Τετάρτη 19 Ιουνίου 2013

ΠΕΜΕΝ : ΣΥΣΚΕΨΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΕΡΓΙΑ


Η «ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΝΕΡΓΩΝ ΝΑΥΤΕΡΓΑΤΩΝ» μαζί με τα ναυτεργατικά σωματεία ΠΕΜΕΝ, ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ, ΠΕΕΜΑΓΕΝ, ΠΕΠΡΝ, τις Λαϊκές Επιτροπές, καλούμε τους ναυτεργάτες, τους σπουδαστές, να οργανώσουμε την δράση μας με πολύμορφες κινητοποιήσεις ενάντια στην ανεργία.

Η μάστιγα της ανεργίας που έχει φθάσει στο 27,2% με στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, εξαθλιώνει καθημερινά την εργατική – λαϊκή οικογένεια, είναι αποτέλεσμα του καπιταλιστικού τρόπου παραγωγής, της πολιτικής της ανταγωνιστικότητας και κερδοφορίας του κεφαλαίου, που αντιμετωπίζει και θέλει τον εργάτη σαν εμπόρευμα.

Κανένας εργαζόμενος από μόνος του δεν μπορεί να αντιμετωπίσει τις απολύσεις, το κλείσιμο των επιχειρήσεων, το τσάκισμα των ΣΣΕ, την «μαύρη» και ανασφάλιστη εργασία, τις ελαστικές μορφές απασχόλησης, τον οδοστρωτήρα των αντιλαϊκών μέτρων, που περιλαμβάνει η ανάπτυξη και οι επενδύσεις του κεφαλαίου, της κυβέρνησης, της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Οι ναυτεργάτες γνωρίζουν από δεκαετίες πριν, ότι τα προνόμια στο εφοπλιστικό κεφάλαιο δεν έφεραν θέσεις εργασίας για εργαζόμενους με δικαιώματα, αντίθετα στα ποντοπόρα πλοία και τα κρουαζιερόπλοια οργιάζει η «μαύρη» ανασφάλιστη εργασία, που θέλουν να την επεκτείνουν σε όλες τις κατηγορίες πλοίων.

Για τους πάνω από 12.000 άνεργους ναυτεργάτες, ελάχιστοι επιδοτούνται με τα ψίχουλα των 235 ευρώ (άγαμοι) και των 293 ευρώ (έγγαμοι), χωρίς κοινωνικοασφαλιστική προστασία. Για τους νέους ναυτεργάτες το μέλλον τους το χαράζουν σε προγράμματα όπως το «Νέαρχος» που ανέλαβε το δουλεμπορικό παραμάγαζο του ΓΕΝΕ, για 5μηνη εργασία των 800 ευρώ τον μήνα για τα πληρώματα και 1000 ευρώ για τους αξιωματικούς, ανασφάλιστοι, για να προσαρμόζονται στην γενική κατεύθυνση του κεφαλαίου, «εργάτης χωρίς δικαιώματα, δουλειά να’ ναι και ότι να’ ναι».

Η «ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΝΕΡΓΩΝ ΝΑΥΤΕΡΓΑΤΩΝ» καλεί όλους τους άνεργους να συμμετέχουν μαζικά, να αναπτύξουμε πολύμορφες αγωνιστικές παρεμβάσεις, για δουλειά με ΣΣΕ και κοινωνικοασφαλιστική προστασία ενάντια στα προγράμματα ανεργίας, για δωρεάν στέγαση και σίτιση των ανέργων στην Εστία Ναυτικών, κανένα σπίτι ανέργου σε πλειστηριασμό λόγω χρεών, κανένα σπίτι χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα και νερό, καμία επιβολή προστίμου για τα εισιτήρια από τους οργανισμούς συγκοινωνιών. Να συνεχίσουμε τις κοινές πρωτοβουλίες σε συντονισμό με άλλες κλαδικές επιτροπές ανέργων και τις Λαϊκές Επιτροπές.

ΑΜΕΣΑ ΜΕΤΡΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΚΟΥΦΙΣΗ ΚΑΙ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΩΝ ΑΝΕΡΓΩΝ

● Να γίνει πράξη τώρα η απαίτηση της Επιτροπής Ανέργων Ναυτεργατών και των σωματείων ΠΕΜΕΝ, ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ, ΠΕΕΜΑΓΕΝ, που έγινε δεκτή από το ΔΣ του ΓΕΝΕ, να συγκεντρώνονται τα CREW LIST και να ναυτολογούνται άμεσα ναυτεργάτες, όπου διαπιστώνονται παραβιάσεις οργανικών συνθέσεων.

● Η πλειοψηφία του ΓΕΝΕ να αποτελείται από εκπροσώπους των αντιπροσωπευτικών ναυτεργατικών ενώσεων. Αποστρατικοποίηση, απομάκρυνση του ΤΕΝΕΛ από το ΓΕΝΕ.

● Κατάργηση της αντεργατικής νομοθεσίας, ν. 2687/53 όρος 8 των εγκριτικών πράξεων νηολόγησης και του Ευρωπαϊκού Κανονισμού 3577/92, που προωθούν την «μαύρη» ανασφάλιστη εργασία.

● Επίδομα ανεργίας 1.120 ευρώ για όλους τους ανέργους για όσο διαρκεί η ανεργία. Ο χρόνος ανεργίας να υπολογίζεται ως συντάξιμος χρόνος ασφάλισης.

● Την πλήρη απαλλαγή των ανέργων από τη φορολογία για εισόδημα μέχρι 20.000 ευρώ (δηλαδή οικογενειακό εισόδημα 40.000 ευρώ).

● Πλήρη, δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, των ανέργων και των οικογενειών τους, χωρίς όρους και προϋποθέσεις.

● Να χορηγηθεί δωρεάν κάρτα απεριορίστων διαδρομών των ανέργων στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς. Να ισχύσουν μειωμένα τιμολόγια για τις παροχές των πρώην ΔΕΚΟ. Να απαγορευτούν οι πλειστηριασμοί σπιτιών και η διακοπή παροχής ηλεκτρικού, νερού και σταθερού τηλεφώνου στους ανέργους.




e-nautilia.gr