Τετάρτη 8 Ιανουαρίου 2014

ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΟΥ ΚΩΣΤΑ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΥ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΚΑΙ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ , ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΙΣ ΕΞΑΓΩΓΙΚΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

ΕΡΩΤΗΣΗ
Προς
τον Υπουργό Οικονομικών
και τον Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας
Θέμα: Εξαγωγικές επιχειρήσεις
Οι εξαγωγικές επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στη χώρα μας καλούνται να σηκώσουν ένα σημαντικό βάρος στη δύσκολη περίοδο που διανύουμε. Οι εξωστρεφείς επιχειρήσεις αυτές, απασχολούν πολλούς εργαζόμενους, ενώ συμβάλλουν καθοριστικά στην μείωση του εμπορικού ελλείμματος, την εισροή συναλλάγματος και στην παραγωγική και αναπτυξιακή προσπάθεια που γίνεται στη χώρα μας.
Οι επιχειρήσεις αυτές συμβάλλουν στην δημιουργία ή διατήρηση θέσεων εργασίας, ιδιαιτέρως όταν πρόκειται για επιχειρήσεις εντάσεως εργασίας.
Στο πλαίσιο αυτό πρέπει να διερευνηθεί το ζήτημα της χρηματοδότησης και του δανεισμού των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και των μεγάλων εξαγωγικών επιχειρήσεων της χώρας σε σχέση, πρώτον, με τα υψηλά επιτόκια, και, δεύτερον, σε σχέση με την αναδιάρθρωση του χρέους τους προς τα Τραπεζικά Ιδρύματα, προκειμένου αυτό να καταστεί βιώσιμο και να προσαρμοσθεί στα σημερινά δεδομένα. Ταυτόχρονα στις επιχειρήσεις εντάσεως εργασίας πρέπει να δοθούν φορολογικά κίνητρα για την διατήρηση ή δημιουργία θέσεων εργασίας.
Είναι απαραίτητο, για τις εξαγωγικές μας επιχειρήσεις, να προβλεφθεί η άμεση προκαταβολή του ΦΠΑ που επιστρέφεται κάθε φορά από το ελληνικό δημόσιο σε αυτές, προκειμένου να υπάρξει ρευστότητα και να μπορούν και αυτές με τη σειρά τους να επιτυγχάνουν εξαγωγές, οι οποίες είναι πάρα πολύ σημαντικές για την ανάπτυξη στη χώρα μας.
Με αυτούς τους τρόπους μπορεί να δοθεί ώθηση στον τομέα των εξαγωγών, να υπερκερασθούν τα προβλήματα που αφορούν την ρευστότητα των επιχειρήσεων αλλά και τα θέματα που αφορούν (σε πολλές επιχειρήσεις) την καθυστέρηση στην καταβολή των μισθών των εργαζομένων.
Ερωτάται ο κ. Υπουργός
1. Εξετάζετε το ενδεχόμενο προκαταβολής του ΦΠΑ που επιστρέφει στις εξαγωγικές επιχειρήσεις το Ελληνικό Δημόσιο, με στόχο τη ρευστότητα των επιχειρήσεων;
2. Υπάρχει σχεδιασμός για ένα εξορθολογισμένο πλαίσιο διακανονισμού των δανείων των εξαγωγικών επιχειρήσεων, προκειμένου να καλύπτονται οι ανάγκες τους για καταβολή των παγίων υποχρεώσεών τους, όπως για παράδειγμα, των μισθών των εργαζόμενων σε αυτές;
16 Δεκεμβρίου 2013
Ο ερωτών βουλευτής
Κώστας Δ. Τριαντάφυλλος