Τετάρτη 4 Σεπτεμβρίου 2013

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΔΗΜΩΝ : ΨΑΧΝΟΥΝ 5.000 "ΔΙΑΘΕΣΙΜΟΥΣ" , ΒΡΙΣΚΟΥΝ ... ΕΛΛΕΙΨΕΙΣ


Μήνυμα προς τους δημάρχους να προχωρήσουν σε πραγματική αξιολόγηση δομών των δήμων τους απ” όπου θα προκύψουν περί τους 5.000 δημοτικούς υπαλλήλους που θα ενταχθούν στο δεύτερο κύμα διαθεσιμότητας των 12.500 του Δεκεμβρίου έστειλε, σύμφωνα με πληροφορίες της aftodioikisi.gr,  η κυβέρνηση, ειδικά μετά τα πρώτα πορίσματα της πιλοτικής αυτοαξιολόγησης 14 ΟΤΑ, σύμφωνα με τα οποία οι δήμοι όχι μόνο δεν έχουν πλεονάζον προσωπικό που θα μπορούσε να υπαχθεί στο σχέδιο διαθεσιμότητας, αλλά αντίθετααναδεικνύουν ελλείψεις!
Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, το μήνυμα μετέφερε στους εκπροσώπους των δημάρχων ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυριάκος Μητσοτάκης όταν σε πρόσφατη συνάντηση του με το προεδρείο της ΚΕΔΕ,  κατέστησε σαφές ότι σε περίπτωση που δεν γίνει πραγματική αξιολόγηση δομών στους δήμους «θα αναγκαστούμε να λάβουμε αποφάσεις για οριζόντιες περικοπές».
«Στο τέλος θα μας ζητήσουν υπαλλήλους»
Να σημειωθεί ότι η κυβέρνηση προσδοκά να εντάξει στη δεύτερο κύμα διαθεσιμότητας περί τους 5.000 δημοτικούς υπαλλήλους, ενώ και οι ίδιοι οι εκπρόσωποι της ΚΕΔΕ κατά τη διάρκεια πρόσφατης συνάντησής τους με τον υπουργό Εσωτερικών είχαν μιλήσει για 3 έως 3.500 υπαλλήλους.
Καθώς όμως αφενός τα κριτήρια αξιολόγησης που έχουν καθορισθεί για τους 14 αλλά και για όσους άλλους έχουν ήδη ξεκινήσει αυτοαξιολόγηση δομών (όπως για παράδειγμα οι Δήμοι Βόλου και Πατρέων) είναι ασαφή (τα νέα κριτήρια έχει αναλάβει ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών Λεωνίδας Γρηγοράκος αλλά η διαδικασία έχει ήδη καθυστερήσει και είναι εξαιρετικά αμφίβολο αν θα προλάβουν οι δήμοινα αξιολογηθούν με βάση αυτά) και αφετέρου ενόψει των δημοτικών εκλογών κανένας δήμαρχος δεν θα ήθελε να έχει «διαθέσιμους» υπαλλήλους, «είναι βέβαιο, όπως λέει στην aftodioikisi.gr κυβερνητικός παράγοντας που είναι γνώστης των πρώτων στοιχείων από την πιλοτική αυτοαξιολόγηση, ότι στο τέλος οι δήμοι αντί να δώσουν θα μας ζητήσουν υπαλλήλους».
Όπως προαναφέρθηκε τα στοιχεία από τα πρώτα πορίσματα των 14 Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης  (οι Δήμοι Αθηναίων, Αμφιλοχίας, Έδεσσας, Θεσσαλονίκης, Καλλιθέας, Λαρισαίων, Λευκάδας, Λεβαδέων, Λίμνης Πλαστήρα, Σκύρου, Κω και οι Περιφέρειες Αττικής, Δυτικής Ελλάδας και Δυτικής Μακεδονίας), που εφαρμόζουν το πολιτικό πρόγραμμα αυτοαξιολόγησης δείχνουν ελλείψεις. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με πληροφορίες της aftodioikisi.gr,  τα στοιχεία που έχουν φτάσει στο υπουργείο Εσωτερικών από τουςΔήμους Αθηναίων και Θεσσαλονίκης αλλά και άλλους ΟΤΑ συγκλίνουν στη διαπίστωση ότι υπάρχουν κενά σε εξειδικευμένο προσωπικό με γνώσεις πληροφορικής και νέων τεχνολογιών αλλά δεν δείχνουν πλεονάζον προσωπικό.
Επίσης, επισημαίνεται η ανάγκη ηλικιακής ανανέωσης του προσωπικού προκειμένου να αξιοποιηθούν με παραγωγικό τρόπο εργαζόμενοι προσαρμοσμένοι στις ανάγκες και στο πνεύμα της εποχής.
Ενδεικτικά τα αποτελέσματα
Τα συμπεράσματα από την αυτοαξιολόγηση σε μεγάλους δήμους θεωρούνται ενδεικτικά για τη συνέχεια, δηλαδή για τα πορίσματα που θα φτάσουν στο ΥΠΕΣ και από τους υπόλοιπους δήμους.
Γι” αυτό και η ηγεσία του υπουργείου Εσωτερικών, όπως φάνηκε και από την προ ημερών συνάντηση με την ΚΕΔΕ, ενθαρρύνει τόσο την ενδοδημοτική κινητικότητα, δηλαδή τη μετακίνηση υπαλλήλων μέσα στον ίδιο δήμο όσο και τη διαδημοτική (από τον ένα δήμο στον άλλο) προκειμένου να καλυφθούν κενά όπου υπάρχουν.
Αναφορικά δε με τη διαδημοτική κινητικότητα, πηγές του ΥΠΕΣ υποστηρίζουν ότι υπάρχουν αρκετά αιτήματα από υπαλλήλους που ζητούν να μετακινηθούν είτε γιατί θέλουν να ζήσουν στην περιφέρεια λόγω της οικονομικής κρίσης είτε για άλλους λόγους. Και πιστεύουν ότι η Τρόικα θα αποδεχθεί αυτή τη λογική εφόσον αποκτήσει πλήρη εικόνα για το προσωπικό στην τοπική αυτοδιοίκηση.
aftodioikisi.gr