Κυριακή 29 Σεπτεμβρίου 2013

ΓΕΩΡΓΙΟΣ Π ΛΑΙΜΟΣ : ΜΕ ΤΗΝ ΜΟΥΣΙΚΗ ΑΝΑΓΕΝΝΗΘΗΚΑ



Αιωρούμενος ανάμεσα σε δύο αγάπες που κατάφεραν να αγκαλιαστούν και να ανθήσουν, τη θάλασσα και τη μουσική, ο μουσικός - συνθέτης Γιώργος Π. Λαιμός μάς μιλά για την επετειακή του συναυλία.

Τα «40 χρόνια στα κύματα της μουσικής» γιορτάζει φέτος ο Γιώργος Π. Λαιμός, με μία μοναδική συναυλία στο Ίδρυμα Β & Μ Θεοχαράκη, την Πέμπτη 3 Οκτωβρίου, στις 8:30 το βράδυ, τα έσοδα της οποίας θα διατεθούν για τους σκοπούς του Αναπτυξιακού Κέντρου Οινουσών Αιγαίου. Βυθίζοντάς μας στον μουσικό του ωκεανό, ο «θαλασσινός καλλιτέχνης» μας προσκαλεί σε αυτή τη βραδιά και μοιράζεται μαζί μας τα συναισθήματα και τις σκέψεις του.

Ταξιδέψτε μας στο μουσικό τοπίο αυτής της εορταστικής βραδιάς.

Συναισθήματα και εμπειρίες ζωής, υπενδεδυμένες μουσικά και ζωγραφισμένες με πινελιές από νότες, που γράφτηκαν όχι με μελάνι, αλλά με πόνο ψυχής και δάκρυα, αλλά και χαμόγελο και χαρά. Άλλωστε, έτσι είναι πάντα σε κάθε μας ταξίδι στη ζωή. Αυτό που θα ακούσει το κοινό είναι ένας ρομαντικός προβληματισμός,  με πάντα αισιόδοξη κατάληξη. Όλα κινηματογραφικά μονταρισμένα, με ένα “τέλος” που θα το προσδιορίσει ο κάθε ακροατής.


Ποιοι θα είναι οι συνοδοιπόροι σας επί σκηνής;

Πρώτος και καλύτερος, ο φίλος μου και ενορχηστρωτής της μουσικής μου, Ζαχαρίας Τσίχλας. Ξέρετε ότι κάθε μουσική ιδέα, αν δεν ενορχηστρωθεί σωστά, μοιάζει με ένα ποίημα, που παραμένει κλεισμένο σε ένα συρτάρι και δεν το μαθαίνει κανείς. Είναι σπουδαίο για έναν συνθέτη να βρει την “αδελφή” μουσική ψυχή του, που θα δώσει σχήμα και πνοή στην έμπνευσή του. Αυτό το άτομο για μένα είναι ο Ζαχαρίας, ένας εξαίρετος μουσικός και πιανίστας, δάσκαλός μου και, προπαντός, φίλος. Μετά, όλοι αυτοί οι εξαίρετοι μουσικοί, διαλεγμένοι από την αφρόκρεμα της μουσικής εθνικής Ελλάδος και δύο εξαίρετοι τραγουδιστές, η Μαριάννα Γερασιμίδου και ο Γιώργος Καραδήμος.

Αναλογιζόμενος αυτά τα σαράντα χρόνια, ποια στιγμή θεωρείτε καθοριστική για τη μουσική σας πορεία;

Όσες στιγμές πολλοί απέρριψαν τα τραγούδια μου, διότι αυτές οι στιγμές με πείσμωσαν να συνεχίσω αυτό που ειλικρινά αγάπησα.

Είναι η  μουσική ένας βαθύς εσωτερικός μονόλογος, που κοινοποιείται αναζητώντας «συνομιλητές»;

Είναι ένας εσωτερικός διάλογος, που θα έλεγα πως κοινοποιείται όχι μόνο, για να βρει συνομιλητές, αλλά και συνοδοιπόρους.

Ποιο συναίσθημα είναι η πιο ανεξάντλητη πηγή έμπνευσής σας;


Η λύπη, η μοναξιά και ο πόνος. Ο κάθε ανθρώπινος Γολγοθάς που φέρνει την Ανάσταση.


Αποδεικνύετε έμπρακτα για μία ακόμα φορά πως η τέχνη είναι - ή πρέπει να είναι - συνυφασμένη με την προσφορά. Ποιο είναι το όραμα του Αναπτυξιακού Κέντρου Οινουσών Αιγαίου, που δημιουργήθηκε από το Ίδρυμα Λέοντος και Ασπασίας Λεμού;

Το όραμα του ΑΚΟΑ είναι να προσφέρει οικονομική στήριξη και υλικοτεχνικές υποδομές, που στοχεύουν στη βελτίωση της ποιότητας ζωής των κατοίκων της πατρίδας μου, των Οινουσών, αλλά και γενικότερα άλλων περιοχών της Ελλάδας. “Κάνε το καλό και ρίξτo στο γιαλό”, όπως σοφά λέει ο λαός μας. Στην ιστοσελίδα του, θα δείτε πόσα έργα έχουν χρηματοδοτηθεί, πόσες υποτροφίες έχουν δοθεί και όλα αυτά από το όραμα των αειμνήστων γονέων μου.

Εκτός από τις νότες του πενταγράμμου, τι ηχεί σαν μουσική στην καρδιά σας;

Ο παφλασμός του κύματος, το κελάδημα των πουλιών και η σφυρίχτρα ενός εμπορικού πλοίου στην ομίχλη.

Μια σκέψη σας για τη σχέση σας με τη  μουσική και άλλη μια για τη θάλασσα.

Από τη θάλασσα γεννήθηκα και με τη μουσική αναγεννήθηκα.

Συντελεστές

Σύνθεση: Γιώργος Π. Λαιμός, ενορχήστρωση: Ζαχαρίας Τσίχλας, βιολιά: Χρήστος Κουλούρης - Μενέλαος Παπαδανιήλ, βιόλα: Γιάννης Ρωμανός, βιολοντσέλο: Μιχάλης Πορφύρης, κοντραμπάσο: Χάρης Μέρμηγκας, πιάνο: Γιώργος Λαιμός -  Ζαχαρίας Τσίχλας, ακορντεόν: Γιώργος Λαιμός, κρουστά: Δημήτρης Βαρζαμπετιάν.

Πληροφορίες
Ίδρυμα Β & Μ Θεοχαράκη: Βασιλίσσης Σοφίας 9 & Μέρλιν 1 - Αθήνα, τηλ.: 210 3611206. Τιμές εισιτηρίων: 40, 30, 20 ευρώ. Διάθεση εισιτηρίων: Ίδρυμα Θεοχαράκη, τηλεφωνικά: 210 3611206, ηλεκτρονικά: www.thf.gr/.
Γιώργος Σ. Κουλουβάρης
gkoul@naftemporiki.gr