Δευτέρα 14 Οκτωβρίου 2013

ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΟΥ ΤΕΡΕΝΣ ΚΟΥΪΚ ΓΙΑ ΤΗ ΔΡΑΜΑΤΙΚΗ ΕΚΚΛΗΣΗ ΤΩΝ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΣΑΜΟΥ



«Η ΛΑΘΡΟΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΣΗ ΣΤΗ ΣΑΜΟ ΑΥΞΗΘΗΚΕ 1525% ΚΑΙ Η ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΗ ΔΥΝΑΜΗ ΣΤΟ ΝΗΣΙ ΕΙΝΑΙ ΣΤΟ 35% ΤΩΝ ΕΚΕΙ ΟΡΓΑΝΙΚΩΝ ΘΕΣΕΩΝ. ΟΙ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟΙ ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΠΡΟΣΦΕΡΟΥΝ ΠΛΕΟΝ ΟΥΤΕ ΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΩΔΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΣΦΑΛΕΙΑ»

Την κραυγή αγωνίας των Αστυνομικών Υπαλλήλων της Σάμου, που με δραματική επιστολή τους προς τον Αρχηγό της Ελληνικής Αστυνομίας ζητούν να μεριμνήσει ώστε να στελεχωθεί η Αστυνομική Διεύθυνση Σάμου με επιπλέον προσωπικό για την αντιμετώπιση του φαινομένου της λαθρομετανάστευσης, μεταφέρει με Ερώτησή του προς τον Υπουργό Δημόσιας Τάξης Νίκο Δένδια ο Βουλευτής Επικρατείας των ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ Τέρενς Κουίκ, υπό τη βουλευτική εποπτεία του οποίου βρίσκονται όλα τα νησιά του Βορείου Αιγαίου.

Οι Αστυνομικοί Υπαλληλοι Σάμου, έχουν ξεπεράσει τα όριά τους προ πολλού αφού βάσει των στοιχείων της επίσημης σελίδας του Υπουργείου σας, υπάρχει αύξηση της λαθρομετανάστευσης σε σχέση με το 2012, σε ποσοστό 1524,75%, ενώ αντίστοιχα η πληρότητα της Αστυνομικής Διεύθυνσης Σάμου, φθάνει μόλις το 35% της δυναμής της.

Σύμφωνα με την επιστολή των Αστυνομικών Υπαλλήλων Σάμου, που παραδόθηκε στο λογαριασμό ηλεκτρονικού ταχυδρομείου του Τέρενς Κουίκ από τον Πολιτευτή Σάμου του Κινήματος Γιώργο Γαρυφάλλου:

»Οι αποβάσεις λαθρομεταναστών στα νησιά μας είναι καθημερινές , πολυπληθείς και η προσπάθεια που γίνεται εκ μέρους του Αστυνομικού προσωπικού για να ανταποκριθεί στα καθήκοντά του τεράστια. Ενός προσωπικού που πολλάκις και καθημερινά υπερβαίνει τις δυνάμεις του για να προσφέρει τις ανθρωπιστικές κατ’ αρχήν υπηρεσίες του σε ανθρώπους που τις χρειάζονται και έπειτα τα υπηρεσιακά του καθήκοντα».

«Με μόλις το 35% της δύναμης που στελεχώνεται η Αστυνομική Διεύθυνση Σάμου, μπορεί να ανταποκριθεί στις υπόλοιπες ανάγκες (εγκληματικότητα, τροχαία, διοικητικές πράξεις, φύλαξη ασθενών, μεταγωγές, εργασιακό καθεστός κ.λ.π.) που υπάρχουν στο Νομό;», ερωτά τον αρμόδιο Υπουργό ο Τέρενς Κουίκ και ζητά την άμεση στελέχωση της Αστυνομικής Διεύθυνσης Σάμου και την άμεση λειτουργία του Κέντρου Πρώτης Υποδοχής Λαθρομεταναστών ώστε να μην μπει σε δεύτερη μοίρα το αγαθό της ασφάλειας του πολίτη.

Ακολουθεί το κείμενο της Ερώτησης.
ΤΕΡΕΝΣ - ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΚΟΥΙΚ
ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ - ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ

ΕΡΩΤΗΣΗ

ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ:

ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΤΑΞΗΣ ΚΑΙ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ ΝΙΚΟΛΑΟ ΔΕΝΔΙΑ

ΘΕΜΑ: ΔΡΑΜΑΤΙΚΗ ΕΚΚΛΗΣΗ ΤΩΝ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΣΑΜΟΥ

Κύριε Υπουργέ,

Σας γνωστοποιώ αγωνιώδη επιστολή των Αστυνομικών Υπαλλήλων Σάμου, που ζητούν από τον Αρχηγό της Ελληνικής Αστυνομίας να μεριμνήσει ώστε να στελεχωθεί η Αστυνομική Διεύθυνση Σάμου με επιπλέον προσωπικό, αφού λήγουν σε λίγες ημέρες οι αποσπάσεις του Αστυνομικού προσωπικού που κλήθηκε να ενισχύσει το καλπάζον, στο νησί, φαινόμενο της λαθρομετανάστευσης.

Αυτό που μου κάνει όμως ιδιαίτερη εντύπωση μέσα από την επιστολή των ανθρώπων που καλούνται να φυλάνε Θερμοπύλες καθημερινά, είναι πως έχουν ξεπεράσει τα όρια τους προ πολλού, αφού βάσει των στοιχείων της επίσημης σελίδας του Υπουργείου σας, υπάρχει αύξηση της λαθρομετανάστευσης σε σχέση με το 2012, σε ποσοστό 1524,75%, ενώ αντίστοιχα η πληρότητα της Αστυνομικής Διεύθυνσης Σάμου, φθάνει μόλις το 35% της δυναμής της.

Στην επιστολή τους, που παραδόθηκε στο λογαριασμό ηλεκτρονικού μου ταχυδρομείου από τον Πολιτευτή Σάμου των ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ Γιώργο Γαρυφάλλου, οι Αστυνομικοί Υπάλληλοι Σάμου αναφέρουν επί λέξει τα εξής:

«κ. Αρχηγέ

Η ακριτική μας Διεύθυνση δοκιμάζεται καθημερινά από την όλο και αυξανόμενη εισροή λαθρομεταναστών λόγω της γνωστής γειτνίασής μας με την Τουρκία. Οι αποβάσεις λαθρομεταναστών στα νησιά μας είναι καθημερινές , πολυπληθείς και η προσπάθεια που γίνεται εκ μέρους του Αστυνομικού προσωπικού για να ανταποκριθεί στα καθήκοντά του τεράστια. Ενός προσωπικού που πολλάκις και καθημερινά υπερβαίνει τις δυνάμεις του για να προσφέρει τις ανθρωπιστικές κατ’ αρχήν υπηρεσίες του σε ανθρώπους που τις χρειάζονται και έπειτα τα υπηρεσιακά του καθήκοντα.

Έχουμε μπει στον Οκτώβριο, μήνα τον οποίο λήγουν οι αποσπάσεις του Αστυνομικού προσωπικού που κλήθηκε να ενισχύσει την Διεύθυνσή μας κατά τους καλοκαιρινούς μήνες. Αποσπάσεις οι οποίες βοήθησαν σε μεγάλο βαθμό , με Αστυνομικούς οι οποίοι εκτέλεσαν  ευσυνείδητα τα καθήκοντά τους πλην όμως παρά τις υπεράνθρωπες προσπάθειές τους δεν είναι  αρκετοί για να αντιμετωπίσουν τα κύματα εισροών. Οι έκτακτες ανάγκες που προκύπτουν όπως η μεταφορά  και φύλαξη ασθενών στο Νοσοκομείο, οι μεταγωγές, οι επιχειρήσεις περισυλλογής  σε διάφορα απομακρυσμένα σημεία του νησιού είναι λίγες  από τις περιπτώσεις τις οποίες απαιτείται αριθμός Αστυνομικών που στην παρούσα κατάσταση είναι αδύνατο να βρεθεί.

Η μη συνέχιση των αποσπάσεων  θα σημάνει και την αδυναμία της Αστυνομικής να ανταποκριθεί στα βασικά καθήκοντά της. Η εισροή όμως των Λαθρομεταναστών δεν συμπίπτει με την τουριστική περίοδο του νησιού η οποία λήγει τον Οκτώβρη αλλά συνεχίζεται και τον χειμώνα και μάλιστα σε δυσμενέστερες συνθήκες, με καταρρακτώδεις βροχές, θαλασσοταραχές, υποθερμίες, ναυάγια  και πολλά άλλα. Το μεγαλύτερο ποσοστό Αστυνομικών της Α.Δ. ασχολείται με τα θέματα της λαθρομετανάστευσης αφήνοντας αναγκαστικά σε δεύτερη μοίρα το αγαθό της ασφάλειας του πολίτη.

Η παρούσα κατάσταση απαιτεί ενίσχυση με τουλάχιστον 70 Αστυνομικούς, δεδομένου ότι η Α.Δ. λειτουργεί με 35% επί του συνόλου κενές οργανικές θέσεις με  ένα οργανόγραμμα το οποίο σχεδιάστηκε χωρίς να υπάρχουν αυτές οι απαιτήσεις  Αστυνομικού προσωπικού για την καταπολέμηση της λαθρομετανάστευσης  αλλά και χωρίς να λειτουργεί και κέντρο πρώτης υποδοχής το οποίο από την πρώτη μέρα που λειτούργησε  το 2008  στελεχώθηκε αποκλειστικά  με προσωπικό του Α.Τ Σάμου, το οποίο δεν ενισχύθηκε ποτέ  έως και σήμερα για την εύρυθμη λειτουργία του.
         
Με αριθμούς και στοιχεία που αντλήθηκαν από την επίσημη ιστοσελίδα  του Υπουργείου μας προκύπτει , για το έτος που διανύουμε , κατακόρυφη αύξηση της εισόδου στο Ν. Σάμου -όπως και σε όλο το βορειοανατολικό Αιγαίο - σε σχέση με το 2012 η οποία είναι της τάξεως του 1524,75% , με 101 παρανόμως εισερχόμενα άτομα το πρώτο οκτάμηνο του 2012 και 1.641 το αντίστοιχο διάστημα του 2013.

 Η ανάγκη για άμεση ενίσχυση της Α.Δ. Σάμου είναι πλέον επιτακτική. Τα όρια έχουν ξεπεραστεί προ πολλού και το σύνολο των συναδέλφων μας έχει εξουθενωθεί ψυχικά και σωματικά. Πιστεύουμε ότι το Αρχηγείο θα εξετάσει σοβαρά  όλες τις ανωτέρω παραμέτρους  λαμβάνοντας αποφάσεις προς όφελος  της κοινωνίας και των Αστυνομικών που μοχθούν καθημερινά για να παρέχουν τις υπηρεσίες τους στο ακέραιο.


ΓΙΑ ΤΟ Δ.Σ.
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ
ΤΣΙΟΥΓΚΟΣ Νικόλαος

Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
ΤΣΙΟΥΡΗΣ Θωμάς»

Κατόπιν τούτων, ερωτάσθε κ. Υπουργέ:

1.Με ποιο τρόπο θα αντιμετωπίσετε την ΑΜΕΣΗ και επιτακτική στελέχωση της Αστυνομικής Διεύθυνσης Σάμου;

2.Με μόλις το 35% της δύναμης που στελεχώνεται η Αστυνομική Διεύθυνση Σάμου, μπορεί να ανταποκριθεί στις υπόλοιπες ανάγκες (εγκληματικότητα, τροχαία, διοικητικές πράξεις, φύλαξη ασθενών, μεταγωγές, εργασιακό καθεστός κ.λ.π.) που υπάρχουν στο Νομό;

3.Πόση από αυτή δύναμη (35%) διατίθεται για το Κέντρο Πρώτης Υποδοχής;

4.Επιβεβαιώνετε πως πράγματι μπαίνει σε δεύτερη μοίρα το αγαθό της ασφάλειας του πολίτη;

5.Πότε επιτέλους το Κέντρο Πρώτης Υποδοχής Λαθρομεταναστών θα λειτουργήσει σύμφωνα με την έννοια που πρέπει να έχει;

6.Με αυτά τα τρομακτικά ποσοστά αύξησης της λαθρομετανάστευσης που έχουμε στα σύνορα της πατρίδας μας, θα καταφέρετε να πείσετε τους κυβερνώντες Τροΐκανούς, να συνειδητοποιήσουν ότι τα σύνορα της Ευρώπης, δεν είναι στις Βρυξέλλες και στο Βερολίνο;


Ο Ερωτών Βουλευτής


Τέρενς-Νικόλαος Κουίκ