Τρίτη, 24 Σεπτεμβρίου 2013

ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΤΟΥ ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ ΒΟΡΕΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ , ΣΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ , ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΑΚΟΚΤΟΝΙΑ

                                    
                                                        Προς: Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης
                                                                                   κ. Αθανάσιο Τσαυτάρη
                                                                                   Δ/νση: Αχαρνών 2 Αθήνα,
                                                                                  Τ.Κ. 10176
                  
Αξιότιμε κύριε Υπουργέ

  Στις 5 Μαρτίου 2013 μας κοινοποιήθηκε η υπ΄αριθ. 8423/1-3-2013 Απόφαση Υπουργού Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης σχετικά με την «επιχορήγηση Περιφερειών της χώρας από τους Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους έτους 2013», προς κάλυψη δαπανών δακοκτονίας.
Ως Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου κινήσαμε ταχύτατα τις διαδικασίες έκδοσης των απαραίτητων αποφάσεων(απόφαση Οικονομικής Επιτροπής, Περιφερειακού Συμβουλίου, Αποκεντρωμένης Διοίκησης, δέσμευση πίστωσης από Υ.Δ.Ε) και στις 13 Μαρτίου 2013 ολοκληρώθηκε η δημοσιοποίηση της υπ΄αριθ. 1/2013 Διακήρυξης με αριθ. πρωτ. 2263/13. Μαρτίου.2013.
  Το χρονικό διάστημα που απαιτήθηκε για την όλη διαδικασία διεκπεραίωσης του διαγωνισμού, από την ημερομηνία που εστάλη η 8423/1. Μαρτίου. 2013 Απόφαση του ΥΠΑΑΤ με τις σχετικές πιστώσεις για το πρόγραμμα Δακοκτονίας(5/3/2013) μέχρι την απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής για την έγκριση των αποτελεσμάτων κατοχύρωσης(13/6/2013) ήταν περίπου 3 μήνες και διεκπεραιώθηκαν 110(εκατό δέκα) έγγραφα από όλες τις υπηρεσίες της Περιφέρειας που συμμετείχαν στην εν λόγω διαδικασία και όλα αυτά αποστάλθηκαν στο Ελεγκτικό Συνέδριο.
Στο χρονικό αυτό  διάστημα χρειάστηκε να συγκληθούν 3 φορές η Επιτροπή Αξιολόγησης αποτελεσμάτων, 2 φορές η Επιτροπή Ενστάσεων, 5 φορές η Οικονομική Επιτροπή και 2 φορές το Ελεγκτικό Συνέδριο.

Κύριε Υπουργέ
  Παρά την προσπάθεια που ανωτέρω σας περιγράφω δεν είχαμε το επιθυμητό αποτέλεσμα.
Η Δακοκτονία ξεκίνησε πάρα πολύ αργά και σε συνδυασμό με τις άσχημες καιρικές συνθήκες, λόγω της αυξημένης υγρασίας, η φετινή παραγωγή υπέστη μεγάλη ζημιά.
Προς επιβεβαίωση της επιστολής μου σας κοινοποιώ την ομόφωνη απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου αρ. 175/10. Σεπτ. 2013.
  Άποψη όλων μας και έχοντας την εμπειρία δύο ετών που οι εργασίες της Δακοκτονίας ανατέθηκαν σε εργολάβο είναι ότι θα πρέπει να επιστρέψουμε στο παλιό σύστημα και την όλη προσπάθεια να αναλάβει η υπηρεσία μας.
Σε διαφορετική περίπτωση κάθε χρόνο θα διακινδυνεύουμε να μη γίνει η διαβροχή, όπως κινδυνέψαμε και φέτος, αφού ο προϋπολογισμός είναι μεγάλος και υπάρχει έντονο ενδιαφέρον από τις εταιρείες,, οι οποίες καταθέτουν ενστάσεις για το παραμικρό ζήτημα, με αποτέλεσμα την μεγάλη καθυστέρηση έναρξης της διαβροχής των ελαιοδέντρων με συνέπεια την τεράστια ζημιά και την μεγάλη μείωση του εισοδήματος των ελαιοπαραγωγών.
  Ζητούμε από εσάς να πάρετε τις απαραίτητες πρωτοβουλίες.


                                                                   Ο ΘΕΜΑΤΙΚΟΣ ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗΣ


                                                                                                
                                                                             ΑΝΤΩΝΗΣ ΓΙΑΝΝΑΚΗΣ