Πέμπτη 31 Οκτωβρίου 2013

ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΟΥ ΚΩΣΤΑ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΥ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΝΕΟΥΣ ΑΓΡΟΤΕΣ ΚΑΙ ΤΙΣ ΕΞΑΓΓΕΛΙΕΣ ΤΟΥ ΑΡΜΟΔΙΟΥ ΕΥΡΩΠΑΙΟΥ ΕΠΙΤΡΟΠΟΥ


Εντός των συνθηκών της οικονομικής κρίσης στη χώρα μας, η στροφή πολλών νέων προς την αγροτική παραγωγή είναι, σε αρκετές περιπτώσεις, η μόνη διέξοδος. Εξάλλου η παραμονή νέων ανθρώπων στην ύπαιθρο είναι απολύτως αναγκαία για την αποφυγή της ερήμωσης και την αναζωογόνηση της περιφέρειας. Η δε αγροτική παραγωγή, προκειμένου να γίνει ανταγωνιστική και προσοδοφόρα, πρέπει να αποκτήσει σύγχρονα μέσα και να προσανατολιστεί σε νέα προϊόντα και εναλλακτικές καλλιέργειες. Στόχοι για την επίτευξη των οποίων, απαιτούνται χρηματοδοτικοί πόροι και τεχνογνωσία.
Στην κοινή συνεδρίαση της Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου με την Επιτροπή Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Βουλής, στις 15/10/2013, μίλησε ο Ευρωπαίος Επίτροπος Dacian Cioloş, αρμόδιος για τη Γεωργία και την Αγροτική Ανάπτυξη με θέμα: "Η τελική συμφωνία για την Κοινή Γεωργική Πολιτική μετά το 2013".
Κατά την ομιλία του ο Επίτροπος αναφέρθηκε σε θετικά μέτρα για τους νέους αγρότες, που περιλαμβάνουν συγκεκριμένα προγράμματα στήριξης, επιδοτήσεις κ.α. με ευρωπαϊκούς πόρους. Τόνισε ότι τα μέτρα είναι ήδη στη διάθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής προς εφαρμογή.
Δεδομένης της κρισιμότητας της περιόδου, για την ελληνική κοινωνία, τη νέα γενιά και για την αγροτική οικονομία

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:
- Σε ποιες ενέργειες έχει προβεί προκειμένου να υπάρξει η ταχύτερη δυνατή ωφέλεια των Ελλήνων νέων αγροτών από τα διαθέσιμα μέσα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής;
- Προτίθεται να εκπονήσει ένα συνολικό εθνικό σχέδιο που να περιλαμβάνει θεσμικά μέτρα, πολιτικές και οικονομική βοήθεια για τους νέους αγρότες;

24 Οκτωβρίου 2013
Ο ερωτών βουλευτής


Κώστας Δ. Τριαντάφυλλος