Παρασκευή 20 Δεκεμβρίου 2013

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΔΡΑΣΕΩΝ 1ου ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΜΑΣΤΙΧΑΣ




Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 19/12/2013 η Παρουσίαση Δράσεων του 1ου Φεστιβάλ Μαστίχας που οργανώνεται από την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου σε συνεργασία με την Ένωση Μαστιχοπαραγωγών Χίου και το Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς με χρηματοδότηση από το Ε.Σ.Π.Α. 2007-2013.
Το Φεστιβάλ Μαστίχας εντάσσεται σε ένα πολύμορφο κύκλο πολιτιστικών δράσεων με τίτλο «Πέλαγος Πολιτισμού» της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου, ο οποίος θα αναπτυχθεί το επόμενο χρονικό διάστημα στο σύνολο των νησιών της Περιφέρειας.
Στην εκδήλωση υπήρξαν ενδιαφέρουσες εισηγήσεις με θέματα όπως: Χίος και μαστίχα. Σύντομη ιστορική διαδρομή  (Αθηνά Κ. Ζαχαρού – Λουτράρη, Διδάκτωρ Ιστορίας και Αρχαιολογίας ΑΠΘ),             Υποστήριξη και ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς της μαστίχας. Η προσέγγιση του  ΠΙΟΠ (Άννα Καλλινικίδου, Υπηρεσία Μουσείων ΠΙΟΠ), Το Φεστιβάλ Μαστίχας στο Πέλαγος Πολιτισμού (Μαρία Κόβα, Προϊσταμένη Τμήματος Τουρισμού Π.Ε. Χίου, Ντορίνα Μοσχονά, Υπηρεσία Συντονισμού και Επικοινωνίας ΠΙΟΠ) και Αναμνήσεις από Μαστίχα (Πηνελόπη Τσουτσουβά, Ελληνική Τράπεζα Αναμνήσεων).
Ο Αντιπεριφερειάρχης Χίου κ. Κ. Γανιάρης στο σύντομο χαιρετισμό του, μεταξύ των άλλων επισήμανε: «Οι δράσεις του Φεστιβάλ, πολιτιστικές, εκπαιδευτικές και καλλιτεχνικές, επενδύουν στον τομέα του πολιτισμού, που αποτελεί ένα από τα δυνατά σημεία της Χίου, το οποίο οφείλουμε να αξιοποιήσουμε, σε μια εποχή μάλιστα που ο πολιτισμός αποκτά αναβαθμισμένο ρόλο ως βιώσιμος οικονομικός πόρος.

Πρόκειται για μια σημαντική προσπάθεια, που εργαζόμαστε ώστε να καταστεί διαχρονικός θεσμός, προβάλλοντας τη Χίο ως νησί της μαστίχας. Στην ίδια άλλωστε κατεύθυνση βρίσκεται και η ίδρυση του Μουσείου Μαστίχας, έργο που προχωράει με γοργό ρυθμό και όταν ολοκληρωθεί θα δημιουργήσει μια άλλης τάξεως  και επιπέδου δυναμική για το νησί.»