλά και άλλα επιστημονικά έντυπα έχουν κατά καιρούς δημοσιεύσει άρθρα, μελέτες και εργασίες του και έχει αρκετές συμ- ­μετοχές με ανακοινώσεις σε πανελλήνια συνέδρια. Έχει γράψει ακόμα ένα βιβλίο με θέμα «Ο κήπος της Χίου, ένα ανοικτό βιβλίο της τοπικής μας Ιστορίας» και έχει επιμεληθεί άλλα τρία που αφορούν στην Περιβαλλοντική Α­γωγή στο Νομό Χίου. Είναι μέλος στο Δ.Σ. διαφόρων Πολιτιστικών Αθλητικών και Επιστημονικών Σω­ματείων και Ενώσεων του τόπου μας.  Είναι παντρεμένος με τη δασκάλα Πλουμίτσα Κρουσουλούδη και έχουν δύο παιδιά.