Πέμπτη 19 Δεκεμβρίου 2013

" ΜΙΑ ΝΥΧΤΑ ΣΤΗΝ ΟΠΕΡΑ" , ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΚΗ ΛΕΣΧΗ ΧΙΟΥ, ΣΗΜΕΡΑ, ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 20/12/2013 , ΣΤΙΣ 20.30 ΤΟ ΒΡΑΔΥ , ΣΤΟ ΟΜΗΡΕΙΟ Π.Κ.Δ.ΧΙΟΥ

Μια νύχτα στην όπερα- Α Night at the Opera.

ΗΠΑ/ 1935/ Κωμωδία, Μιούζικαλ, Ασπρόμαυρη/ 93 λεπτά.
Σκηνοθεσία: Σαμ Γουντ.
Σενάριο: Τζορτζ Σ. Κάουφμαν, Μόρι Ράισκιντ.
Ηθοποιοί: Γκράουτσο, Τσίκο και Χάρπο Μαρξ, Κίτι Κάρλαϊλ, Αλαν Τζόουνς, Μάργκαρετ Ντιμόντ.
Πρόκειται για τη μουσική ανατρεπτική κωμωδία του Σαμ Γουντ, στην οποία μια πλούσια κυρία  χρηματοδοτεί την Όπερα της Νέας Υόρκης, για να κατοχυρωθεί στους κύκλους της καλής κοινωνίας όπου πρόκειται να τραγουδήσει ένας  διάσημος τενόρος. Ο Γκράουτσο, ο Τσίκο και ο Χάρπο Μαρξ, αποφασίζουν να «ανατινάξουν» τον σνομπ κόσμο της όπερας βοηθώντας ένα ερωτευμένο ζευγάρι ταλαντούχων τραγουδιστών, να υπερνικήσουν τα εμπόδια των «εχθρών» τους και να θριαμβεύσουν σε αυτήν. Το ταξίδι ξεκινά σε ένα πλοίο με προορισμό τη Νέα Υόρκη, στη διάρκεια του οποίου εκτυλίσσεται μια από τις πιο κλασσικές κωμικές σκηνές στην ιστορία του κινηματογράφου, αυτή του συνωστισμού σε μια μικροσκοπική καμπίνα 15 διαφορετικών ανθρώπων.
Από τις πρώτες λοιπόν κιόλας σκηνές της ταινίας, ο θεατής μπαίνει στο κλίμα της κωμωδίας των αδερφών Μαρξ, που διατηρείται  καθ’ όλη τη διάρκειά της. Οι αδερφοί Μαρξ μαζί με τους σεναριογράφους τους, για να εξασφαλίσουν την κωμική αποτελεσματικότητα των σκηνών τους στο κοινό,  δοκίμασαν τα τεχνάσματά τους κάνοντας για 24 ημέρες τουρνέ το έργο στα θέατρα της επαρχίας. Το αποτέλεσμα ήταν μια από τις πιο τρελές, απολαυστικές κωμωδίες τους. Η κωμωδία αυτή είναι η τελευταία επιτυχημένη ταινία των αδερφών, μέσα από την οποία γνωρίζουν την… υψηλή κοινωνία και δράττουν την ευκαιρία να εκφράσουν την αντικομφορμιστική διάθεσή τους ενάντια στον καθωσπρεπισμό και την υποκρισία που συναντούν γύρω τους. Τα τρία αδέρφια,  μέσα από το σαρκασμό, ευρηματικές φάρσες, αιχμηρή σάτιρα και ανεπανάληπτους αυτοσχεδιασμούς  εναντιώνονται σε κάθε μορφή θεσμού, εξουσίας και θεμελιώδους κώδικα κοινωνικής συμπεριφοράς. Το έργο τους εξακολουθεί μέχρι σήμερα να έχει την ισχύ ενός γνήσιου αναρχικού μανιφέστο.
Το «Μια Νύχτα στην Όπερα», εμφανίζεται σε μια περίοδο που τα αδέρφια που θεωρούνται σήμερα εθνικός θησαυρός για την Αμερική, τείνουν να χάσουν τον προσανατολισμό τους. Σαν από μηχανής θεός εμφανίζεται το 1935 ο Ίρβιν Θάλμπεργκ, ο επικεφαλής των παραγωγών της MGM, για να τους οδηγήσει στο δεύτερο αριστούργημα της καριέρας τους, εφόσον είναι πεπεισμένος ότι οι Μαρξ έχουν ακόμη πολλά να δώσουν. Το τελικό αποτέλεσμα δικαιώνει εισπρακτικά και κριτικά τις προσδοκίες του παραγωγού, παρά τις αρχικές ανησυχίες και τα επιπλέον μοντάζ. Σύμφωνα με τους ειδικούς, δημιουργείται μια από τις καλύτερες και πιο δουλεμένες ταινίες των αδερφών Μαρξ, και σίγουρα η καλύτερη εισαγωγή στο μοναδικό τους σύμπαν για τον αμύητο θεατή.

Το «Μια νύχτα στην Όπερα» βρίσκεται μέσα στις 100 σημαντικότερες ταινίες όλων των εποχών, όπως τις αξιολόγησε το Αμερικάνικο Ινστιτούτο Κινηματογράφου. Αποτελούν μια από τις μεγαλύτερες εμπορικές επιτυχίες των αφών Μαρξ ενώ το1993 επιλέχθηκε για ψηφιακή αποκατάσταση και διατήρηση από τη Βιβλιοθήκη του Κογκρέσο των Η.Π.Α. ως έργο τέχνης «με ιδιαίτερη καλλιτεχνική, αισθητική και ιστορική σημασία.»