συνέδριο & εκπαιδευτικό σεμινάριο
13 Δεκεμβρίου 2013, 9:00, Γραφείο Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα
Οι εξελίξεις στην υγεία καταδεικνύουν την επιτακτική ανάγκη η κυβέρνηση και η Τρόικα να απαντήσουν με τρόπο τεκμηριωμένο και ολοκληρωμένο στις ανάγκες της κοινωνίας στον ευαίσθητο αυτό τομέα. Οι κοινωνικές συνέπειες των μέτρων που εφαρμόζονται αποδεικνύουν ότι ελήφθησαν χωρίς προηγούμενη αξιολόγηση. Αυτό που χρειάζεται εδώ και τώρα είναι νέες, προσεκτικά σχεδιασμένες πολιτικές με έμφαση στη διαφάνεια και στο διάλογο με τη κοινωνία των πολιτών.
Προς την κατεύθυνση αυτή και με την υποστήριξη του ευρωβουλευτή των Οικολόγων Πράσινων Νίκου Χρυσόγελου, τωνΓιατρών του Κόσμου Ελλάδας, της PRAKSIS, των Γιατρών Χωρίς Σύνορα, της ΔΕΔΙΔΙΚΑ-Διασωματειακής Επιτροπής Διεκδίκησης Δικαιωμάτων Ασθενών με Καρκίνο, της ΕΚ.ΠΟΙ.ΖΩ, και της Ευρωπαϊκής Συμμαχίας για τη Δημόσια Υγεία (EPHA), η μη κυβερνητική – μη κερδοσκοπική οργάνωση TransAtlantic Consumer Dialogue (TACD) διοργανώνει διεθνές συνέδριο και σεμινάριο με θέμα: «Οι συνέπειες της κρίσης στην πρόσβαση στα φάρμακα: H κοινωνία απαιτεί δίκαιες λύσεις», που θα διεξαχθεί την Παρασκευή, 13 Δεκεμβρίου 2013 και ώρα 09:00 στο Γραφείο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα (Αμαλίας 8, Σύνταγμα). Στόχος είναι να ενδυναμωθεί η φωνή της κοινωνίας των πολιτών ούτως ώστε να μπορούν να λάβουν ισότιμα μέρος στις διαπραγματεύσεις με τη κυβέρνηση και την Τρόικα. Ο ρόλος των πολιτών, στις συνθήκες του Μνημονίου είναι ιδιαίτερα κρίσιμος καθώς χρειάζονται περισσότεροι κοινωνικοί φορείς ικανοί να συνδιαλλαγούν, να ελέγξουν τις αποφάσεις των αρχών αλλά και να προβούν σε αντιπροτάσεις. Το συνέδριο αποτελεί συνέχεια ημερίδας που διοργανώθηκε στις 31 Μαΐου 2013 στην Αθήνα με θέμα: «Πώς εγγυόμαστε την πρόσβαση στα φάρμακα στην Ελλάδα;».
Σεμινάριο για την ενδυνάμωση & εκπαίδευση της κοινωνίας των πολιτών
Μία από τις καινοτομίες του συνεδρίου είναι το εκπαιδευτικό σεμινάριο το οποίο απευθύνεται στους εκπροσώπους της ελληνικής κοινωνίας των πολιτών που ασχολούνται με την υγεία. Το εν λόγω «εργαστήρι» αποβλέπει α) στην ανταλλαγή τεχνογνωσίας, β) στον συντονισμό των δράσεών τους, γ) στην ισότιμη συμμετοχή τους στη λήψη των αποφάσεων και δ) στην αποτελεσματικότερη διεκδίκηση των αιτημάτων τους (advocacy capacity-building).
Οι συμμετέχοντες στο σεμινάριο θα έχουν την ευκαιρία να συζητήσουν με Έλληνες και ξένους ειδικούς και να αποκομίσουν γνώσεις σχετικά με τη συγκρότηση προτάσεων, τη δημιουργία συμμαχιών, τα πλεονεκτήματα της συλλογικής δράσης και τις διάφορες τεχνικές διαπραγμάτευσης.
Το σεμινάριο μετουσιώνει το «Όχι σε αποφάσεις για εμάς, χωρίς εμάς» σε απτά παραδείγματα δράσης και χτίζει πάνω στο τρίπτυχο «αυτοοργάνωση - συμμαχία - στόχοι».
Η είσοδος είναι ελεύθερη. Για περισσότερες πληροφορίες καθώς και για δήλωση συμμετοχής (προθεσμία υποβολής συμμετοχών 10 Δεκεμβρίου), επισκεφτείτε την ιστοσελίδα του συνεδρίου (http://a2mgreece.splashthat.com/). Μπορείτε επίσης να επικοινωνήσετε με a2m.athensconference@gmail.com. Επικοινωνήστε στο twitter, χρησιμοποιώντας #a2mGreece