Κυριακή 3 Νοεμβρίου 2013

ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΤΟΥ ΚΩΣΤΑ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΥ, ΣΤΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΩΝ ΟΜΑΔΩΝ ΦΙΛΙΑΣ ΣΟΥΗΔΙΑΣ ΚΑΙ ΕΛΛΑΔΑΣ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ



Κυρίες και κύριοι Βουλευτές,
Σας καλωσορίζω με ιδιαίτερη χαρά στην Ελλάδα και στη Βουλή των Ελλήνων.
Όπως γνωρίζετε, η κρίση που βιώνουμε τα τελευταία χρόνια δεν είναι ένα ελληνικό φαινόμενο, αλλά αποτελεί μια κρίση ευρωπαϊκή, μια δομική κρίση, την οποία αντιμετωπίζουν πολλές χώρες. Μια κρίση που αναδεικνύει ασυμμετρίες και οικονομικές ανισότητες σε όλη την Ευρώπη. Την ίδια ώρα αναδεικνύονται στερεότυπα που διαχωρίζουν και διασπούν ξανά τους λαούς της Ευρώπης.
Ένα μεγάλο Ευρωπαϊκό ζήτημα αποτελεί η ανεργία των νέων. Η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να κινητοποιηθεί άμεσα προς την κατεύθυνση της αντιμετώπισης αυτού του προβλήματος, προκειμένου να αποτραπεί η διαμόρφωση της πρώτης αντι-ευρωπαϊκής νέας γενιάς. Αυτό μπορεί να γίνει μόνο αν οι νέοι άνθρωποι ξαναδούν προοπτική μέσα από την Ευρωπαϊκή Ένωση  και σταματήσουν να την ταυτίζουν με την πηγή των προβλημάτων τους.
Η Σουηδία και το Σκανδιναβικό μοντέλο είναι ένα καλό παράδειγμα κοινωνικού κράτους, κράτους πρόνοιας και κοινωνικών υποδομών. Γι΄ αυτό και έχει σημασία ο ρόλος της χώρας σας στη διαμόρφωση της κοινωνικής διάστασης της Ευρώπης.
Όπως γνωρίζετε, η Στρατηγική Ευρώπη 2020 περιλαμβάνει τόσο οικονομικούς όσο και κοινωνικούς στόχους. Ωστόσο, μέχρι σήμερα, υπάρχει ανισορροπία μεταξύ της επίτευξης των οικονομικών και κοινωνικών στόχων. Ένας τρόπος αντιμετώπισης αυτού του δεδομένου είναι να καθιερώσουμε, πλάι στο Ευρωπαϊκό Εξάμηνο, με το οποίο ελέγχεται η επίτευξη των οικονομικών στόχων κάθε χώρας,  το Κοινωνικό και Αναπτυξιακό Ευρωπαϊκό Εξάμηνο, προκειμένου να ελέγχεται η επίτευξη των κοινωνικών στόχων.
Προσωπικά, αντιλαμβάνομαι τη δημοσιονομική προσαρμογή, δηλαδή τον ισοσκελισμένο προϋπολογισμό, ως ένα μέτρο υπευθυνότητας, με το οποίο δεν θα επιτρέπεται το κόστος ζωής κάθε γενιάς να το πληρώνουν οι επόμενες. Ωστόσο, στην παρούσα φάση, είναι απαραίτητο, εκτός από τη δημοσιονομική προσαρμογή, να προχωρήσουμε και σε αντικατάσταση των πακέτων λιτότητας με αναπτυξιακά πακέτα και κυρίως σε αντικατάσταση των αρνητικών στερεότυπων που κυριαρχούν στην Ευρώπη, με ευρωπαϊκή αλληλεγγύη.
Κυρίες και κύριοι Βουλευτές,
Η Ελλάδα υποδέχεται, κατά τα τελευταία έτη, δεκάδες χιλιάδες προσφύγων και μεταναστών από ανατολικές χώρες. Αποτελεί κοινή διαπίστωση ότι η μεταναστευτική πολιτική της Ευρώπης δεν λειτουργεί. Η διατήρηση αυτής της πολιτικής, κατά πολλούς, οφείλεται σε μια κυνική λογική, σύμφωνα με την οποία η Ευρώπη δεν πρέπει να καθίσταται ελκυστική για τους πρόσφυγες και τους μετανάστες, με συνέπεια να είναι αναγκαίο το «στρίμωγμά» τους στις χώρες των συνόρων με συνθήκες απάνθρωπες. Αυτή η λογική, όμως, δεν είναι ανεκτή σε όσους ακόμη εμπνεόμαστε από το ευρωπαϊκό ιδεώδες.
Η ευρωπαϊκή απάντηση στη μεταναστευτική κρίση, πρέπει να είναι το μοίρασμα του βάρους των εκτοπισθέντων πληθυσμών σε όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ανάλογα με τις δυνατότητες της καθεμιάς, την οικονομία της και τις κοινωνικές της υποδομές. Το μεγάλο ανθρωπιστικό αυτό ζήτημα πρέπει να αντιμετωπισθεί με βάση τα ευρωπαϊκά δεδομένα. 
Κλείνοντας, είμαι σίγουρος ότι έχετε ακούσει πολλά για την κοινωνική και οικονομική κρίση στην Ελλάδα. Θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι η ελληνική κοινωνία θα τα καταφέρει, ότι οι Έλληνες θα τα καταφέρουμε. Θα περάσουμε το δύσκολο μονοπάτι και θα ξεπεράσουμε τα ιστορικά μας προβλήματα. Γιατί καμία κρίση δεν κράτησε για πάντα.
Όμως, όπως κατά την περίοδο της δικτατορίας, όπου ο λαός μας αγωνίστηκε για την δημοκρατία, γνωρίζουμε και θυμόμαστε εμείς, οι επόμενες γενιές, ποιοι Σουηδοί βουλευτές και διπλωμάτες και ποιες Κυβερνήσεις επέδειξαν αλληλεγγύη στον αγώνα μας, έτσι και οι επόμενες γενιές των Ελλήνων, να είστε σίγουροι ότι θα θυμούνται ποιοι Σουηδοί βουλευτές και διπλωμάτες και ποιες Κυβερνήσεις στάθηκαν στο πλάι της χώρας μας, τη δύσκολη αυτή περίοδο, επιδεικνύοντας και πάλι αλληλεγγύη.