Πέμπτη 18 Ιουλίου 2013

ΧΑΡΑΤΣΙ ΣΤΟΥΣ ΝΑΥΤΕΡΓΑΤΕΣ




Ανακοίνωση-Καταγγελία της Πανελλήνιας ένωσης ναυτών εμπορικού ναυτικού για την αύξηση των εισφορών των πληρωμάτων στο ΤΠΚΠΕΝ:

Η δικομματική κυβέρνηση (ΝΔ – ΠΑΣΟΚ) συνεχίζοντας την μνημονιακή πολιτική και εκτελώντας πιστά τις εντολές της Τρόικα συντρίβει και καταστρέφει με την ναυτιλιακή της πολιτική τα δικαιώματα και τις κατακτήσεις του Ναυτεργατικού μας κόσμου.

Στα πλαίσια αυτής της πολιτικής οι μισθοί των Ναυτεργατών έχουν συρρικνωθεί δραματικά, οι συντάξεις των απόμαχων του κύματος έχουν υποστεί αλλεπάλληλες μειώσεις που φθάνουν και ξεπερνούν το 50%.

Οι εργασιακές σχέσεις στα πλοία έχουν επιδεινωθεί με τα εξαντλητικά ωράρια, την απλήρωτη εργασία. Η ανεργία έχει εκτιναχθεί σε επίπεδα ρεκόρ τα τελευταία χρόνια, τα ασφαλιστικά ταμεία έχουν καταρρεύσει και ο Οίκος Ναύτη οδηγείται στην απαξίωση και την διάλυση.

Όμως η εφοπλιστόδουλη κυβερνητική ναυτιλιακή πολιτική κλιμακώνεται σε όλους τους τομείς: από την μία αφήνει άθικτο το σκανδαλώδες θεσμικό πλαίσιο που εξασφαλίζει ασύδοτη δράση στο εφοπλιστικό κεφάλαιο και από την άλλη τις συνέπειες που δημιουργεί η αντεργατική και αντιναυτεργατική της πολιτική προσπαθεί να τις φορτώσει για πολλοστή φορά στις πλάτες των Ναυτεργατών.

Τελευταίο κρούσμα είναι η κυβερνητική προσπάθεια και οι εξελίξεις για αύξηση των εισφορών των Ναυτεργατών στα Ταμεία Πρόνοιας του ΝΑΤ, στα οποία έχουν μειωθεί δραματικά τα έσοδα και οι εισφορές εξαιτίας των διαδοχικών μειώσεων των οργανικών συνθέσεων και της απώλειας χιλιάδων θέσεων εργασίας ελλήνων Ναυτεργατών τα τελευταία χρόνια, και τα Ταμεία Πρόνοιας έχουν περιέλθει σε οικονομικό αδιέξοδο με αποτέλεσμα να καθυστερούν την καταβολή των εφάπαξ παροχών από 3 έως και 4 χρόνια!!!!

Υπεύθυνη και υπόλογη για αυτήν την άθλια και τραγική κατάσταση των Ταμείων Πρόνοιας των Ναυτεργατών – και όχι μόνο – είναι η ασκούμενη κυβερνητική ναυτιλιακή πολιτική που διαρκώς παρέχει προνόμια στο εφοπλιστικό κεφάλαιο.

Η κατάσταση αυτή αναμένεται να χειροτερεύσει το επόμενο διάστημα αφού οι θέσεις εργασίας θα μειωθούν ακόμη περισσότερο με αυτά που προβλέπονται στο πολυνομοσχέδιο του ΥΝΑ (Ν. 4150/2013).

Αντί λοιπόν η κυβέρνηση και το ΥΝΑ να εξασφαλίσουν πόρους και να καλύψουν στοιχειωδώς τις υποχρεώσεις των Ταμείων, μεθοδεύουν μέσω των διορισμένων Προεδρείων των Ταμείων Πρόνοιας να μετακυλισθεί το βάρος στους ίδιους τους εναπομείναντες Ναυτεργάτες οι οποίοι ουδεμία ευθύνη έχουν για την κατάντια που έχουν οδηγηθεί τα Ταμεία Πρόνοιας και του οικονομικού τους αδιεξόδου.

Έτσι μετά την πραξικοπηματική, αυθαίρετη και πολιτικά ανέντιμη μεθόδευση που έγινε στο Ταμείο Πρόνοιας Αξιωματικών, που επιβλήθηκε αύξηση εισφορών 45%, τώρα σειρά έχει το Ταμείο Πρόνοιας Κατωτέρων Πληρωμάτων που η κυβέρνηση, το ΥΝΑ και ο Πρόεδρος του Ταμείου ζητούν να αυξηθούν οι εισφορές των κατωτέρων πληρωμάτων κατά 85%.

Η κυβέρνηση μέσω του μνημονίου συμφωνίας προς τα Ταμεία Προνοίας θέτει ως όρο για να χρηματοδοτήσει την εξόφληση των εφάπαξ έως και το 2011 την ανωτέρω αύξηση των εισφορών.

Το θλιβερό στην υπόθεση αυτή είναι η στάση της ηγεσίας και της πλειοψηφίας της ΠΝΟ η οποία συντάσσεται και συμφωνεί με αυτούς τους άθλιους κυβερνητικούς χειρισμούς και με το άγριο χαράτσωμα των Ναυτεργατών με το επιχείρημα ότι «έτσι θα ξεμπλοκάρουμε την χορήγηση των εφάπαξ προς τους δικαιούχους Ναυτικούς». Αυτό επιβεβαιώθηκε κατά την συνεδρίαση της Διοίκησης της ΠΝΟ 17/7/2013.

Η Διοίκηση της ΠΕΝΕΝ (και πιστεύουμε μαζί και η συντριπτική πλειοψηφία των Ναυτεργατών) δεν υιοθετεί, δεν συναινεί σε μια ισοπεδωτική, καταστροφική και βάρβαρη πολιτική η οποία φορτώνει στις πλάτες των Ναυτεργατών τις συνέπειες της κυβερνητικής ναυτιλιακής πολιτικής. Θεωρούμε βέβαιο ότι στην λογική του μνημονίου που προτείνει το Υπουργείο Εργασίας για ισοσκελισμένους Προϋπολογισμούς, ότι και τον επόμενο χρόνο θα τεθεί και πάλι ζήτημα αύξησης των εισφορών των Ναυτικών οπότε το χαράτσωμα θα διαιωνισθεί και θα πάρει μόνιμο χαρακτήρα.

Υπογραμμίζουμε και απαιτούμε η κυβέρνηση να αναλάβει εδώ και τώρα τις ευθύνες και να καλύψει άμεσα τις υποχρεώσεις των Ταμείων έτσι ώστε να ομαλοποιηθεί η καταβολή όλων των εφάπαξ αποδοχών προς τους δικαιούχους Ναυτεργάτες.