Πέμπτη 19 Δεκεμβρίου 2013

ΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΚΩΣΤΑ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΤΟΥ ΜΕΤΑΝΑΣΤΗ

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα του Μετανάστη, ο Κώστας Τριαντάφυλλος, βουλευτής Χίου του ΠΑΣΟΚ και μέλος της Επιτροπής Νομικών Υποθέσεων και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης, έκανε την εξής δήλωση:

Οι ολοένα αυξανόμενες μεταναστευτικές ροές καθιστούν τη διαχείριση της μετανάστευσης κεντρικό ζήτημα πολιτικής στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του αναπτυγμένου κόσμου. Η Ελλάδα, ως κόμβος πολλών ρευμάτων μετανάστευσης, μπορεί και πρέπει να παίξει σημαντικό ρόλο στη διαμόρφωση αυτής της πολιτικής.

Ήδη, στην ευρωπαϊκή κοινή γνώμη ωριμάζει η ιδέα της αλλαγής της αντιμετώπισης του προβλήματος. Τα τραγικά συμβάντα των ναυαγίων στην Λαμπεντούζα της Ιταλίας, συναντώνται με τις τραγωδίες στα θαλάσσια ύδατα της Ισπανίας και τα πολύ συχνά θλιβερά περιστατικά στα νερά του Αιγαίου και του Ιονίου. Η ευρωπαϊκή Συνθήκη «Δουβλίνο 2» πρέπει να αλλάξει το συντομότερο δυνατόν. Οι ελληνικές πόλεις δεν μπορούν να μετατρέπονται σε «φυλακή» για όσους αλλοδαπούς επιθυμούν να μετακινηθούν σε άλλες χώρες, ωθώντας πολλούς από αυτούς να διακινδυνεύουν τη ζωή τους, προκειμένου να υπερβούν τα εμπόδια.

Την ίδια στιγμή, απαιτείται ανάληψη ευθύνης από όλες τις όμορες χώρες στην κατεύθυνση της διμερούς και πολυμερούς συνεργασίας,  για την αντιμετώπιση του θέματος. Σε αυτό το πνεύμα, η πρόσφατη υπογραφή συνεργασίας για το θέμα αυτό μεταξύ  Ευρωπαϊκής Ένωσης και Τουρκίας αποτελεί ένα θετικό βήμα.

Οι διαδικασίες εξέτασης ασύλου στη χώρα μας για πρόσφυγες έχουν βελτιωθεί, απαιτείται όμως επιτάχυνση και ουσιαστικοποίηση τους. Οι δε συνθήκες υποδοχής και φιλοξενίας αιτούντων άσυλο πρέπει να είναι συνεχώς αντικείμενο φροντίδας και επίβλεψης από τις αρμόδιες Αρχές. Παραλλήλως, πρέπει να λαμβάνονται ουσιαστικά μέτρα δημιουργικής ένταξης των μεταναστών που βρίσκονται στην Ελλάδα, με σεβασμό των δικαιωμάτων τους, και συνεργασία Πολιτείας και Αυτοδιοίκησης.