Πέμπτη 13 Φεβρουαρίου 2014

KINHMATOΓΡΑΦΙΚΗ ΛΕΣΧΗ ΧΙΟΥ ΠΡΟΒΟΛΗ ΤΑΙΝΙΑΣ "ΤΟ ΠΑΡΕΛΘΟΝ" την παρασκευη 14/2

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 14/02   ΩΡΑ: 20.30
ΤΟ ΠΑΡΕΛΘΟΝ
(LE PASSE)
ΔΡΑΜΑ/ ΙΡΑΝ/ 2013/ 130’

ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ: ΑΣΓΚΑΡ ΦΑΡΑΝΤΙ
ΣΕΝΑΡΙΟ: ΑΣΓΚΑΡ ΦΑΡΑΝΤΙ,  ΜΑΣΟΥΜΕΧ ΛΑΧΙΝΤΖΙ
ΠΡΩΤΑΓΩΝΙΣΤΟΥΝ: ΜΠΕΡΕΝΙΣ ΜΠΕΖΟ, ΤΑΧΑΡ ΡΑΧΙΜ, ΑΛΙ ΜΟΣΑΦΑ



Ο Αχμάντ επιστρέφει στο Παρίσι από την Τεχεράνη για να ολοκληρώσει τις διαδικασίες διαζυγίου με τη σύζυγο του Μαρί. Κατά την παραμονή του θα ανακαλύψει την καινούργια της σχέση με έναν Άραβα, τις διαρκείς συγκρούσεις με την κόρη της και μερικά καλά κρυμμένα μυστικά από το παρελθόν.
Ο σπουδαίος Ιρανός σκηνοθέτης Ασγκάρ Φαραντί, μας παρουσιάζει το ευρωπαϊκό του ντεμπούτο,  με το οποίο εντυπωσίασε στο περσινό Φεστιβάλ των Καννών αποσπώντας το Βραβείο της Οικουμενικής Επιτροπής. Ο Φαραντί σκηνοθετεί άλλη μια ταινία που έχει ως κέντρο αναφοράς ένα χωρισμό και μια οικογένεια. Το «Παρελθόν» μοιάζει να αποτελεί τμήμα μιας σειράς ενδοοικογενειακών δραμάτων, αν λάβουμε υπόψη την αμέσως προηγούμενη ταινία του «Ένας Χωρισμός», με την οποία θριάμβευσε το 2011 στο Φεστιβάλ Βερολίνου.
Ο Φαραντί για μια ακόμη φορά εστιάζει αποκλειστικά στον άνθρωπο, τις ενέργειες, τις αποφάσεις και τις συνέπειές τους.  Ο σκηνοθέτης καταφέρνει να κρατήσει αμείωτο το ενδιαφέρον του κοινού με τον ρεαλιστικό τρόπο γραφής του και την ολοκάθαρη αναπαράσταση καταστάσεων που αιχμαλωτίζουν το βλέμμα και βάζουν το θεατή στη θέση του παρατηρητή από την κλειδαρότρυπα.  Καθώς οι απορίες διαδέχονται η μία την άλλη, η ιστορία μας τοποθετεί σε ένα κόσμο κλειστό και ασφυκτικό και μας αφήνει να ζήσουμε ένα δράμα που μοιάζει τόσο οικείο.
Πρωταγωνιστής είναι ο συνήθης ύποπτος Αλί Μοσαφά («Ένας χωρισμός») που με την ήρεμη φωνή και την επιδεικτικά ιρανική προφορά του ερμηνεύει τον Αχμάντ. Είναι αυτός που λειτουργεί ως ρυθμιστής διαφορών, έμπιστος εξομολογήσεων και αναλυτής των γεγονότων. Δίπλα του, η Μπερενίς Μπεζό του “The artist”, αποτελεί το αστέρι της ταινίας ερμηνεύοντας με μεγάλη φυσικότητα την Ιρανή γυναίκα που αναζητά απεγνωσμενά έναν καλύτερο σύντροφο αλλά βρίσκεται ταυτόχρονα δέσμια ενός παρελθόντος που τη στοιχειώνει.  Οι μικρότερες ηλικίες κλέβουν την παράσταση, ειδικά ο πεντάχρονος Φουάντ (Elyes Aguis) και η νεαρή Πωλίν Μπουρλέ (Lucie).
Βραβεία:                                                                                                                                         
Βραβείο Οικουμενικής Επιτροπής στο Φεστιβάλ των Καννών και Βραβείο Γυναικείας ερμηνείας στην Μπερενίς Μπεζό.                                                                                          
Υποψηφιότητα για Χρυσή Σφαίρα Καλύτερης Ξενόγλωσσης ταινίας.