Τετάρτη 19 Ιουνίου 2013

ΜΑΣΤΙΧΑ , ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΧΟΛΗΣΤΕΡΙΝΗΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΔΙΑΒΗΤΗ


Σύνταξη: Δήμητρα Λαχουρή   

mastihaΘετικά  τα πρώτα αποτελέσματα έρευνας για την ευεργετική επίδραση της φυσικής μαστίχας στην αντιμετώπιση της χοληστερίνης και του διαβήτη, όπως ανακοίνωσε χθες σε συνέντευξη τύπου ο διευθυντής της καρδιολογικής κλινικής Χίου, Θανάσης Καρτάλης. Την έρευνα πραγματοποιεί η καρδιολογική ομάδα του νοσοκομείου Χίου και είναι η πρώτη που συνδέει τη μαστίχα με την αντιμετώπιση της χοληστερίνης.

Ο κ. Καρτάλης μιλώντας στην ΕΡΑ ΑΙΓΑΙΟΥ  τόνισε ότι «για πρώτη φορά καταγράφονται επιστημονικά στοιχεία που αποδεικνύουν  ότι η κατανάλωση της φυσικής μαστίχας βοηθά στην βελτίωση των επιπέδων χοληστερίνης και επιπλέον βοηθά όχι μόνο τους πάσχοντες αλλά και όσους βρίσκονται στον προθάλαμο του διαβήτη. Η έρευνα, η οποία είναι η πρώτη που γίνεται σε ανθρώπους, συνεχίζεται.»


Στην έρευνα συμμετείχαν 170 άτομα και σύμφωνα με τα αποτελέσματα της,  η φυσική μαστίχα Χίου φαίνεται να έχει αρκετά ευνοϊκή επίδραση στα επίπεδα ολικής και LDL χοληστερίνης υγιών εθελοντών και κυρίως στο ανδρικό φύλο. Επίσης, καταγράφεται ευνοϊκή επίδραση και στα επίπεδα γλυκόζης αλλά και στα τριγλυκερίδια.
«Η μελέτη είναι η πρώτη που συνδέει τη μαστίχα με τη χοληστερίνη, αποτελώντας ένα ακόμη ισχυρό  "όπλο" για την καθιέρωση του προϊόντος ως φυσικό φάρμακο» τόνισε κατά τη διάρκεια της συνέντευξης ο Διευθυντής Έρευνας & Ανάπτυξης Ένωσης Μαστιχοπαραγωγών Χίου,  Ηλίας Σμυρνιούδης. Να θυμίσουμε ότι ήδη άλλη έρευνα κατοχυρώνει τη χρήση μαστίχας στην αντιμετώπιση του πεπτικού έλκους, για το οποίο ευθύνεται το ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού.


era-aegean.gr