Τετάρτη 19 Ιουνίου 2013

ΚΟΙΝΗ ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΣΗ ΑΠΟ ΤΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΧΑΤΖΗΔΑΚΗ - ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΩΝ


Κοινή ικανοποίηση από τη συνάντηση Χατζηδάκη - Περιφερειαρχών
Ολοκληρώθηκε η συνάντηση των Περιφερειαρχών με τον Υπουργό Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών & Δικτύων, Κωστή Χατζηδάκη, με αντικείμενο της συνάντησης την πορεία απορροφητικότητας του ΕΣΠΑ, αλλά και την νέα Προγραμματική Περίοδο 2014 - 2020, παρουσία και του Υπουργού Εσωτερικών, Ευριπίδη Στυλιανίδη.
- Κατανομή των Προγραμμάτων ανά Περιφέρεια
- Στελέχωση των Περιφερειών με εξειδικευμένο προσωπικό
- Διάκριση των ρόλων Κεντρικού Κράτους και Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης
Ο Υπουργός τόνισε στους Περιφερειάρχες, πως επιθυμία του Υπουργείου Ανάπτυξης είναι οι Περιφέρειες να έχουν ουσιαστικό ρόλο στον αναπτυξιακό σχεδιασμό, με την κάθε Περιφέρεια να έχει ένα δικό της Πρόγραμμα να διαχειρίζεται. «Σε περιφερειακό επίπεδο να γίνονται τα Προγράμματα που πράγματι αφορούν τις Περιφέρειες και να μην επιχειρούν τα Υπουργεία να τις υποκαθιστούν και τα Προγράμματα να είναι πολυταμειακά και πολυτομεακά, έτσι ώστε η προσπάθεια για την ανάπτυξη να είναι συγκροτημένη και σφαιρική» τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Χατζηδάκης.
Ο κ. Χατζηδάκης ανακοίνωσε ότι οι κατ’ αρχήν προτάσεις της Ελληνικής Κυβέρνησης για το νέο ΕΣΠΑ θα υποβληθούν στις Βρυξέλλες στο τέλος Αυγούστου.
Από την πλευρά των Περιφερειαρχών, ο Περιφερειάρχης Αττικής & Πρόεδρος της ΕΝ.Π.Ε., Γιάννης Σγουρός, δήλωσε:
«Συζητήσαμε με τον Υπουργό το θέμα της απορροφητικότητας για το απερχόμενο ΕΣΠΑ 2007 - 2013 και το δεύτερο το νέο επιχειρησιακό 2014 - 2020.
Για το πρώτο, για το 2007 - 2013 υπάρχει σύγκλιση για να μπορέσουμε να απορροφήσουμε όσο το δυνατό πιο γρήγορα τα κονδύλια αυτά από τους Κοινοτικούς Πόρους για να μπορέσουμε να πιάσουμε το στόχο μας. Αυτό λοιπόν και οι 13 Περιφέρειες θα προσπαθήσουν το καλύτερο δυνατό, ώστε να πετύχουμε το στόχο μας.
Το δεύτερο, που πάλι επίσης υπάρχει σύγκλιση απόψεων με το Υπουργείο Ανάπτυξης και αυτό θέλουμε να ευχαριστήσουμε τον Υπουργό τον κ. Χατζηδάκη, ο οποίος αντιλαμβάνεται πλέον ότι με την πολυδιάσπαση που υπήρχε τα προηγούμενα χρόνια με τα διάφορα κοινοτικά προγράμματα και τα πλαίσια στήριξης, δεν βγήκε χωριό.
Άρα συμφωνούμε ότι πρέπει οι Περιφέρειες να ενισχυθούν σωστά και σε στελεχιακό δυναμικό, αλλά και να μην υπάρχει πολυδιάσπαση στα κονδύλια, δηλαδή ένας φορέας να εκτελεί το έργο, μαζί φυσικά και με τη συνδρομή των Υπουργείων στα μεγάλα έργα, ώστε να έχουμε αποτέλεσμα και να μην έχουμε τα προβλήματα του ’07 - ’13.
Τέλος θέλω να πω -που το έχουμε τονίσει πολλές φορές- ότι όταν υπάρχει ειλικρινής συνεργασία και συνοχή, τότε το αποτέλεσμα θα είναι θετικό.
Αυτό το καταθέτω σήμερα για πρώτη φορά, μετά από ένα χρόνο, ότι η συνεργασία και η συνοχή θα φέρει το καλό αποτέλεσμα.
Ήδη όλοι θα προσπαθήσουμε 30/6 να πιάσουμε το μνημονιακό στόχο και εν συνεχεία μετά πάλι όλοι μαζί 31 Δεκεμβρίου του 2013, να προσπαθήσουμε να ολοκληρώσουμε τις εντάξεις και τις συμβάσεις ώστε το 2014 και το 2015 να γίνουν τα έργα».
Απαντώντας, σε δημοσιογραφική ερώτηση για την απορροφητικότητα του ΕΣΠΑ και τις δυσκολίες που ανακύπτουν προς την πορεία υλοποίησης σημαντικών έργων οι κ.κ. Κ. Χατζηδάκης και Γ. Σγουρός, δήλωσαν:
Κ. ΧΑΤΖΗΔΑΚΗΣ: 
«Νομίζω ότι τα πράγματα εξελίσσονται ικανοποιητικά. Βεβαίως θα ξέρουμε ακριβώς την 1η Ιουλίου.
Είμαστε σε επαφή με όλες τις Διαχειριστικές Αρχές, έχουν γίνει ήδη συσκέψεις και τους περασμένους μήνες ακριβώς γιατί θέλουμε να πετύχουμε τους στόχους οι οποίοι έχουν τεθεί.
Υπενθυμίζω ότι -χωρίς να πανηγυρίζουμε και χωρίς να κομπάζουμε γι’ αυτό- η χώρα από τη 18η θέση που ήταν πριν από ένα χρόνο στις απορροφήσεις των κοινοτικών πόρων, έχει βρεθεί στην 8η θέση μεταξύ των 27 της Ευρωπαϊκής Ένωσης».
Γ. ΣΓΟΥΡΟΣ: 
«Εγώ το μόνο που θέλω να συμπληρώσω στην ερώτηση  που έγινε, είναι ότι βεβαίως υπάρχουν προβλήματα, βεβαίως υπάρχουν νομικές εμπλοκές, βεβαίως υπάρχουν θέματα χρηματοδότησης για τις απαλλοτριώσεις και αυτά συζητήσαμε και νομίζω θα είμαστε σε θέση να εκπληρώσουμε το στόχο μας, που είναι και η δέσμευσή μας απέναντι στο Υπουργείο Ανάπτυξης και από την πλευρά του Υπουργείου Ανάπτυξης να προσπαθήσει να βοηθήσει ουσιαστικά στα προβλήματα τα οποία παρουσιάζονται και γι' αυτό είπα ότι έχουμε την ειλικρινή συνεργασία και τη συνοχή για να βγάλουμε το αποτέλεσμα. Και όπως λένε στην πατρίδα μας «τα πολλά λόγια είναι φτώχεια». Σε λίγο θα δείξει!»



epoli.gr