Σάββατο, 1 Ιουνίου 2013

"ΕΞΑΣΦΑΛΙΣΤΗΚΑΝ ΤΑ ΧΡΗΜΑΤΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΨΗΦΙΑΚΗ ΣΥΓΚΛΙΣΗ"«Τα χρήματα του προγράμματος Ψηφιακή Σύγκλιση, εξασφαλίστηκαν και για το συγκεκριμένο πρόγραμμα για την Αυτοδιοίκηση«,τόνισε στην ομιλία του κατά την δεύτερη ημέρα του συνεδρίου της ΚΕΔΕ, στα Γιάννενα, ο  υφυπουργός Ανάπτυξης, αρμόδιος για θέματα ΕΣΠΑ, Κυριάκος Βιρβιδάκης, τονίζοντας ότι «θα πρέπει να βοηθήσουμε όλοι, να ολοκληρωθούν σύντομα οι διαδικασίες, μέσα στο 2013, που αφορούν τις διαγωνιστικές διαδικασίες, έτσι ώστε να προχωρήσουμε στην υλοποίηση του προγράμματος». ( Δείτε το συνέδριο live).
Στην ομιλία του ο υφυπουργός αρχικά ανέφερε ότι  «με βάση πρόσφατα στοιχεία του Ολοκληρωμένου Πληροφοριακού Συστήματος, του ΟΠΣ, και εφόσον εγκριθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή η εφαρμογή του ΤΟΠΑΠ, που σημαίνει ότι και για τα 2014, 2015, η εθνική συμμετοχή θα είναι στο 5% και το 95% θα είναι ευρωπαϊκά χρήματα, σε όρους συγχρηματοδοτούμενης δημόσιας δαπάνης οι νομικές δεσμεύσεις του ΕΣΠΑ σήμερα είναι  21.191.000.000 €, που σημαίνει ποσοστό δεσμεύσεων 95,57%. Δηλαδή με συμβάσεις από τα χρήματα του ΕΣΠΑ, εφόσον εγκριθεί το ΤΟΠΑΠ, είναι  δεσμευμένα σε συγκεκριμένα έργα το 95,57% και οι πραγματοποιηθείσες δημόσιες δαπάνες είναι 11.905.000.000 €, που αντιστοιχούν σε ποσοστό απορρόφησης 53,69%
Πρόσθεσε δε ότι σύμφωνα με τα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, τον Απρίλιο του 2013 το ποσοστό απορρόφησης των κονδυλίων από τη χώρα μας διαμορφώθηκε σε 56,7%, έναντι 49,2% του ευρωπαϊκού κοινοτικού μέσου όρου. Η Ελλάδα λοιπόν, είναι 7,5 εκατοστιαίες μονάδες ψηλότερα στην απορρόφηση, από ότι είναι ο μέσος όρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και αυτό το νούμερο μας κατατάσσει όγδοη χώρα στην απορρόφηση.
«Είναι λοιπόν προφανές ότι ουσία δεν υπάρχουν παρκαρισμένα χρήματα, αλλά αυτή τη στιγμή προσπαθούμε να ισορροπήσουμε τα προγράμματα κατά τέτοιον τρόπο, έτσι ώστε να αξιοποιηθούν τα χρήματα με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Και θα αναφερθώ σε αυτό όταν μιλήσω και για την αναθεώρηση«, ανεφερε ο υπουργός.
Καταλήγοντας, αναφερομενος στο νέο  ΕΣΠΑ, ο κ. Βιρβιδάκης είπε: «Ο διάλογος ξεκίνησε το 2012, η πρώτη εγκύκλιος έφυγε το 2012 μετά από διαβούλευση με τις Περιφέρειες και τους φορείς που χαράσσουν πολιτική, έγινε το πρώτο Αναπτυξιακό Συνέδριο αφού βγήκε και η δεύτερη εγκύκλιος, προσδιορίστηκαν οι κατευθύνσεις, έγιναν τα 13 Περιφερειακά, τελειώνουν τα Τομεακά Συνέδρια και των Υπουργείων, και για να είμαι σαφής, η υποχρέωση την οποία έχουμε αναλάβει απέναντι και της κοινωνίας αν θέλετε, είναι να τελειώσουμε τις διαδικασίες μέσα στο 2013, να καταθέσουμε τις προτάσεις μας και για το πρόγραμμα και για τα Επιχειρησιακά μέχρι τον Δεκέμβριο του 2013, έτσι ώστε να αρχίσουν οι απορροφήσεις το 2014 του νέου ΕΣΠΑ και να μην υπάρχουν οι καθυστερήσεις οι οποίες υπήρχαν στο παρελθόν στα προγράμματα τα ευρωπαϊκά«

aftodioikisi.gr