Κυριακή 2 Ιουνίου 2013

ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΟΥ ΤΕΡΕΝΣ ΚΟΥΪΚ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΑΓΩΝΙΩΔΗ ΕΚΚΛΗΣΗ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ ΝΑΥΤΙΚΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΛΥΣΗ ΤΩΝ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΩΝ ΤΟΥΣ




«Η ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΙΣΟΠΕΔΩΝΕΙ ΑΥΤΟΥΣ ΠΟΥ ΕΧΑΣΑΝ ΤΑ ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΧΡΟΝΙΑ ΤΟΥΣ ΣΤΗ ΘΑΛΑΣΣΑ, ΜΑΚΡIΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΕΣ ΤΟΥΣ, ΚΡΑΤΩΝΤΑΣ ΨΗΛΑ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΣΗΜΑΙΑ»

Στο πλευρό της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Σωματείων Συνταξιούχων του Εμπορικού Ναυτικού, που με πόνο ψυχής βλέπουν τις ήδη πετσοκομμένες συντάξεις τους να παίρνουν την κατιούσα, τάσσεται με Ερώτησή του προς τους Υπουργούς Ναυτιλίας Κωστή Μουσουρούλη, Κοινωνικής Ασφάλισης Γιάννη Βρούτση και Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα, ο Βουλευτής Επικρατείας των ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ Τέρενς Κουίκ.

«Θύμα των καταστροφικών επιλογών της μνημονιακής τρικομματικής συγκυβέρνησης την οποία εσείς υπηρετείτε, δεν είναι μόνο οι εν ενεργεία ναυτικοί αλλά και οι συνταξιούχοι», υπογραμμίζει ο Τέρενς Κουίκ και τονίζει πώς «αυτοί οι επαγγελματίες που έχασαν τα καλύτερα χρόνια της ζωής τους, στερούμενοι την οικογένειά τους, κράτησαν τη σημαία της ελληνικής Ναυτιλίας, ψηλά».

Ο Βουλευτής Επικρατείας των ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ μεταφέρει ψήφισμα της Γενικής Συνέλευσης της Π.Ο.Σ.Σ.Α.Ε.Ν., η οποία αιτείται την επαναφορά των συντάξεων τους στο προ μνημονίου καθεστώς, νομοθετική ρύθμιση για τη διατήρηση της αυτονομίας και της απρόσκοπτης χρηματοδότησης του Ν.Α.Τ. από τον κρατικό προϋπολογισμό, την επαναλειτουργία του Ν.Ι.Ε.Ν. για τους Έλληνες ναυτικούς, τη διατήρηση της κείμενης νομοθεσίας για τον Ο.Ν., την άρση της επιστράτευσης των Ναυτικών, την εκκαθάριση των μητρώων του Ταμείου τους και τη συμμετοχή στο Δ.Σ. του Ν.Α.Τ. μέλους της Ομοσπονδίας τους.

«Σε ποιες ενέργειες προτίθεστε να προβείτε προκειμένου να καταργηθούν οι μνημονιακοί νόμοι που αποτελούν τις γενεσιουργές αιτίες όλων των δεινών των συνταξιούχων ναυτικών;» ερωτά τους αρμόδιους Υπουργούς ο Τέρενς Κουίκ και ζητά να γίνουν αποδεκτά στο σύνολό τους τα αιτήματα της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Σωματείων Συνταξιούχων του Εμπορικού Ναυτικού.

Ακολουθεί το κείμενο της Ερώτησης.

ΤΕΡΕΝΣ - ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΚΟΥΙΚ
ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ - ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ

ΕΡΩΤΗΣΗ

ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΥΠΟΥΡΓΟΥΣ:

ΝΑΥΤΙΛΙΑΣ ΚΑΙ ΑΙΓΑΙΟΥ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟ ΜΟΥΣΟΥΡΟΥΛΗ

ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΚΑΙ ΠΡΟΝΟΙΑΣ ΙΩΑΝΝΗ ΒΡΟΥΤΣΗ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΙΩΑΝΝΗ ΣΤΟΥΡΝΑΡΑ

κ.κ. Υπουργοί,

Μετά από χιλιάδες χρόνια πρωτοπορίας της ελληνικής Ναυτιλίας, αυτή τη στιγμή κάτω από τις διαταγές της Τρόικας ο νευραλγικός αυτός τομέας για την πατρίδα μας οδεύει στην καταστροφή.

Θύμα των καταστροφικών επιλογών της μνημονιακής τρικομματικής συγκυβέρνησης την οποία εσείς υπηρετείτε, δεν είναι μόνο οι εν ενεργεία ναυτικοί αλλά και οι συνταξιούχοι, που με πόνο ψυχής βλέπουν τις ήδη πετσοκομμένες συντάξεις τους να παίρνουν την κατιούσα.

Επαγγελματίες που έχασαν τα καλύτερα χρόνια της ζωής τους, στερούμενοι την οικογένειά τους, παλεύοντας με τα κύματα, για να κρατήσουν τη σημαία της ελληνικής Ναυτιλίας, ψηλά.

Επαγγελματίες που ταξιδεύοντας με φορτηγά πλοία σε όλη την υφήλιο, εκπροσώπησαν κατά κάποιο τρόπο με την παρουσία τους στους κατά τόπους λιμένες τον ίδιο τον Ελληνισμό.

Σας μεταφέρω, άνευ περαιτέρω σχολίων, κατεπείγον ψήφισμα της Πανελλαδικής Ομοσπονδίας Σωματείων Συνταξιούχων Αξιωματικών Ε.Ν., η οποία διαμαρτύρεται εντόνως για τα δεινά των συνταξιούχων ναυτικών.

Επειδή δεν γνωρίζω εάν έχετε δώσει την πρέπουσα σημασία στις αιτιάσεις της Π.Ο.Σ.Σ.Α.Ε.Ν. (αν και θα έπρεπε), σας επισυνάπτω το ψήφισμα της Γενικής Συνέλευσης της Ομοσπονδίας, όπως ακριβώς παραδόθηκε στο λογαριασμό ηλεκτρονικού μου ταχυδρομείου:

«Ψήφισμα Γενικής Συνέλευσης 28/5/2013

1.Άμεση κατάργηση της γενεσιουργού αιτίας όλων των δεινών των συνταξιούχων που είναι η υπαγωγή της χώρας μας στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης – Τρόικα (Μνημόνιο Ν.3845/6/-5-2010) και τους Εφαρμοστικού Νόμου για το Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο (Ν. 3986/2011).

Επαναφορά των συντάξεών μας στο προ μνημονίου καθεστώς και διατήρηση του συνταξιοδοτικού μισθού στο 70% των εν ενεργεία ναυτικών συν το επίδομα των Κυριακών. Χωρίς βεβαίως να απεμπολούμε το δικαίωμα για αύξηση της συντάξεώς μας στο 80%. Είμαστε η μοναδική τάξη η οποία ποτέ δεν έφθασε το 80% του συνταξιοδοτικού μισθού, ενώ πληρώνουμε από το πάλαι ποτέ γι’ αυτό.

2.Νομοθετική ρύθμιση για την απάλειψη του άρθρου 44 παρ.1 του Εφαρμοστικού Νόμου, για το Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο που αναφέρεται στην περικοπή χρηματοδότησης του Ν.Α.Τ (Ν.3986/2011).

3.Διατήρηση του Ν.Α.Τ. με διατήρηση της αυτονομίας του και η απρόσκοπτη συνέχιση χρηματοδότησής του από τον τακτικό προϋπολογισμό των παροχών όλων των Ταμείων, όπως ίσχυε μέχρι και το έτος 2010.

4.Διατήρηση της κείμενης νομοθεσίας για τον Ο.Ν. με ταυτόχρονη αναβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών.

5.Επαναλειτουργία του Ν.Ι.Ε.Ν. για τους Έλληνες ναυτικούς, εν ενεργεία και συνταξιούχους και αξιοποίησή του, αποκλειστικά και μόνο για τους σκοπούς για τους οποίους ιδρύθηκε.

6.Μητρώο Ασφαλισμένων. Άμεση απογραφή των ασφαλισμένων του Ν.Α.Τ. και εκκαθάριση των μητρώων. Αποπεράτωση της εφιστάμενης απογραφής.

7.Άρση της επιστράτευσης των Ναυτικών. Μία πράξη που δεν τιμά τη Δημοκρατία της Ελλάδας.

8.Συμμετοχή στα Δ.Σ. του Ν.Α.Τ.  και Οίκο Ναύτου μέλους μας. Η σύνθεση του Δ.Σ. του Ν.Α.Τ. δεν είναι αντιπροσωπευτική. Και το παράδοξο είναι ότι στο Ν.Α.Τ. υπάρχει ένας μόνο συνταξιούχος ναυτικός σαν μέλος του Δ.Σ. με 72.000 μέλη συνταξιούχων ασφαλισμένων στο Ταμείο. Το ίδιο συμβαίνει και με τον Οίκο Ναύτου.

Θέλουμε τη θεσμοθέτηση του εν λόγω αιτήματός μας ώστε να συμμετέχουμε σε αποφάσεις που λαμβάνονται ερήμην μας.

9. Με βάση τα παραπάνω. Η Γενική Συνέλευση της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Σωματείων Συνταξιούχων Αξιωματικών Ε.Ν. εξουσιοδοτεί τη Διοίκηση όπως με γνώμονα πάντα τη διασφάλιση των συμφερόντων των μελών μας, ώστε να προβεί στις ενέργειες εκείνες που θα κρίνει ότι πρέπει να αναληφθούν για την ικανοποίηση των αιτημάτων που περιλαμβάνονται στον παρόντα προγραμματισμό.»

Κατόπιν τούτων, ερωτάσθε κκ. Υπουργοί:

1.Σε ποιες ενέργειες προτίθεστε να προβείτε προκειμένου να καταργηθούν οι Ν. 3845/6-5-2010 και 3986/2011, γενεσιουργές αιτίες όλων των δεινών των συνταξιούχων;

2.Θα επαναφέρετε τις συντάξεις τους στο προ μνημονίου καθεστώς; Θα ικανοποιήσετε το αίτημά τους για αύξηση της συντάξεώς τους στο 80%;

3.Θα φέρετε νομοθετική ρύθμιση για την απάλειψη του άρθρου 44 παρ.1 του Εφαρμοστικού Νόμου για το Μεσοπρόθεσμο πλαίσιο που αναφέρεται στην περικοπή χρηματοδότησης του Ν.Α.Τ;

4.Με ποιο τρόπο θα διατηρηθεί η αυτονομία του Ν.Α.Τ και η απρόσκοπτη συνέχιση της χρηματοδότησής του από τον τακτικό προϋπολογισμό όλων των Ταμείων;

5.Θα διατηρήσετε την κείμενη νομοθεσία για τον Ο.Ν. με ταυτόχρονη αναβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών;

6.Προτίθεστε να θέσετε εκ νέου σε λειτουργία το Ν.Ι.Ε.Ν. για τους εν ενεργεία και συνταξιούχους ναυτικού;

7.Θα προχωρήστε στην εκκαθάριση των μητρώων των ασφαλισμένων του Ν.Α.Τ και εάν ναι, πότε;

8.Θα κάνετε αποδεκτό το αίτημα της Π.Ο.Σ.Σ.Α.Ε.Ν για συμμετοχή μέλους τους στα Δ.Σ. του Ν.Α.Τ και του Οίκου Ναύτου;

9.Προτίθεστε, τέλος, να άρετε την επιστράτευση των ναυτικών, μία πράξη που δεν τιμά την Ελληνική Δημοκρατία;


Ο Ερωτών Βουλευτής


Τέρενς-Νικόλαος Κουίκ