Πέμπτη 18 Ιουλίου 2013

ΤΑ 77 ΠΙΟ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΑ ΛΙΜΑΝΙΑ ΣΤΟ ΑΙΓΑΙΟ



Βρισκόμαστε στην καρδιά του καλοκαιριού και τα περισσότερα πλοία αναχωρούν πλέον από τον Πειραιά με σημαντική πληρότητα και προορισμό τα νησιά του Αιγαίου, την Κρήτη και τα Δωδεκάνησα. Ωστόσο τόσο τα πληρώματα, όσο και οι επιβάτες διαπιστώνουν συνεχώς ελλείψεις σε λιμενικές υποδομές.

Ο Ιωάννης Κοντόπουλος από την Πανελλήνια Ένωση Πλοιάρχων Εμπορικού Ναυτικού (ΠΕΠΕΝ) σημειώνει πως στην ετήσια έκθεση της ΠΕΠΕΝ αναφέρονται τουλάχιστον 77 λιμάνια που παρουσιάζουν σημαντικά προβλήματα.

Στην έκθεσή της η ΠΕΠΕΝ είχε επισημάνει το πρόβλημα αναφέροντας χαρακτηριστικά πως «η αποπεράτωση του έργου θα στερήσει από κάποιες κατηγορίες πλοίων τη δυνατότητα προσέγγισης αφού η λιμενολεκάνη που δημιουργείται θα είναι παγίδα όταν οι καιρικές συνθήκες είναι κακές». Όπως επισημαίνει ο κ. Κοντόπουλος, το αποτέλεσμα θα είναι να αποκλειστούν τα κρουαζιερόπλοια και τα πλοία άνω των 150 μέτρων.

Κάνοντας μια σύγκριση με το εξωτερικό, αναφέρει πως εκεί υπάρχουν οργανωμένες υποδομές ενώ οχήματα και επιβάτες επιβιβάζονται από διαφορετικούς χώρους «την ίδια ώρα που σε νησιά όπως η Πάρος πρέπει μέσα σε 10 λεπτά να έχεις φορτώσει 1.500 επιβάτες και 100 ΙΧ αυτοκίνητα!».

Οι καπετάνοι των πλοίων της ακτοπλοΐας γίνονται και αποδέκτες παραπόνων από τους επιβάτες, κυρίως για την κατάσταση των πλοίων και τις παρεχόμενες υπηρεσίες σε αυτό. Όπως λέει, οι ξένοι συνάδελφοί του δεν μπορούν να πιστέψουν την εικόνα που βλέπουν στα ελληνικά λιμάνια ενώ οι έλληνες καπετάνιοι πλέον έχουν εξοικειωθεί και γι' αυτό αρκετές φορές μπορούν με τα πλοία να κάνουν κινήσεις ακόμα και υπό δυσμενείς συνθήκες.

Τα ιστιοφόρα, τα σκαφάκια και το χάος στη θάλασσα

Ένας από τους σημαντικούς κινδύνους στα λιμάνια κυρίως κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, όπως αναφέρει, είναι η ανεξέλεγκτη κίνηση ιστιοφόρων και γενικά σκαφών αναψυχής τα οποία κυβερνούν άτομα χωρίς εμπειρία ναυσιπλοΐας. «Από την ασυνειδησία ενός τέτοιου καπετάνιου δεν κινδυνεύει το πλοίο μου αλλά ο ίδιος και όσοι επιβαίνουν στο σκάφος του» επισημαίνει χαρακτηριστικά.


Τα πιο σημαντικά προβλήματα

«Οι περισσότερες προβλήτες στερούνται παντελώς προσκρουστήρων και στεγάστρων για την παραμονή των επιβατών τόσο κατά τους καλοκαιρινούς όσο και τους χειμερινούς μήνες.

• Οι ευκολίες υγιεινής που διατίθενται δεν μας τιμούν ως ευρωπαϊκή χώρα.

• Αρκετά λιμάνια δεν διαθέτουν το ανάλογο χερσαίο χώρο ώστε να εξυπηρετηθούν τα οχήματα που πρόκειται να φορτωθούν στα πλοία.

• Απαιτείται καλύτερη αστυνόμευση και τάξη σε όλα τα λιμάνια.

• Χρειάζεται καλύτερη συνεργασία των λιμενικών αρχών με τους πλοιάρχους για τον καθορισμό της θέσεως πρυμνοδέτησης-πλαγιοδέτησης ή αγκυροβολίας (σ.σ.: όπως σημειώνουν "φαίνεται καθαρά και επιτακτικά η ανάγκη στελέχωσης της αρμόδιας υπηρεσίας με πλοίαρχο").

• Ζητείται απαγόρευση εισόδου - εξόδου χωρίς άδεια των μικρών σκαφών (αλιευτικά - θαλαμηγά - ιστιπλοϊκά) μια και τα περισσότερα λιμάνια είναι, ταυτοχρόνως, επιβατηγά - εμπορικά - μαρίνες και αλιευτικά καταφύγια.

• Προτείνεται καλύτερος προγραμματισμός δρομολογίων για την αποφυγή συνωστισμού στα λιμάνια από την ταυτόχρονη άφιξη ή αναχώρηση των πλοίων. Το κυκλοφοριακό χάος των δρόμων», όπως λένε χαρακτηριστικά, «καταφέραμε να το μεταφέρουμε και στη θάλασσα.

• Ζητείται να ενημερώνονται οι πλοίαρχοι και να ζητείται η άποψή τους πριν από τον σχεδιασμό κάθε νέου έργου σε λιμάνι. Δεν είμαστε λιμενολόγοι. Έχουμε όμως την εμπειρία από την καθημερινή χρήση όλες τις εποχές του χρόνου και με όλες τις καιρικές συνθήκες. Σκοπός είναι τα έργα που γίνονται να διευκολύνουν την κατάσταση και όχι να δημιουργούν περισσότερα προβλήματα, αντί να τα επιλύουν.

• Απαιτείται εφαρμογή των διατάξεων περί παραμονής πλοίων με επικίνδυνα φορτία στα λιμάνια (υγρά καύσιμα - υγραέρια), καθώς διαπιστώθηκαν παραβιάσεις».




portnet.gr