Πέμπτη 19 Σεπτεμβρίου 2013

ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΒΟΡΕΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ ΣΤΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΣΜΥΡΝΗΣ


Με αφορμή τη διαρροή για την πρόθεση της Κυβέρνησης της χώρας, να υποστηρίξει την υποψηφιότητα του Ντουμπάι και όχι της Σμύρνης για την ανάληψη της διοργάνωσης της Έκθεσης «EXPO 2020», τη σημερινή επιστολή του Προέδρου της Σμύρνης κ. Ekrem Demirtas προς την Περιφέρεια στην οποία εκφράζει την πικρία του για την εξέλιξη αυτή, αλλά και το αρνητικό κλίμα που τείνει να διαμορφωθεί στις πολύ καλές σχέσεις που έχουν αναπτυχθεί μεταξύ των φορέων των νησιών μας και των απέναντι παραλίων, ο Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου κ. Νάσος Γιακαλής, απέστειλε επιστολές στον Πρωθυπουργό κ. Αντώνη Σαμαρά και στον Αντιπρόεδρο της Κυβέρνησης και Υπουργό Εξωτερικών κ. Ευάγγελο Βενιζέλο, θέτοντας υπόψη τους τη διάσταση αυτή πριν την τελική επιλογή της υποψηφιότητας.
Ας σημειωθεί ότι ο Περιφερειάρχης απέστειλε επιστολή και στον Πρόεδρο του Επιμελητηρίου Σμύρνης μέσω της οποίας τον ενημέρωσε για την πρόθεσή του να αναλάβει πρωτοβουλία για την καλύτερη δυνατή αντιμετώπιση του ζητήματος που προέκυψε.  

Ο κ. Γιακαλής στις επιστολές του προς την Κυβέρνηση επισημαίνει ότι τα τελευταία χρόνια και λόγω της βελτίωσης των Ελληνοτουρκικών σχέσεων, έχουν αναπτυχτεί σημαντικές οικονομικές σχέσεις και υπάρχει ραγδαία αύξηση του τουριστικού ρεύματος από τα παράλια της Τουρκίας προς τα νησιά μας, η οποία έχει συμβάλλει στη μείωση των συνεπειών της οικονομικής κρίσης, ζητώντας τη μέριμνά τους προκειμένου να μην υπάρξουν αρνητικές συνέπειες, από την επιλογή της υποψηφιότητας, στο κλίμα εμπιστοσύνης που έχει αναπτυχθεί μεταξύ τω δύο πλευρών.

Επισυνάπτονται οι επιστολές:

1. Επιστολή προς Πρωθυπουργό

«Αξιότιμε Κύριε Πρωθυπουργέ,

Θέτουμε υπόψη σας το αρνητικό κλίμα που τείνει να δημιουργηθεί και το οποίο ήδη απασχολεί τους φορείς και τα Μέσα Ενημέρωσης των νησιών μας, εξαιτίας της αντίδρασης που υπήρξε από την πλευρά παραγόντων της πόλης της Σμύρνης, από τη διαρροή πως πρόθεση της Ελλάδας είναι η στήριξη της υποψηφιότητας του Ντουμπάι και όχι της Σμύρνης για τη διοργάνωση της Έκθεσης «EXPO 2020».

Γνωρίζουμε ότι την ευθύνη για την αξιολόγηση και προώθηση των ζωτικών συμφερόντων της χώρας, την έχετε εσείς και η Κυβέρνησή σας.

Οφείλω ως Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου να σας ενημερώσω ότι τα τελευταία χρόνια και λόγω της βελτίωσης των Ελληνοτουρκικών σχέσεων, έχουν αναπτυχτεί σημαντικές οικονομικές σχέσεις και υπάρχει ραγδαία αύξηση του τουριστικού ρεύματος από τα παράλια της Τουρκίας προς τα νησιά μας, το οποίο έχει συμβάλλει στη μείωση των συνεπειών της οικονομικής κρίσης, η οποία δεν επιτρέπει στους συμπατριώτες μας να επισκεφτούν τα νησιά μας εξαιτίας και του υψηλού κόστους μεταφοράς.

Παρακαλώ να ενδιαφερθείτε προσωπικά ώστε η όποια απόφαση της χώρας μας, να μην έχει αρνητικές συνέπειες στις οικονομικές σχέσεις και στο κλίμα εμπιστοσύνης που έχει αναπτυχθεί μεταξύ τω δύο πλευρών».

2. Επιστολή προς Αντιπρόεδρο της Κυβέρνησης και Υπουργό Εξωτερικών

«Αξιότιμε Κύριε Αντιπρόεδρε,

Θέτουμε υπόψη σας ότι σήμερα λάβαμε από τον Πρόεδρο του Επιμελητηρίου Σμύρνης κ. Εκρέμ Ντεμιρτάς, επιστολή την οποία και σας επισυνάπτουμε και που είναι ενδεικτική του αρνητικού κλίματος που τείνει να δημιουργηθεί και το οποίο ήδη απασχολεί τους φορείς και τα Μέσα Ενημέρωσης των νησιών μας, εξαιτίας της αντίδρασης που υπήρξε από την πλευρά παραγόντων της πόλης της Σμύρνης, από τη διαρροή πως πρόθεση της Ελλάδας είναι η στήριξη της υποψηφιότητας του Ντουμπάι και όχι της Σμύρνης για τη διοργάνωση της Έκθεσης «EXPO 2020».

Επειδή το θέμα άπτεται κυρίως των οικονομικών σχέσεων που έχουν αναπτυχθεί με τη γείτονα χώρα και ιδιαίτερα με τα νησιά του Αιγαίου, παρακαλώ στα πλαίσια των αρμοδιοτήτων σας να εξετάσετε και αυτήν την παράμετρο στην όποια απόφαση λάβετε.
Θέλω να σας επισημάνω ότι τα τελευταία χρόνια, οι οικονομικές σχέσεις των νησιών μας με τα απέναντι παράλια, αναπτύσσονται ραγδαία.

Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα χιλιάδες Τούρκοι επισκέπτες να επισκέπτονται τα νησιά μας, δίνοντας σημαντική ανάσα στις τοπικές οικονομίες τους που πλήττονται και αυτές σημαντικά από την οικονομική κρίση και δεν αντέχουν νέο πλήγμα.

Είμαι βέβαιος ότι θα λάβετε σοβαρά υπόψη σας τις επισημάνσεις μας πριν λάβετε την τελική σας απόφαση».

3. Επιστολή προς Πρόεδρο Επιμελητηρίου Σμύρνης

«Αγαπητέ κύριε Πρόεδρε,

Έλαβα σήμερα την επιστολή σας σχετικά με την έκθεση «EXPO 2020», τη διοργάνωση της οποίας διεκδικεί η Σμύρνη.

Είναι απολύτως κατανοητή σε μένα η πικρία σας δεδομένου ότι όλοι γνωρίζουμε τις τεράστιες προσπάθειες που έχετε καταβάλει για τη βελτίωση των Ελληνοτουρκικών σχέσεων και την εμπέδωση κλίματος συνεργασίας σε όλους τους τομείς.

Είναι πεποίθησή μας, ότι αυτή η προσπάθεια συνεχίζεται και στη βάση της αμοιβαιότητας και μιας ειλικρινούς φιλίας πρέπει να ενδυναμώνεται στην πράξη. Για το σκοπό αυτό ως Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου αναλαμβάνω την πρωτοβουλία να ενημερώσω τον Πρωθυπουργό και την Κυβέρνηση της χώρας μου, ότι η ραγδαία βελτίωση του κλίματος αμοιβαίας εμπιστοσύνης που έφερε ήδη αποτελέσματα στην οικονομία και κυρίως στον τουρισμό, είναι προϊόν ενός μεγάλου και ουσιαστικού αγώνα που δώσαμε κάποιοι άνθρωποι από τις δύο πλευρές του Αιγαίου.


Πιστεύω ότι η Κυβέρνηση της χώρας μου θα επανεξετάσει τη θέση της στο συγκεκριμένο θέμα, με βάση τα αμοιβαία συμφέροντα των λαών μας προκειμένου να συνεχιστεί απρόσκοπτα η προσέγγισή μας και η ενίσχυση των οικονομικών σχέσεων μεταξύ των χωρών μας».