Παρασκευή 14 Ιουνίου 2013

ΣΗΜΕΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΚΩΣΤΑ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΥ , ΚΑΤΑ ΤΗ ΧΘΕΣΙΝΗ ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ , ΤΗΣ ΠΡΟΤΑΣΗΣ ΝΟΜΟΥ ΒΟΥΛΕΥΤΩΝ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ ΓΙΑ ΤΗΝ ΙΔΡΥΣΗ ΕΘΝΙΚΟΥ ΤΑΜΕΙΟΥ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΓΕΝΕΩΝ


Για την ΕΡΤ
Συζητάμε σήμερα στη Βουλή σε μία ιδιαιτέρως κρίσιμη στιγμή για τη δημοκρατίας μας και την πολιτική κατάσταση στη χώρα, ένα νομοσχέδιο που καταδεικνύει ότι όταν υπάρχει ειλικρίνεια, πραγματική βούληση και συγκεκριμένος πολιτικός στόχος, τότε υπάρχει και αποτέλεσμα. Όταν οι δυνατότητες που δίνει η κοινοβουλευτική δημοκρατία εξαντλούνται, προκειμένου να βρεθεί κοινός τόπος και να καταδειχθεί ότι το αυτονόητο δεν είναι ουτοπία, τότε οι μικροπολιτικοί τακτικισμοί υποχωρούν. Δυστυχώς, το συγκεκριμένο παράδειγμα του σημερινού νομοσχεδίου δεν αποτέλεσε παράδειγμα και για την περίπτωση της ΕΡΤ. Αντ’ αυτού επελέγη μία πρόσκαιρη επικοινωνιακή πυγμή. Αντί της λύσης της προοπτικής και του εξορθολογισμού , επελέγη το «μαύρο» στην οθόνη.

Για το Εθνικό Ταμείο Κοινωνικής Αλληλεγγύης Γενεών.
Είναι μία σημαντική νομοθετική πρωτοβουλία, που στοχεύει σε δύο πράγματα. Τη διαγενεακή δικαιοσύνη και τη διαγενεακή εμπιστοσύνη. 
Είναι μία νομοθετική πρωτοβουλία του ΠΑΣΟΚ που επικεντρώνεται σε 5 συγκεκριμένα σημεία:
  1. Καταρχάς λειτουργεί προνοητικά ως Προμηθέας και όχι κατόπιν εορτής ως Επιμηθέας. Έρχεται να συνδράμει να αντιμετωπιστεί το μείζον πρόβλημα που είναι η γήρανση του πληθυσμού, η αύξηση των συνταξιούχων, η μείωση των εργαζομένων και η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών.
  2. Η συγκεκριμένη ρύθμιση συμπληρώνει το ασφαλιστικό κεφάλαιο αλληλεγγύης γενεών.
  3. Η σημερινή ρύθμιση επιβεβαιώνει τα εθνικά κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας, την εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων, καθώς το Ταμείο θα χρηματοδοτείται από τα έσοδα από την εκμετάλλευση τους.
  4. Ανοίγει την επείγουσα ατζέντα που αφορά στη νέα γενιά της χώρας. Τα ζητήματα που αφορούν τη νέα γενιά δεν είναι μόνο η μεγάλη ανεργία, αλλά και τα προβλήματα συμμετοχής των νέων, των πολιτιστικών τους δικαιωμάτων, της δημιουργίας του πρώτου νοικοκυριού του νέου. Ανοίγει η προοπτική για μία ουσιαστική συζήτηση όπως γίνεται και στην Ευρώπη για την εγγύηση για τη νέα γενιά.  Δηλαδή τη δυνατότητα να μπορεί ο κάθε νέος θεσμικά, με τη χρηματοδότηση ευρωπαϊκών πόρων να έχει 1 τουλάχιστον έτος πρακτικής δόκιμης απασχόλησης με ταυτόχρονη επαγγελματική κατάρτιση.
  5. Με το νομοσχέδιο αυτό καταδεικνύεται ότι η πολιτική ζωή δεν είναι μόνο κορώνες, δεν είναι εξαγγελίες.  Η πολιτική ζωή μπορεί να είναι και ανάδειξη λύσεων και προτάσεων.

Για την πρωτοβουλία του ΠΑΣΟΚ για την ανάσχεση της ανεργίας.
Πρέπει να εκμεταλλευθούμε τους αναξιοποίητους πόρους του ΕΣΠΑ, ούτως ώστε να συγκεντρώσουμε  όσο το δυνατόν περισσότερους  πόρους στο μεγαλύτερο πρόβλημα της ελληνικής κοινωνίας σήμερα.  Πρέπει να διοχετευθούν οι πόροι από τα αδιάθετα κονδύλια του ΕΣΠΑ στην κατεύθυνση των προγραμμάτων ανάσχεσης της ανεργίας.

Ολόκληρη η τοποθέτηση του βουλευτή Χίου Κώστα Τριαντάφυλλου ακολουθεί στο παρακάτω link: