Πέμπτη 17 Οκτωβρίου 2013

"ΤΑ ΜΥΘΙΚΑ ΠΛΑΣΜΑΤΑ ΤΟΥ ΝΟΤΟΥ" , ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΚΗ ΛΕΣΧΗ ΧΙΟΥ , ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 18/10/2013 , ΣΤΙΣ 8.30 μ.μ. , ΣΤΟ ΟΜΗΡΕΙΟ Π.Κ.Δ.Χ.

·                                 ΤΑ ΜΥΘΙΚΑ ΠΛΑΣΜΑΤΑ ΤΟΥ ΝΟΤΟΥ‏

Δραματική / 2012 / Η.Π.Α / 93' 

Σκηνοθεσία / Σενάριο : Μπεν Ζάιτλιν

Πρωταγωνιστούν: Κουβενζανέ Γουάλις, Ντουάιτ Χένρι, Λέβι Ίστερλι
Βασισμένη στο μονόπρακτο Juicy and Delicious της Άλιμπαρ, στην ταινία παρακολουθούμε την απόκτηση αντίληψης της ζωής μέσα από τα μάτια ενός εξάχρονου κοριτσιού. Η μικρή Χασπάπι βρίσκεται αντιμέτωπη τόσο με τη χειροτέρευση της υγείας του πατέρα της όσο και με το λιώσιμο των πάγων που πλημμυρίζουν το ποτάμι της κοινότητάς της και απελευθερώνουν αρχαίους βούβαλους. Στην άκρη μιας πλημμυρισμένης λωρίδας γης στους βάλτους της Νέας Ορλεάνης η ατρόμητη Χάσπαπι μεγαλώνει σε ένα χαμόσπιτο με τον κυκλοθυμικό και βαριά άρρωστο πατέρα της, προσπαθώντας να μάθει το θάρρος και την αγάπη.

Στοιχεία αλληγορίας και φαντασίας συνδυάζονται τρυφερά με το ρεαλιστικό δράμα, παράλληλα με τη συγκλονιστική παρουσία της επτάχρονης, της νεαρότερης υποψήφιας πρώτου γυναικείου ρόλου στα χρονικά των Όσκαρ. O σκηνοθέτης δούλεψε σκληρά, επί χρόνια για να φέρει στο φως αυτή την μυστικιστική εμπειρία και παραδίδοντας εθελοντικά μαθήματα υποκριτικής και κινηματογράφου σε σχολεία και οργανισμούς, έψαχναν να ανακαλύψουν ερασιτέχνες ηθοποιούς, που θα ερμήνευαν τους ήρωες. 

Χρυσή Κάμερα, Βραβείο FIPRESCI Ένα Κάποιο Βλέμμα, Βραβείο Regards Jeune και Βραβείο της Οικουμενικής Επιτροπής Φεστιβάλ Καννών & Βραβείο Φωτογραφίας στο Φεστιβάλ Sundance. Τέσσερις υποψηφιότητες για Όσκαρ (Καλύτερης Ταινίας, Σκηνοθεσίας, Α' Γυναικείου Ρόλου & Διασκευασμένου Σεναρίου).