Τρίτη 10 Σεπτεμβρίου 2013

"ΣΤΗΝ ΑΝΑΜΟΝΗ" ΓΙΑ ΤΙΣ ΣΥΜΒΑΣΕΙΣ Η ΠΟΝΤΟΠΟΡΟΣ ΝΑΥΤΙΛΙΑ


«Φωτιές» έχει ανάψει στο υπουργείο Ναυτιλίας και Αιγαίου η ερώτηση της ναυτιλιακής εταιρείας Carras Hellas S.A. για το αν βρίσκεται σε ισχύ η Συλλογική Σύμβαση Εργασίας (ΣΣΕ) του 2010 μεταξύ της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας ΠΝΟ και της Ενωσης Ελλήνων Εφοπλιστών ΕΕΕ για τα ποντοπόρα πλοία.

Και αυτό γιατί ο υπουργός Ναυτιλίας και Αιγαίου σε υπουργική απόφαση που υπέγραψε τον Ιούλιο επιτρέπει την υπογραφή ατομικών συμβάσεων στη ναυτιλία σε περίπτωση που δεν βρίσκεται σε ισχύ ΣΣΕ.

Απόφαση που στοχεύει από τη μία στη μείωση της ανεργίας στην Ελλάδα, αφού θεωρείται ότι θα ανοίξει το «δρόμο» για την πρόσληψη κυρίως κατωτέρων πληρωμάτων στα ποντοπόρα πλοία, και από την άλλη στην υλοποίηση των δεσμεύσεων της κυβέρνησης προς τη τρόικα.

Η Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία, όμως, είχε αντιδράσει εξαρχής, δηλώνοντας ότι η ρύθμιση αυτή που επιχειρείται στο χώρο των συμβάσεων ναυτολόγησης προσκρούει στη Διεθνή Σύμβαση Ναυτικής Εργασίας.

Η Carras Hellas, η οποία έχει μεγάλο αριθμό Ελλήνων ναυτικών στα πλοία της, έχει αποστείλει την ερώτηση προς το υπουργείο από τις 16 Αυγούστου 2013, ωστόσο μέχρι και χθες δεν είχε λάβει απάντηση.

Σύμφωνα με πληροφορίες από το ΥΝΑ, η απάντηση δεν έχει αποσταλεί ακόμα διότι η υπόθεση σε νομικό επίπεδο είναι πολύπλοκη.

Οπως τόνισαν χαρακτηριστικά στη «Ν», ακόμα και αν υποθετικά δεχτούμε το σενάριο ότι δεν είναι σε ισχύ η σύμβαση, θα πρέπει να λυθούν κρίσιμα θέματα, όπως, για παράδειγμα, τι θα συμβεί εάν στο ίδιο πλοίο βρίσκεται ένας ναυτικός που ήδη εργάζεται σύμφωνα με τα όσα προβλέπονται στη ΣΣΕ και προσληφθεί ένας νέος ναυτικός, με τα ίδια προσόντα.

Σύμφωνα με άλλες πληροφορίες όμως, η καθυστέρηση που παρατηρείται από το ΥΝΑ οφείλεται στην άμεση αντίδραση της ΠΝΟ, η οποία μόλις αντιλήφθηκε την ερώτηση της Carras Hellas σημείωσε, «Θα θέλαμε να σας προειδοποιήσουμε δηλώνοντας ρητά ότι τυχόν αρνητική απάντηση επί του τεθέντος στην Υπηρεσία σας ως άνω ερωτήματος, θα αποτελεί για την Ομοσπονδία μας και τους Ελληνες ναυτεργάτες απαρχή και αιτία νέων δυναμικών αγώνων και κινητοποιήσεων».




naftemporiki.gr