Πέμπτη 12 Δεκεμβρίου 2013

ΝΑ ΜΗ ΚΛΕΙΣΟΥΝ ΚΑΙ ΑΛΛΕΣ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΤΙΚΕΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ ΜΕΤΑ ΤΟ ΚΛΕΙΣΙΜΟ ΤΗΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ ΛΕΣΒΟΥ - ΛΗΜΝΟΥ



Οι Οικολόγοι Πράσινοι στηρίζουν την κοινωνική συνεταιριστική οικονομία με όλες τους τις δυνάμεις γιατί πιστεύουν ότι η ανάπτυξή της μπορεί βοηθήσει αποτελεσματικά στην ανάκαμψη της οικονομίας, αποτελώντας κρίσιμο και υγιή παράγοντα για την έξοδο από την κρίση . Απαραίτητα βήματα για να φτάσουμε έως εκεί θεωρούν την έμπρακτη στήριξη των συνεταιριστικών εγχειρημάτων μέσω της καλλιέργειας κλίματος εμπιστοσύνης, την παροχή κινήτρων και όχι εμποδίων στους συνεταιριστές σε συνδυασμό με την ορθολογικοποίηση της λειτουργίας των συνεταιριστικών επιχειρήσεων που αντιμετωπίζουν προβλήματα και εμφανίζουν σοβαρές δυσλειτουργίες καθώς και την οργάνωσή τους στη βάση των αρχών του σύγχρονου συνεταιρισμού. Πρόσφατο είναι το δεύτερο ετήσιο τριήμερο για την συνεταιριστική οικονομία που συνδιοργάνωσαν ο ευρωβουλευτής των Οικολόγων Πράσινων Ν. Χρυσόγελος, το Ινστιτούτο Χάινριχ Μπελ, το Πράσινο Ινστιτούτο και πολλοί άλλοι φορείς κοινωνικής οικονομίας, στις 21 με 23 Νοεμβρίου στην Τεχνόπολη Αθηνών, όπου δόθηκε η ευκαιρία στους εμπλεκόμενους στην κοινωνική συνεταιριστική οικονομία να συναντηθούν, να ανταλλάξουν εμπειρίες και να προωθήσουν περαιτέρω τις συνεργασίες σε εθνικό κι ευρωπαϊκό επίπεδο . Μεταξύ των βασικών διαπιστώσεων είναι τα σοβαρά προβλήματα  πρόσβασης σε χρηματοδοτήσεις από τις τράπεζες.
Η κυβέρνηση δεν ασπάζεται αυτό το είδος ανάπτυξης και προχωράει σε ενέργειες που υποσκάπτουν ή κι εξοντώνουν οποιαδήποτε προοπτική διεύρυνσης της κοινωνικής συνεταιριστικής οικονομίας. Πρόσφατη «επιτυχία» της είναι η ανάκληση της άδειας λειτουργίας τριών ακόμα ελληνικών συνεταιριστικών τραπεζών (Δυτικής Μακεδονίας, Δωδεκανήσου και Ευβοίας). Τον Απρίλιο του 2012 είχε προηγηθεί το κλείσιμο των συνεταιριστικών τραπεζών της Λαμίας, Αχαΐας και Λέσβου-Λήμνου. Η κάθε περίπτωση είναι διαφορετική αλλά αντί να βοηθήσει η κυβέρνηση και η Τράπεζα της Ελλάδος, όπως έχουν υποχρέωση, στην αντιμετώπιση των όποιων προβλημάτων, προχώρησαν στο κλείσιμο των συνεταιριστικών τραπεζών.
Σε κάθε περίπτωση αυτοί που πληρώνουν τις επιλογές αυτές είναι οι δεκάδες χιλιάδες μεριδιούχοι που χάνουν τα κεφάλαια τους και όσοι έχουν δάνεια. Χιλιάδες μικρομεσαίες επιχειρήσεις τοπικής εμβέλειας μπορεί να αντιμετωπίσουν πρόβλημα με τα δάνεια τους την ίδια στιγμή που οι εμπορικές τράπεζες κρατούν τις στρόφιγγες κλειστές. Με αυτές τι κινήσεις ο τραπεζικός τομέας συρρικνώνεται σε μικρό αριθμό μεγάλων χρηματοπιστωτικών ομίλων, η τοπική οικονομία αδυνατίζει ακόμα περισσότερο και οι συνεταιριστές εξοντώνονται.
Στην περίπτωση της Συνεταιριστικής Τράπεζας Λέσβου Λήμνου καλούνται να πληρώσουν οι πολίτες από την τσέπη τους για τις ζημιές που δημιούργησε η διαχείριση της τράπεζας ανάλογα με τα αποτελέσματα της διαδικασίας της εκκαθάρισης.
Ο Νίκος Χρυσόγελος ευρωβουλευτής των Οικολόγων Πράσινων / Ομάδα των Πράσινων  κατέθεσε δύο ερωτήσεις προς την Κομισιόν και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα για τον τρόπο που αντιμετώπισε η κυβέρνηση και η Τράπεζα της Ελλάδος τις τρεις συνεταιριστικές τράπεζες (Δυτικής  Μακεδονίας, Δωδεκανήσου και Ευβοίας) που  οδήγησε στην αφαίρεση της άδειάς τους και της υποχρέωσης μεταφοράς των καταθέσεων στην Τράπεζα Alpha Bank . Συγκεκριμένα ανέφερε “Οι τοπικές / συνεταιριστικές τράπεζες μπορούν, αν βοηθηθούν στην εξέλιξή και αναδιοργάνωσή τους, να παίξουν σημαντικό ρόλο στην αναζωογόνηση της τοπικής οικονομίας και την πρόσβαση των κοινωνικών επιχειρήσεων στη χρηματοδότηση, σε μια εποχή που οι συστημικές τράπεζες δεν προβλέπεται να το κάνουν τα επόμενα χρόνια. Η κυβέρνηση, όμως, έκανε τα πάντα να βγάλει τις συνεταιριστικές τράπεζες από το παιχνίδι. ... προωθώντας όρους που ούτε καν οι συστημικές τράπεζες ακολουθούν, η Τράπεζα της Ελλάδος, στο όνομα της εποπτείας, αποφάσισε την ανάκληση της άδειας 3 συνεταιριστικών επιχειρήσεων που παίζουν σημαντικό ρόλο στην τοπική οικονομία και επέβαλε την μεταφορά των καταθέσεων σε μια από τις εμπορικές τράπεζες που χρειάστηκε δεκάδες δισεκατομμύρια για την ανακεφαλαιοποίησή της. Αν η κεφαλαιοποίηση των συστημικών τραπεζών κοστίζει 50-70 δις από τα δημόσια ταμεία, η ανακεφαλαιοποίηση των συνεταιριστικών τραπεζών συνολικά θα απαιτούσε, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις τους, 100 έως 120 εκατομμύρια Ευρώ. Η διαφορά είναι μερικά μηδενικά βέβαια.

Ο ρόλος των συνεταιριστικών τραπεζών στην πραγματική οικονομία έχει αναγνωριστεί από εκθέσεις οικονομικών ινστιτούτων όσο και του Ευρωκοινοβουλίου . Πρόσφατη είναι, εξάλλου, η ημερίδα που διοργάνωσε ειδικά για τις συνεταιριστικές τράπεζες με εκπροσώπους συνεταιριστικών τραπεζών από την Ελλάδα και την υπόλοιπη Ευρώπη ο Νίκος Χρυσόγελος, ευρωβουλευτής των Οικολόγων Πράσινων όπου συζητήθηκαν συνέργιες σε ευρωπαϊκό επίπεδο για αναβάθμιση του ρόλου και της λειτουργίας των ελληνικών συνεταιριστικών τραπεζών . Οι Πράσινοι θα αναλάβουμε ένα σύνολο πρωτοβουλιών για να μην επιβληθεί μια παράλογη πολιτική, γιατί παράλληλα με την ενίσχυση του ελέγχου και της εποπτείας στις συστημικές τράπεζες  δίνουμε μεγάλη έμφαση στην ανάπτυξη του τομέα των συνεταιριστικών τραπεζών σε υγιή βάση  ως μέσο μακροχρόνιας χρηματοδότησης των ΜΜΕ, των συνεταιριστικών επιχειρήσεων και των πραγματικών αναγκών των πολιτών».