Σάββατο 1 Ιουνίου 2013

ΜΙΑ "Jessica" ΜΕ 258 ΕΚΑΤΟΜ. ΕΥΡΩ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΔΗΜΟΥΣ



Οι αναπτυξιακές ευκαιρίες που μπορεί να προσφέρει σε αστικές περιοχές η αξιοποίηση του Μέσου Χρηματοοικονομικής Τεχνικής, Jessica, ενός  προγράμματος, κοινής ευρωπαϊκής υποστήριξης για βιώσιμες επενδύσεις, στους αυτοδιοικητικούς, πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του Συνεδρίου της ΚΕΔΕ.
Στόχος της ενημέρωσης ότι τόνισε κατά την παρουσίαση του  ο Φ. Προβατάς μέλος του Δ.Σ. ΚΕΔΕ και πρόεδρος Επιτροπής Αναπτυξιακών Προγραμμάτων και Τουρισμού, είναι να γίνει γνωστό το πρόγραμμα, καθώς και οι ευκαιρίες που μπορεί να έχουν μέσω αυτού, οι Δήμοι και γενικότερα η Τοπική Αυτοδιοίκηση.
Ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Κ. Ασκούνης, χαρακτήρισε την παρουσίαση  ιδιαίτερα σημαντική, καθώς οι αιρετοί είχαν την ευκαιρία να ενημερωθούν για θέματα αναπτυξιακά σε μια περίοδο που υπάρχει στενότητα στα οικονομικά.
Ο Ειδικός Γραμματέας Συμπράξεων Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ) και πρόεδρος του επενδυτικού συμβουλίου Ν. Μαντζούφας, έκανε γνωστό ότι το πρόγραμμα μπορεί να δώσει 258 εκατ. ευρώ, σε συνεργασία με συγκεκριμένες τράπεζες της χώρας. Τα ποσά μπορούν να αξιοποιηθούν για την ανάπτυξη μιας σειράς δράσεων και ολοκληρωμένων επιχειρηματικών πρωτοβουλιών.
Ο Ηλίας Παπαγεωργίου, εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, παρουσίασε μια σειρά από προγράμματα που βρίσκονται σε εξέλιξη στις περιφέρειες της χώρας και στο πλαίσιο συνεργασίας, που έχει αναπτυχθεί με συγκεκριμένες ελληνικές τράπεζες για τη χρηματοδότηση και την υλοποίησή τους.
Οι εκπρόσωποι των ελληνικών τραπεζών, παρουσίασαν συγκεκριμένα έργα και δράσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη.  Μεταξύ άλλων στις δράσεις αυτές εντάσσονται έργα φωτισμού, ανάπλασης κτηρίων και οικοδομικών τετραγώνων. Μάλιστα, σε πολλές περιπτώσεις εγκαταλειμμένα κτήρια μετατρέπονται σε ξενοδοχειακές μονάδες ή μεγάλα εμπορικά κέντρα.
Από την πλευρά τους οι δήμαρχοι, έθεσαν ζήτημα ως προς τις χρονοβόρες διαδικασίες ολοκλήρωσης και έγκρισης των προτάσεων, καθώς και το ύψος του επιτοκίου το οποίο  δεν γνωστοποιείται.
Αξίζει να επισημανθεί ότι στη παρούσα φάση στο πρόγραμμα μπορούν να ενταχθούν μόνο έργα που έχουν ωριμάσει, καθώς οι χρηματοδοτήσεις που τρέχουν θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί μέχρι το 2015.
 aftodioikisi.gr