Πέμπτη 13 Φεβρουαρίου 2014

ΕΡΩΤΗΣΗ ΠΑΥΛΟΥ ΒΟΓΙΑΤΖΗ ΓΙΑ ΤΟ ΝΟΜΟ ΠΕΡΙ ΑΥΘΑΙΡΕΤΩΝ




Ερώτηση προς τον Υπουργό Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, κ. Γιάννη Μανιάτη, κατέθεσε σήμερα το πρωί ο Βουλευτής, Παύλος Βογιατζής, για την ανάγκη ρύθμισης του προβλήματος που έχει προκύψει στις τιμές ζώνης και τα πρόστιμα από τον πρόσφατο Ν.4178/2013 περί αυθαιρέτων.
Όπως επισημαίνει ο Βουλευτής, μετά και τη σχετική ενημέρωση που είχε από το Σύλλογο Πολιτικών Μηχανικών Λέσβου, στον πρόσφατο Νόμο περί αυθαιρέτων (Ν.4178/2013) τα ακίνητα διαχωρίζονται εκ νέου ανάμεσα σε αυτά της ηπειρωτικής Ελλάδας, της Κρήτης και της Εύβοιας, και σε αυτά των νησιών του Αιγαίου και Ιονίου πελάγους. Με τον τρόπο αυτό καταργείται στην ουσία διάταξη προηγούμενου Νόμου που έλυνε αυτό το πρόβλημα και αποκαθιστούσε ισότιμη και δίκαιη αντιμετώπιση των ακινήτων όλης της Επικράτειας.
Σύμφωνα λοιπόν με το νέο Νόμο ενοποιείται η αξία ενός κτίσματος άσχετα εάν αυτό βρίσκεται εντός ή εκτός σχεδίου πόλεως – ορίου οικισμού, εφόσον στη συντριπτική πλειοψηφία των νησιών υπάρχει καθορισμένη τιμή ζώνης. Ειδικότερα, για τη Λέσβο, όπως υπογραμμίζει ο Βουλευτής, όπου το 65% των Δημοτικών ή Τοπικών Κοινοτήτων απαρτίζονται από έναν οικισμό με μία τιμή ζώνης, η ενοποίηση οξύνει ακόμη περισσότερο το πρόβλημα, εξισώνοντας την αξία των κτισμάτων σε εντός και εκτός σχεδίου ή ορίου οικισμού οικόπεδα και αγροτεμάχια. Το αποτέλεσμα είναι ότι τα πρόστιμα για ακίνητα εκτός σχεδίου του Δήμου Λέσβου που υπολογίζονταν με τον προηγούμενο Νόμο με τιμή ζώνης 400 ευρώ, σήμερα να υπερδιπλασιάζονται, γιατί η τιμή ζώνης αγγίζει κατά περίπτωση και τα 1.500 ευρώ.

Επειδή σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να αποδίδεται η ίδια αξία σε ακίνητα είτε είναι εντός είτε είναι εκτός οικισμού στις νησιωτικές περιοχές, γιατί ακόμα και σε αυτές τις περιοχές δεν είναι όλοι οι οικισμοί τουριστικοί ή ίσης αξίας, αλλά και επειδή έχει ήδη αρχίσει να παρατηρείται μεγάλη διαφορά ανάμεσα στο ποσό ΦΑΠ που έχει αποστείλει η Εφορία και στο ποσό που βάσει του νέου Νόμου θα πρέπει να πληρώσουν οι πολίτες, ο Βουλευτής ζητά από τον Υπουργό να προχωρήσει άμεσα σε αποκατάσταση της στρέβλωσης που έχει προκληθεί, επαναφέροντας σε ισχύ τις διατάξεις του Ν.4042/2012.