Πέμπτη 19 Σεπτεμβρίου 2013

ΤΑ ΠΛΟΚΑΜΙΑ ΤΗΣ Χ.Α. ΣΤΙΣ ΛΑΪΚΕΣ ΓΕΙΤΟΝΙΕΣ ΤΗΣ Β΄ΠΕΙΡΑΙΩΣ


Πέραμα, Κερατσίνι, Νίκαια, Δραπετσώνα. Στις λαϊκές συνοικίες του Πειραιά, η Χρυσή Αυγή βρήκε πρόσφορο έδαφος για να αναπτυχθεί. Βουλευτές της περιοχής διακινδυνεύουν την πρόβλεψη ότι το κόμμα του Ν. Μιχαλολιάκου θα μπορούσε να αναδειχθεί σε δεύτερη δύναμη εκεί, αξιοποιώντας την απόγνωση του κόσμου για την ανεργία και τη μαζική εξαθλίωση. Η δολοφονία του Παύλου Φύσσα έφερε στην επιφάνεια το σκοτάδι που υπήρχε κάτω από την ίσαλο γραμμή.
Ενα πολύ ενδιαφέρον ρεπορτάζ δημοσιεύεται στην εφημερίδα «Καθημερινή» και το υπογράφει η Λίνα Γιάνναρου:
Σχέδιο «κατάληψης» της Β΄ Πειραιώς και των ιστορικών «κόκκινων δήμων» της περιοχής φαίνεται ότι εξυφαίνει εδώ και χρόνια η ναζιστική οργάνωση Χρυσή Αυγή. Με μεθοδικότητα και στρατηγική, τα συστατικά δηλαδή που οδήγησαν στην επικράτησή της στην περιοχή του Αγίου Παντελεήμονα, η οργάνωση έχει καταφέρει να δημιουργήσει ισχυρούς πυρήνες στις λαϊκές συνοικίες του Περάματος, του Κερατσινίου, της Νίκαιας και της Δραπετσώνας, σκορπώντας τον τρόμο, τη βία και, από προχθές, και τον θάνατο.
Ο πρώτος πυρήνας στη Β΄ Πειραιώς δημιουργήθηκε στη Νίκαια. Προκειμένου να ισχυροποιηθεί μάλιστα στην περιοχή, στρατολογήθηκαν μέλη από διάφορα σημεία του Λεκανοπεδίου, ακόμα και από την επαρχία. «Βλέπαμε ξαφνικά επαρχιακές πινακίδες, άγνωστους ανθρώπους στη γειτονιά», λένε στην «Κ» κάτοικοι. Από εκεί «τροφοδότησαν» και τους πυρήνες των χτυπημένων από την κρίση και την ανεργία συνοικιών του Περάματος και της Δραπετσώνας.
Είχαν υπομονή, ήθελαν να «χτίσουν» το προφίλ τους προσεκτικά. Ξεκίνησαν με τα γνωστά πογκρόμ στις γειτονιές εναντίον μεταναστών, προκειμένου να συσπειρώσουν τον κόσμο της νύχτας, ενώ το πρωί επιδίδονταν σε «αγαθοεργίες», όπως διανομή τροφίμων. Σιγά σιγά έχτισαν δεσμούς με τις τοπικές κοινωνίες, που καθρεφτίστηκαν αργότερα στα ποσοστά του κόμματος στις εκλογές του Ιουνίου του 2012 (10,9% στο Πέραμα, στο Κερατσίνι 9,4%, στη Νίκαια 8,7%).
Ηταν τότε που η οργάνωση έδειξε το πραγματικό της πρόσωπο. Τα ξημερώματα της 12ης Ιουνίου, μέλη της Χ.Α. εισέβαλαν στο σπίτι όπου διέμεναν πέντε Αιγύπτιοι ψαράδες στο Ικόνιο Περάματος, στέλνοντας έναν εξ αυτών στο νοσοκομείο με συντριπτικό κάταγμα στην κάτω γνάθο και στα ρινικά οστά. Λίγες ώρες νωρίτερα, ο βουλευτής της Χ.Α. Γ. Λαγός σε ομιλία του είχε πει ότι «από εδώ και στο εξής οι Αιγύπτιοι ψαράδες στο Κερατσίνι θα δίνουν λογαριασμό στη Χρυσή Αυγή». Οσοι γνωρίζουν πρόσωπα και πράγματα στην περιοχή αναφέρουν ότι η επίθεση δεν είχε μόνο ρατσιστικά χαρακτηριστικά, αλλά εντασσόταν σε γενικότερη επιχείρηση ελέγχου της Ιχθυόσκαλας.
Ακολούθησαν πάμπολλα περιστατικά, πολλά από τα οποία δεν είδαν ποτέ το φως της δημοσιότητας. Χαρακτηριστική ήταν η αποστροφή χθες του γιατρού του Γ.Ν. Νίκαιας Π. Παπανικολάου στον ΣΚΑΪ ότι «εδώ και τρία χρόνια φωνάζουμε για τα δεκάδες περιστατικά αλλοδαπών που φτάνουν στο νοσοκομείο σε άσχημη κατάσταση εξαιτίας ρατσιστικών επιθέσεων». Πέρυσι έφτασε στο νοσοκομείο Αιγύπτιος φοιτητής ελληνικής υπηκοότητας που είχε δεχθεί άγρια επίθεση, εξαιτίας της οποίας έχασε το μάτι του. Ομως όλοι κώφευαν (οι γνωστές μηχανοκίνητες πορείες στη Δραπετσώνα γίνονταν με την ανοχή της Αστυνομίας), με αποτέλεσμα τα μέλη της Χ.Α. να αποθρασύνονται ολοένα και περισσότερο. Τον Φεβρουάριο, φωνάζοντας «έξω οι ξένοι», επιτέθηκαν στο πολυϊατρείο των Γιατρών του Κόσμου στο Πέραμα, τρομοκρατώντας τους ασθενείς, ενώ μόλις πριν από λίγες ημέρες περίπου 50 χρυσαυγίτες προχώρησαν σε μια άνευ προηγουμένου επίθεση με λοστούς και καδρόνια σε μέλη του ΚΚΕ που έκαναν αφισοκόλληση, τραυματίζοντας σοβαρά εννέα εξ αυτών. Ολα δείχνουν ότι ήταν η «απάντηση» της νεοναζιστικής οργάνωσης στο «stop» που έχουν υψώσει τα σωματεία της Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης Περάματος στην ίδρυση «εθνικιστικού» σωματείου στη Ζώνη, που θα «διεκδικεί ψωμί και δουλειά για τους Ελληνες».
«Είναι φανερό ότι αφού κατάφεραν να δείρουν μέλη κοινοβουλευτικού κόμματος (σ.σ.: μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει καμία σύλληψη), μετά ένιωσαν ότι δεν τους σταματά τίποτα», εκτιμά μέλος αντιφασιστικής κίνησης του Κερατσινίου. «Μέχρι στιγμής, ο κόσμος της περιοχής παρέμενε αμήχανος, παρά το ριζοσπαστικό παρελθόν του. Ισως τώρα κάτι αλλάξει».

aftodioikisi.gr