Τετάρτη 15 Ιανουαρίου 2014

"Η ΕΠΙΘΕΣΗ" , ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΚΗ ΛΕΣΧΗ ΧΙΟΥ, ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 17/1/2014 , ΣΤΙΣ 20.30 , ΣΤΟ ΟΜΗΡΕΙΟ

Η ΕΠΙΘΕΣΗ
 Δράμα
 Γαλλία, Λίβανο / 2012 / 102’
Σκηνοθεσία: Ζιάντ Ντουεϊρί
Σενάριο: Ζιάντ Ντουεϊρί, Ζοέλ Τουμά
Πρωταγωνιστούν: Αλί Σουλιμάν,Εβγκένια Ντόντενα, Ρέιμοντ Αμσαλέμ


 
  Όλα κυλούν ομαλά στη ζωή του Ισραηλινό-Παλαιστίνιου επιτυχημένου χειρούργου ΑμίνΤζαφάρι που ζει χρόνια στο Τελ-Αβίβ. Μια σπουδαία καριέρα, μία αγαπημένη γυναίκα και πολλοί καλοί φίλοι συνθέτουν μια καθημερινότητα που ταράζεται όταν ξαφνικά λαμβάνει χώρα μια τρομοκρατική επίθεση αυτοκτονίας σε ένα κεντρικό εστιατόριο του Τελ-Αβίβ που αφήνει πίσω της πολλούς νεκρούς. Ανάμεσα στους νεκρούς ήταν και η γυναίκα του Αμίν, ο όποιος μετά το αρχικό σοκ του χαμού της, πληροφορείται ότι εκείνη ήταν η υπεύθυνη της βομβιστικής επίθεσης. Αδυνατώντας να πιστέψει την ενοχή της, ο Αμίν ξεκινά ένα κυνήγι αναζήτησης της αλήθειας που θα τον φέρει αντιμέτωπο με σκληρές αποκαλύψεις για την μέχρι τότε φαινομενικά ήσυχη ζωή του ζευγαριού.
   Ο σκηνοθέτης Ζιάντ Ντουεϊρί προσαρμόζει εξαιρετικά μαζί με τον Ζοέλ Τουμά το διεθνές μπεστ-σέλλερ του Αλγερινού Γιασμίνα Χάντρα που κυκλοφορεί μεταφρασμένο σε 40 γλώσσες ανάμεσα στις οποίες και τα ελληνικά (Τρομοκρατικό χτύπημα, εκδόσεις Καστανιώτη). Ο Ντουεϊρί επιστρατεύοντας δυνατές σκηνές και εξαιρετικές ερμηνείες, καταφέρνει να παρουσιάσει ένα γεμάτο ένταση αγωνιώδες θρίλερ που θίγει το φλέγον ζήτημα του Παλαιστινιακού με αξιοσημείωτη ψυχραιμία και ουδετερότητα, χωρίς
να καταφεύγει σε εύκολους μελοδραματισμούς. Μέσα από το προσωπικό δράμα του ήρωα, ξεδιπλώνεται σταδιακά μια πραγματικότητα του σύγχρονου κόσμου, που δυστυχώς πολλοί αγνοούν.
    Η «Επίθεση» είναι ένα δείγμα αληθινού κινηματογράφου που μιλά για γεγονότα, εγείρει ερωτήματα και τελικά αγγίζει ουσιαστικά τον θεατή δημιουργώντας τα κατάλληλα ερεθίσματα για σκέψη.

Βραβεία:


Ειδική Μνεία, για τον Ziad Doueiri και Ειδική
Μνεία από την Επιτροπή και Βραβείο TVE Otra
Mirada στο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου
του Σαν Σεμπαστιάν, επίσημη συμμετοχή στο Δι-

εθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Τορόντο.