Τρίτη 25 Ιουνίου 2013

AΠΟ ΤΗΝ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΤΟΥ ΚΩΣΤΑ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΥ ΣΤΗΝ ΔΙΑΣΚΕΨΗ ΤΩΝ ΕΠΙΤΡΟΠΩΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΩΝ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ ΤΩΝ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΩΝ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ

Σημεία παρέμβασης του βουλευτή Χίου, Κώστα Τριαντάφυλλου, κατά τη συνεδρία της Διάσκεψης των Επιτροπών Ευρωπαϊκών Υποθέσεων των Κοινοβουλίων των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στο Δουβλίνο, με θέμα:
«Ένα Ευρωπαϊκό Μέλλον για τους Νέους Πολίτες».
«Αν λάβουμε ως δεδομένο ότι, καμία κρίση δεν κράτησε για πάντα και δεν θα είναι η μοναδική οικονομική κρίση που θα ζήσει η δική μου γενιά, τότε θα πρέπει να μιλήσουμε για τη σημερινή αντιμετώπιση της κατάστασης και πώς, σήμερα, θα οχυρωθεί θεσμικά η Ευρώπη για να είναι πιο έτοιμη στο μέλλον, να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά παρόμοιες καταστάσεις».
«Δεν θα μιλήσω για το ευρωπαϊκό μέλλον, αλλά για το ευρωπαϊκό παρόν των νέων πολιτών. Κάθε φορά που ένας νέος, ιδιαίτερα, όταν ανήκει στις ευάλωτες ομάδες,  περιθωριοποιείται ή βρίσκεται εξαιτίας αυτής της ιδιαιτερότητας στην απόλυτη ανεργία, τότε, το ευρωπαϊκό όραμα και το ευρωπαϊκό ιδεώδες αποτυγχάνουν. Κάθε φορά που ένας νέος προστίθεται στο δείκτη NEETs, δηλαδή, εκτός απασχόλησης, εκπαίδευσης και κατάρτισης, τότε το ευρωπαϊκό ιδεώδες αποτυγχάνει».

«Κάθε πολιτική πρωτοβουλία, με στόχο την έξοδο από την κρίση, πρέπει να έχει ως άξονα τη νέα γενιά. Για παράδειγμα, η πολιτική επιλογή που θα εγγυάται ένα χρόνο αμειβόμενης πρακτικής στην εργασία για όλους τους νέους της Ευρώπης, αλλά και άλλου είδους πολιτικές σε αυτήν την κατεύθυνση πρέπει να αποτελέσουν εγγυήσεις για τη νέα γενιά. Να μην μένουν στα χαρτιά, αλλά να γίνονται μέρος της πραγματικότητας των νέων, ειδικά, εκείνων που ζούν σε νησιωτικές και ημιαστικές περιοχές της Ευρωπαϊκής Ένωσης και βιώνουν τις δυσκολίες, που συνεπάγεται η καθημερινότητα σε μια δυσπρόσιτη περιφέρεια».