Πέμπτη 31 Οκτωβρίου 2013

ΜΝΗΜΟΝΙΟ ΑΠΟΛΥΣΕΩΝ ΜΕΧΡΙ ΤΟ 2017


Υπάρχει «σχέδιο Β» για να αποφευχθεί μια οριστική ρήξη με την Τρόικα: Η συμφωνία σε έναν οδικό χάρτη για τη συρρίκνωση του Δημόσιου ώστε μέχρι το 2017 οι δημόσιοι υπάλληλοι να είναι μεταξύ 300.000 και 400.000.
Σύμφωνα με εξακριβωμένες πληροφορίες της aftodioikisi.gr, στην αθέατη πλευρά της σύγκρουσης κυβέρνησης-πιστωτών υπάρχει η επεξεργασία ενός σχεδίου που θα επιτρέψει το συμβιβασμό της δωδεκάτης ώρας. Πρόκειται για ένα μνημόνιο απολύσεων, με σαφείς στόχους και αυστηρά χρονοδιαγράμματα, το οποίο θα απλώνεται ως το 2017. Κατά τις ίδιες πληροφορίες, το πρόγραμμα των απολύσεων θα ονομαστεί διαφορετικά, μεταρρυθμιστικό σύμφωνο για παράδειγμα, αφού άλλωστε η αναγκαστική αποχώρηση χιλιάδων δημοσίων υπαλλήλων θα παρουσιαστεί ως διαρθρωτική αλλαγή στο Δημόσιο.
Οι επικεφαλής του κλιμακίου της Τρόικας από την αρχή ζητούσαν να κοπεί το ένα τρίτο του κράτους. Οι απολύσεις ήταν το πλέον ευαίσθητο σημείο για τις κυβερνήσεις επειδή ακριβώς έχουν πολύ μεγάλο πολιτικό κόστος. Για το λόγο αυτό, ο στόχος για μείωση προσωπικού κατά 150.000 την περίοδο 2010-2015 υπηρετείται κυρίως με συνταξιοδοτήσεις. Ομως, οι δανειστές ήταν ανένδοτοι, το Μέγαρο Μαξίμου ήθελε να κάνει μια «μεγάλη» κίνηση και κάπως έτσι φτάσαμε στο «μαύρο» στην ΕΡΤ με το οποίο έγιναν 2.662 απολύσεις στο Δημόσιο.
Στη (διασταλτική) έννοια της μεταρρύθμισης χωράνε και οι απολύσεις
Με βάση τις μνημονιακές δεσμεύσεις, πρέπει να γίνουν 4.000 απολύσεις μέχρι το τέλος του χρόνου και άλλες 11.000 το 2014. Επίσης, δεν είναι σαφές πόσοι από τους 25.000 «διαθέσιμους» (12.500 του Σεπτεμβρίου και 12.500 του Δεκεμβρίου) θα χάσουν τελικά τη δουλειά τους μετά από το οκτάμηνο στη διάρκεια του οποίου παίρνουν το 75% του μισθού τους. Η Τρόικα θέλει να φύγουν το λιγότερο οι μισοί, η κυβέρνηση, ως συνήθως, ανθίσταται (μέχρι ίσως να καμφθεί και πάλι τελικά).
Το μνημόνιο απολύσεων μέχρι το 2017 θα συστηματοποιήσει τις αποχωρήσεις δημοσίων υπαλλήλων κατά το μοντέλο που ακολουθήθηκε με τη διαθεσιμότητα. Λίστες με αριθμούς και ονόματα ανά υπηρεσία/οργανισμό/υπουργείο θα καταρτίζονται μέσα σε συγκεκριμένη προθεσμία και θα ανανεώνονται διαρκώς μέχρι να δημιουργηθεί αυτό που η Τρόικα θεωρεί «μικρό και επιτελικό κράτος».
Εάν έτσι εξελιχθούν τα πράγματα, η κυβέρνηση θα ισχυριστεί ότι απέφυγε, όπως άλλωστε έχει δεσμευτεί, τα νέα μέτρα λιτότητας και προχωρά σε επίταση της μεταρρυθμιστικής προσπάθειας. Στην έννοια της μεταρρύθμισης, με διασταλτική ή αυθαίρετη ερμηνεία, μπορεί να χωρέσουν και οι απολύσεις…

aftodioiksi.gr