Δευτέρα 31 Μαρτίου 2014

Μίκα Ιατρίδη για την απεργία των ναυτικών: «Η Κυβέρνηση δεν είναι έντιμη απέναντι στους ναυτικούς μας».




«Με την ψήφιση του πολυνομοσχεδίου αποδεικνύεται, για μια ακόμη φορά, ότι η Κυβέρνηση θέλει να διώξει τα ελληνικά πληρώματα, από όσα πλοία με ελληνική σημαία έχουν απομείνει.

Είναι πραγματικά ντροπή, να περιλαμβάνεται στο πολυνομοσχέδιο διάταξη για την κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων των ναυτικών, τη στιγμή που η ίδια η Κυβέρνηση δεν μπορεί να εξασφαλίσει ή να επιβάλλει την καταβολή δεδουλευμένων πολλών μηνών στα πληρώματα.

Αποδεικνύεται ακόμα ότι το άρθρο 25, στο νομοσχέδιο «Τουριστικά πλοία και άλλες διατάξεις», περί πλοίου ασφαλείας, είναι κομμένο και ραμμένο στα μέτρα αυτών που θέλουν να καταπατήσουν το δικαίωμα στην απεργία των Ελλήνων ναυτικών.

Το άρθρο 25, περί πλοίου ασφαλείας είναι μια ακόμη απροκάλυπτη κοροϊδία απέναντι στους ακρίτες νησιώτες, οι οποίοι βλέπουν ένα Υπουργείο να μην μπορεί καν να εξασφαλίσει την απρόσκοπτη σύνδεση των νησιών με την ηπειρωτική Ελλάδα.

Είναι ακόμα λυπηρό, σε ένα σκληρό επάγγελμα, όπως αυτό του ναυτικού, όταν και η επιβίωση μέσα στο καράβι βασίζεται σε σχέσεις εντιμότητας και συνεργασίας, η Κυβέρνηση να δείχνει τόσο ανέντιμη και επιθετική απέναντι στους Έλληνες ναυτικούς».



aftodioikisi.gr

Εκεί που «κυβερνά η αριστερά» Το παράδειγμα της Κρατιδιακής Κυβέρνησης της Ανδαλουσίας στην Ισπανία


Είναι γνωστή η προσπάθεια του ΣΥΡΙΖΑ που ισχυρίζεται στην Ελλάδα ότι μπορεί να υπάρξει ανακούφιση μέχρι και λαϊκή ευημερία, όπως κατά καιρούς επικαλείται, από το σχηματισμό μιας «αριστερής κυβέρνησης», δηλαδή από μια κυβέρνηση που θα διαχειρίζεται τον καπιταλισμό και θα λειτουργεί εντός του ευρωμονόδρομου. Ο «Ριζοσπάστης» έχει επανειλημμένως αποκαλύψει τι είδαν κι έπαθαν οι εργαζόμενοι με τις λεγόμενες αριστερές κυβερνήσεις στο Βερολίνο, στη Δανία, στη Γαλλία και την Ιταλία.
Το τελευταίο διάστημα, ο ΣΥΡΙΖΑ, με δημοσιεύματα στην «Αυγή», επικαλέστηκε ως πρότυπο και την κυβέρνηση της Ανδαλουσίας, της Αυτόνομης Κοινότητας στην Ισπανία με 8 εκατομμύρια κατοίκους. Πρόκειται για την κρατιδιακή κυβέρνηση που σχηματίστηκε τον Απρίλη του 2012 και στην οποία συνεργάζονται το Σοσιαλιστικό Κόμμα (PSOE) μαζί με την «Ενωμένη Αριστερά» (EA), το συνασπισμό στον οποίο συμμετέχει το ΚΚ Ισπανίας, μέλος του προεδρείου του λεγόμενου Κόμματος της Ευρωπαϊκής Αριστεράς. Η ΕΑ, μάλιστα, διέσωσε το σοσιαλδημοκρατικό κόμμα, συγκροτώντας μαζί του κυβέρνηση, παρότι ο λαός του κρατιδίου το μαύρισε στις εκλογές αποδυναμώνοντάς το κατά 8,8% (από το 48,4% έπεσε στο 39,6%).
Αλλά ας δούμε τι πραγματικά συμβαίνει στην Ανδαλουσία.
Αλίμονο σε όποιον δεν έχει να πληρώσει το νοίκι του...
Ο ΣΥΡΙΖΑ και η «Αυγή» προβάλλουν ως παράδειγμα φιλολαϊκής πολιτικής την επιβολή «μέτρου ανταποδοτικότητας» στα υπερχρεωμένα νοικοκυριά που δεν μπορούν να πληρώσουν το ενοίκιο του σπιτιού τους. Η υπουργός Οικονομίας και Κατοικίας της κυβέρνησης της Ανδαλουσίας, Ελ. Κορτές, είναι στέλεχος της Ενωμένης Αριστεράς και όπως δήλωσε σε συνέντευξή της (8.12.13) στην «Αυγή»: «Η τοπική κυβέρνηση της Ανδαλουσίας θέλει να στείλει ένα μήνυμα σε όλο τον κόσμο, ότι το δημόσιο δεν είναι δωρεάν. (...) Εχει ένα κόστος που το καταβάλλει όλη η κοινωνία». Ετσι η «κυβερνώσα αριστερά» καλεί όσους δεν μπορούν να πληρώνουν το ενοίκιο ή το ρεύμα προς την τοπική κυβέρνηση να δουλεύουν για την ανακαίνιση, ανοικοδόμηση κατοικιών, προκειμένου να... ξεπληρώσουν τα χρέη τους. Η αντίληψη της ανταποδοτικότητας και της ανταγωνιστικότητας σε όλο της το μεγαλείο με κριτήρια απελευθερωμένης αγοράς που καμιά κυβέρνηση αστικής διαχείρισης, όποιο πρόσημο κι αν αυτή έχει, δεν μπορεί να ακυρώσει. Αυτό μπορεί να το επιβάλει βέβαια μόνο μια εξουσία στα χέρια της εργατικής τάξης, που η κατοικία δεν θα είναι εμπόρευμα και θα εξασφαλίζεται η φτηνή λαϊκή και αναβαθμισμένη στέγη για όλους.
Ο συνασπισμός Σοσιαλιστικού Κόμματος και Ενωμένης Αριστεράς ισχυρίζεται ότι είναι ενάντια στις εξώσεις, αλλά δεν έχει σταματήσει να κάνει έξωση σε όσους δεν πληρώνουν στις κατοικίες που είναι ιδιοκτησία της κυβέρνησης της Ανδαλουσίας. Στην Επίσημη Εφημερίδα της Κυβέρνησης της Ανδαλουσίας εισάγοντας στην αναζήτηση τη λέξη «έξωση» εμφανίζονται, από το Μάη του 2012, 130 αναφορές. Εκατό και πλέον από αυτές έχουν να κάνουν με ειδοποίηση έξωσης λόγω μη πληρωμής ενοικίου για τις δημόσιες κατοικίες της κυβέρνησης της Ανδαλουσίας. Αυτές οι εξώσεις παραμένουν υπόθεση ανοικτή παρότι η υπουργός Κατοικίας Ε. Κορτές, ορκίζεται ότι έχουν... παγώσει από τον περασμένο Ιούνη. Ανάλογα τερτίπια, άλλωστε, δε χρησιμοποιεί κι ο ΣΥΡΙΖΑ εδώ στην Ελλάδα που προτείνει αναβολή για ένα χρόνο των πλειστηριασμών, συντηρώντας την απειλή για κατασχέσεις λαϊκών κατοικιών;
Για την απασχόληση των νέων... κι εδώ κουπόνια
Αλλά και στο πρόβλημα της ανεργίας, η «αριστερή» κυβέρνηση της Ανδαλουσίας αποδεικνύει για ποιον τελικά δουλεύει. Εφαρμόζει το σύστημα με ένα κουπόνι 400 ευρώ το μήνα με διάρκεια ενός έτους που πριμοδοτεί τους εργοδότες για να προσλαμβάνουν νέους εργαζόμενους. Το κουπόνι εργασίας είναι ένα ακόμα πριμ ζεστού χρήματος για τους επιχειρηματίες που αφαιρείται από το μηνιαίο μισθό που κανονικά θα έπρεπε να καταβάλλουν, παρέχοντάς τους τζάμπα εργατικό δυναμικό στο όνομα πάντα της «καταπολέμησης της ανεργίας».
Οσο για τα αποτελέσματα αυτής της λεγόμενης «πολιτικής ενεργητικής απασχόλησης», έχουν τόση επιτυχία όσο... και στην Ελλάδα. Είναι ενδεικτικό ότι το ποσοστό ανεργίας στην Ανδαλουσία φτάνει το 36,37%, ενώ στην Ισπανία είναι στο 25,98%. O αριθμός των ανέργων στην Ανδαλουσία αυξήθηκε κατά 6.900 άτομα (+0,5%). Σύμφωνα με στατιστικές μετρήσεις (πηγή: EPA) το τρίτο τρίμηνο καταγράφονται 1.447.300 άνεργοι στην Ανδαλουσία. Την τελευταία χρονιά, ο αριθμός των ανέργων αυξήθηκε κατά 23.100, μια αύξηση της τάξης του 1,62%.
Παιδεία: Απολύσεις και αντιδραστικές αναδιαρθρώσεις
Αλλά και στην Παιδεία παίρνονται ανάλογα αντιλαϊκά μέτρα. Προωθείται έτσι η αύξηση του ωραρίου των καθηγητών κι άλλες ρυθμίσεις που οδηγούν:
Στην απόλυση 5.000 εκπαιδευτικών (πάνω από 3.000 στις βασικές ειδικότητες γλώσσα/μαθηματικά).
Μετακινείται από τις εστίες του ένας μεγάλος αριθμός καθηγητών και καθηγητριών με οριστική μετάθεση, ενώ αναγκάζονται να διδάσκουν περισσότερες ώρες και συχνά να κάνουν μαθήματα που δε σχετίζονται με την ειδικότητά τους.
Καταργούνται τα μικρά τμήματα και τα μέτρα στήριξης των μαθητών με ειδικές ανάγκες.
Περικοπές και απολύσεις και στην Υγεία
Είναι χαρακτηριστικό ότι η «κυβερνώσα αριστερά» δίνει τη χαριστική βολή και στον κλάδο της Υγείας. Τον τελευταίο χρόνο στον τομέα της Υγείας στην Ανδαλουσία χάθηκαν 7.027 θέσεις εργασίας. Από τις 12.406 θέσεις εργασίας που χάθηκαν στην Ισπανία στον τομέα της Υγείας, πάνω από τις μισές χάθηκαν στην Ανδαλουσία (7.027), σύμφωνα με την έκθεση του υπουργείου Οικονομικών του κρατιδίου. Οι δε δαπάνες για την Υγεία μειώθηκαν την τελευταία 4ετία κατά 17% στην αυτόνομη κοινότητα της Ανδαλουσίας, ενώ ο μέσος όρος στην Ισπανία γι' αυτήν την περίοδο ήταν 10,3%.
Είναι επίσης ενδεικτικό ότι αλωνίζουν οι επιχειρηματίες στην Υγεία. Το υπουργείο Υγείας έχει συμβάσεις (ιδιωτικά κεφάλαια που στηρίζονται με κρατική χρηματοδότηση) με 17 νοσοκομεία. Οσον αφορά τα νοσοκομεία ενδεικτικό είναι ότι τα μισά είναι ιδιωτικά. Ομως, όπως βέβαια δείχνει η πείρα, η απελευθέρωση και στις υπηρεσίες Υγείας κάνει και τα όποια κρατικά να λειτουργούν με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια. Η δε Ανδαλουσία έχει το χαμηλότερο ποσοστό κλινών ανά 1.000 κατοίκους ανάμεσα στα κρατίδια της Ισπανίας.
Επίσης, η «κυβέρνηση της αριστεράς» προχώρησε στο διορισμό μάνατζερς και στην ιδιωτικοποίηση νοσοκομείων όπως το «Κόστα ντελ Σολ», υπέβαλε αίτηση στο υπουργείο Οικονομικών για να παραχωρήσει σε ιδιώτες την κρατική Κλινική της Γρανάδα. Στην Ανδαλουσία το 87% των μαγνητικών τομογραφιών γίνονται σε ιδιωτικές κλινικές και διαγνωστικά κέντρα.
Αποκτώντας εμπειρίες...
Πρόσφατα, η Ρ. Δούρου, υποψήφια περιφερειάρχης του ΣΥΡΙΖΑ ανέφερε ότι «είμαστε άπειροι στη διαπλοκή» ...Ας ρωτήσει τους συντρόφους της στην Ανδαλουσία για την πείρα της «κυβερνώσας αριστεράς», που, αφού διαχειρίζονται τον καπιταλισμό, διακρίνονται για σειρά σκανδάλων διαφθοράς για «σπατάλη και την κατάχρηση του δημόσιου χρήματος» στα οποία κατηγορούνται κυβερνητικοί σύμβουλοι μέχρι και δήμαρχοι της ΕΑ, όπως αναφέρουν δημοσιεύματα.
Αυτή, λοιπόν, είναι η «κυβερνώσα Αριστερά» στην Ανδαλουσία που, διαχειριζόμενη τον καπιταλισμό, ο λαός δοκιμάζεται βουτηγμένος στη φτώχεια και την ανεργία. Οπλισμένοι και με την ισπανική πείρα πλέον οι εργαζόμενοι στην Ελλάδα, έχοντας επίγνωση ότι και στην Ελλάδα ο ΣΥΡΙΖΑ δοκιμάστηκε σε δήμους, συνδικάτα μπορεί να βγάλει συμπεράσματα και να απορρίψει τα κελεύσματα περί αριστερής κυβέρνησης. Μπορεί να εμπιστευτεί, να στηρίξει το ΚΚΕ, να παλέψει αποφασιστικά μαζί του για να βάλει εμπόδια και να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για να γίνει ο ίδιος με την εξουσία του αφεντικό του πλούτου που παράγει.

Ριζοσπάστης 30/3/2014

Διαμαρτυρία της ΠΟΕ – ΟΤΑ για τις μετακινήσεις των δημοτικών αστυνομικών


Επίθεση στον υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κ. Μητσοτάκη εξαπολύει η ΠΟΕ-ΟΤΑ καταγγέλλοντας ότι «για καθαρά επικοινωνιακούς λόγους οι προσωρινοί πίνακες τοποθέτησης των δημοτικών αστυνομικών για έναν και μόνο φορέα, τα καταστήματα κράτησης, βαφτίστηκαν τελικοί» χωρίς να είναι.
Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΠΟΕ-ΟΤΑ
Ένα ακόμη φιάσκο ήρθε να προστεθεί στην κινητικότητα-παρωδία της κυβέρνησης και του Υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης κ. Κυριάκου Μητσοτάκη: Η έκδοση των δήθεν «τελικών» πινάκων διάθεσης για τα καταστήματα κράτησης, έναν από τους φορείς απορρόφησης των Δημοτικών Αστυνομικών. Το πάθημα με τους Σχολικούς Φύλακες (όπου σε τρεις ημέρες εκδόθηκαν τρεις διαφορετικοί πίνακες, για να ακολουθήσει και τέταρτος) δεν έγινε μάθημα, γιατί απλά αυτή την κυβέρνηση δεν την ενδιαφέρει τίποτα άλλο από τα στυγνά νούμερα της συμφωνίας με την τρόικα.
Την ίδια στιγμή, η Υφυπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης κα Εύη Χριστοφιλοπούλου συνεχίζει να εμπαίζει τους Σχολικούς Φύλακες που απολύθηκαν, κατηγορώντας τους ότι δεν υπέβαλλαν αίτηση συμμετοχής στις θέσεις που προκηρύχθηκαν για τους Δημοτικούς Αστυνομικούς!!! Ύστερα από τόσους μήνες η Υφυπουργός στο καθ’ ύλην αρμόδιο Υπουργείο για τη διεκπεραίωση της κινητικότητας έχει μαύρα μεσάνυχτα για τη διαδικασία, αγνοώντας ότι όλες οι ανακοινώσεις εκδίδονται ανά κλάδο, αποκλειστικά και μόνο για τους υπαλλήλους του κλάδου.
«Ο πολυπόθητος εκσυγχρονισμός της Δημόσιας Διοίκησης που ευαγγελίζεται ο κ. Μητσοτάκης προσκρούει πρώτα απ’ όλα στην ανικανότητα του ιδίου και των συνεργατών του». Μετά τη διάτρητη εγκύκλιο του κ. Μητσοτάκη για την κινητικότητα των Δημοτικών Αστυνομικών με τις φωτογραφικές μοριοδοτήσεις και λοιπές «οδηγίες» που προάγουν την αναξιοκρατία και ευνοούν συγκεκριμένη μερίδα υποψηφίων, ήρθε να προστεθεί ένα ακόμη ατόπημα: Για καθαρά επικοινωνιακούς λόγους οι προσωρινοί πίνακες για έναν και μόνο φορέα, τα καταστήματα κράτησης, βαφτίστηκαν –απαράλλακτοι– ως «τελικοί».
Κατανοούμε την πίεση που υπάρχει για την κάλυψη των ανυπέρβλητων κενών στα καταστήματα κράτησης, κενά που οφείλονται αποκλειστικά και μόνο στην πολιτική της κυβέρνησης. Δεν μπορεί όμως οι Δημοτικοί Αστυνομικοί να γίνουν η «Ιφιγένεια» σε ένα παιχνίδι που η κυβέρνηση παίζει με επικοινωνιακά χαρακτηριστικά, μετά την τραγική δολοφονία του σωφρονιστικού υπαλλήλου στο Μαλανδρίνο.
Στον τελικό πίνακα διάθεσης που με αδικαιολόγητη βιασύνη εξέδωσε το Τριμελές Υπηρεσιακό Συμβούλιο του Υπουργείου Δικαιοσύνης, φιγουράρουν υποψήφιοι για τους οποίους έχει δημοσιευθεί η ανάκληση των διορισμών τους, ή η αναδρομική τους εξαίρεση από τη διαθεσιμότητα και επιστροφή τους στους Δήμους. Την ίδια στιγμή εκκρεμεί η εξέταση πλέον των 1.000 ενστάσεων, τόσο για διόρθωση λαθών όσο και για πλασματικές μοριοδοτήσεις που έλαβε μερίδα υποψηφίων. Επακόλουθο είναι οι διορθωμένοι πίνακες να μην έχουν απολύτως καμία σχέση με τους προσωρινούς. Είναι αυτονόητο ότι χωρίς να γίνουν οι παραπάνω διορθώσεις, καμία διαδικασία απορρόφησης δεν μπορεί να «τρέξει».
Η κυβέρνηση θα πρέπει να κατανοήσει ότι οι πίνακες διάθεσης ανά φορέα είναι αλληλένδετοι, καθώς μία απλή αφαίρεση ονόματος από ένα πίνακα έχει ως συνέπεια την τροποποίηση των πινάκων διάθεσης σε όλους τους φορείς. Η παραμικρή αλλαγή επιφέρει εκ των πραγμάτων ένα «ντόμινο» απρόβλεπτων μεταβολών που εξαρτώνται αποκλειστικά και μόνο από τις ατομικές προτιμήσεις κάθε υπαλλήλου, που δεν μπορούν σε καμία περίπτωση να προβλεφθούν. Έτσι, η οποιαδήποτε προσπάθεια επιτάχυνσης της διαδικασίας μεμονωμένα για έναν φορέα είναι καταδικασμένη σε αποτυχία.
Παράλληλα, δεν πρέπει να παραβλεφθεί μία ακόμη συνέπεια της κινητικότητας: Μεγάλος αριθμός υπαλλήλων θα αναγκαστεί να μετακομίσει σε άλλη πόλη. Ας αναλογιστεί η κυβέρνηση πόσο θα εξυπηρετήσει να ξεσπιτωθούν υπάλληλοι για ένα ή δυο μήνες, αν προχωρήσει η διαδικασία μεμονωμένα για ένα φορέα και με τη συνολική έκδοση οριστικών πινάκων να μετακομίσουν εκ νέου αλλού! Και πόσο νόημα έχει άραγε να ξεκινήσει η προβλεπόμενη εκπαίδευση, είτε για τους εξωτερικούς φρουρούς είτε για τους σωφρονιστικούς υπάλληλους και στο μέσο της πολλοί από αυτούς να αντικατασταθούν από άλλους!
Με δεδομένα όλα τα παραπάνω καλούμε την κυβέρνηση να αντιμετωπίσει με υπευθυνότητα την κινητικότητα των Δημοτικών Αστυνομικών και να καθυστερήσει την έκδοση τελικών πινάκων διάθεσης των φορέων υποδοχής για όσο καιρό χρειαστεί και τουλάχιστον μέχρι να εξεταστεί το σύνολο των ενστάσεων και να ολοκληρωθεί η ανάκληση διορισμού για όσους κατείχαν πλαστά δικαιολογητικά. Αν μάλιστα ληφθεί υπόψη ότι αναμένεται απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας που ενδέχεται να φέρει τα πάνω-κάτω στη μοριοδότηση και στη διαμόρφωση των οριστικών πινάκων, γίνεται αντιληπτό ότι η όποια επίσπευση της διαδικασίας δεν εξυπηρετεί ούτε την κυβέρνηση, ούτε τους υπαλλήλους.

aftodioikisi.gr

ΟΑΕΕ: Πέντε «παράθυρα» για σύνταξη στα 60 (πίνακες)


Πέντε επιλογές-παράθυρα για να πάρουν σύνταξη είτε στα 60 είτε στα 62 μπορούν να αξιοποιήσουν 750.000 ελεύθεροι επαγγελματίες είτε είναι εν ενεργεία ασφαλισμένοι στον ΟΑΕΕ, είτε έχουν διακόψει τη δραστηριότητα τους, είχε έχουν διαδοχική ασφάλιση, είτε χρωστούν εισφορές και δεν θεμελιώνουν συνταξιοδοτικό δικαίωμα.
Στον οδηγό που δημοσιεύει ο Ελεύθερος Τύπος, παρουσιάζονται τα 5 νομοθετημένα παράθυρα που διευκολύνουν όλους τους ελεύθερους επαγγελματίες ώστε να συμπληρώσουν τον χρόνο για σύνταξη από τα 60 μέσα από τις εξής ρυθμίσεις:
1. Προαιρετική ασφάλιση
2. Αναγνώριση πλασματικών χρόνων
3. Συμψηφισμός οφειλών με σύνταξη
4. Έκδοση προσωρινής σύνταξης
5. Επιλογή χαμηλού ασφαλίστρου
Πηγή: Ελεύθερος Τύπος

aftodioikisi.gr

Ραντεβού τον Σεπτέμβρη για τη διαθεσιμότητα στους ΟΤΑ


Η λίστα των 25.000 διαθεσιμοτήτων του 2013 έκλεισε, τυπικά, χωρίς να υλοποιηθεί πρόγραμμα κινητικότητας στους οργανισμούς τοπικής αυτοδιοίκησης που αφορά 4.000 εργαζόμενους. Μπορεί τα αρμόδια υπουργείαΔιοικητικής Μεταρρύθμισης και Εσωτερικών να κρατούν το θέμα χαμηλά και να αποφεύγουν οποιαδήποτε σχετική αναφορά, όμως η αλήθεια είναι ότι η Τρόικα υποχώρησε στο συγκεκριμένο ζήτημα αποδεχόμενη το βαρύ πολιτικό κόστος που θα είχε για την κυβέρνηση τυχόν επιμονή της λόγω των αυτοδιοικητικών εκλογών του Μαίου.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο ΥΠΔΜ Κ. Μητσοτάκης μέτεφερε στους εκπροσώπους των πιστωτών ότι ούτε γαλάζιοι δήμαρχοι δεν θα συνεργάζονταν για την εφαρμογή του προγράμματος κινητικότητας στους ΟΤΑ πριν από τις εκλογές του Μαίου και έτσι ο σχεδιασμός πάγωσε. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο φάκελος αυτός προγραμματίζεται να ανοίξει το φθινόπωρο, όταν πια θα έχει ανανεωθεί η εντολή των σημερινών δημάρχων και περιφερειαρχών ή θα έχουν αντικατασταθεί από νέους.

aftodioikisi.gr

Ακτοπλοΐα: Υπηρεσία δημόσιου συμφέροντος ή «ξέφραγο αμπέλι»?



Ολοκληρώνοντας τον πρώτο κύκλο των επαφών μας στα νησιά της Περιφέρειας, μπορώ να πω ότι κοινός παρανομαστής όλων των συζητήσεων είτε ήταν με παραγωγικές τάξεις, είτε με επαγγελματικές ομάδες, είτε με απλούς πολίτες, κοινή αγωνία όλων, ήταν οι εξελίξεις στο θέμα της ακτοπλοΐας. Όλοι ανεξαιρέτως θεωρούν, όπως και εμείς άλλωστε, ότι οι αξιόπιστες θαλάσσιες μεταφορές αποτελούν απαραίτητη προϋπόθεση όχι απλά για την όποια ανάπτυξη (εξαγωγές προϊόντων, προσέλκυση τουριστών κλπ), αλλά και για την καθημερινότητα των κατοίκων και των επιχειρήσεων (μετακινήσεις για προσωπικούς λόγους, μεταφορά εμπορευμάτων κλπ). Ειδικά το πρόβλημα τέθηκε με ιδιαίτερη έμφαση στη Λήμνο, στη Σάμο και στην Ικαρία που - εδώ και μια τριετία τουλάχιστον - ταλαιπωρούνται από την αδυναμία της ΝΕΛ να καλύψει τις συμβατικές υποχρεώσεις της και από την αδιαφορία του κράτους να αντιμετωπίσει το πρόβλημα.

Έτσι, δύο μόλις εβδομάδες πριν το Πάσχα, υπάρχει εκ νέου διακοπή δρομολογίων λόγω αδυναμίας της εταιρείας να τα εκτελέσει και καμία ανάρτηση για τα δρομολόγια των επόμενων εβδομάδων, φέρνοντας για ακόμη μια φορά σε απόγνωση κατοίκους και επιχειρηματίες.

Παράλληλα, οι όποιες συναντήσεις τοπικών φορέων με το υπουργείο (με εκκωφαντική σιωπή του λαλίστατου, κατά τα άλλα, Περιφερειάρχη) δεν αποδίδει απολύτως τίποτα, πέρα από ευχολόγια και «μπαλώματα» με έκτακτα δρομολόγια, καταδεικνύοντας την παντελή έλλειψη στρατηγικής αλλά κυρίως πολιτικής βούλησης να αντιμετωπιστεί το θέμα.

Είναι θέμα που χρειάζεται άμεσα:

-          Ριζική αναθεώρηση του εθνικού νομοθετικού πλαισίου και εμπεριστατωμένες διαπραγματεύσεις με την ΕΕ σχετικά με την εφαρμογή της κοινοτικής νομοθεσίας περί «εδαφικής συνέχειας», «υπηρεσιών γενικού οικονομικού συμφέροντος» και «ανταγωνισμού» στον ιδιόμορφο ελληνικό νησιωτικό χώρο όπου πρακτικά δεν υπάρχουν οι συνθήκες για την εφαρμογή των αρχών ελεύθερου ανταγωνισμού, με αποτέλεσμα να αυξάνονται οι τριβές με ΣΕΕΝ και ΠΝΟ σε βάρος των χρηστών-νησιωτών.
-          Σχεδιασμός για την αναβάθμιση της ακτοπλοΐας, ειδικά σε ότι αφορά τις άγονες γραμμές μέσα από χρηματοδοτήσεις του ΕΣΠΑ, με βάση τη μελέτη του Υπουργείου Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας που ολοκληρώθηκε πριν ένα χρόνο.
-          Εφαρμογή των υπαρχουσών διατάξεων σε ότι αφορά την έγκαιρη ανακοίνωση δρομολογίων, τη τήρηση των συμβάσεων και άλλων υποχρεώσεων από τη πλευρά κράτους και ακτοοπλόων, την υποχρέωση αντικατάστασης των πλοίων κλπ.
-          Συστηματική συνεργασία όλων των εμπλεκόμενων με τους φορείς της γνώσης (Πανεπιστήμια, Ερευνητικοί φορείς) που έχουν επεξεργαστεί βραχυπρόθεσμες και μακροπρόθεσμες λύσεις για τη βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών.

Η παράταξη ΣΥΜΒΟΛΑΙΟ ΖΩΗΣ με το ΑΙΓΑΙΟ έχει υποβάλει προτάσεις και καλεί όλους τους ενδιαφερόμενους να τοποθετηθούν, ανοίγοντας τον διάλογο σ’ αυτό το καυτό για τη Περιφέρεια μας θέμα.


 ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΠΙΛΑΝΗΣ
υποψήφ.Περιφερειάρχης Β.Αιγαίου

Τι συμφώνησαν τρόικα – Μητσοτάκης για απολύσεις, διαθεσιμότητα: Οι κρίσιμες αλλαγές για συμβασιούχους, εφοριακούς


Να μετρήσουν, όπως έγραψε η aftodioikisi.gr, οι 3.500 αναγκαστικές μετακινήσεις υπαλλήλων του υπουργείου Οικονομικών, κυρίως εφοριακών, που προέκυψαν από τη μνημονιακή υποχρέωση για καταργήσεις-συγχωνεύσεις ΔΟΥ, αντί για την εφαρμογή του προγράμματος ενδοδημοτικής κινητικότητας που δεν προχωρούσε, για να κλείσουν οι 12.500 διαθεσιμότητες του 2013 που πήραν παράταση για το Μάρτιο του 2014, δέχθηκε η τρόικα στη διαπραγμάτευση με το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης.
Παράλληλα στη συμφωνία μεταξύ των δύο πλευρών περιλαμβάνεται, σύμφωνα με πηγές του υπουργείου, και η προσμέτρηση στις 15.000 απολύσεις του 2013 (4.000) και του 2014 (11.000) και οι περίπου 1.700 συμβασιούχοι υπάλληλοι, που παρέμεναν στο Δημόσιο με προσωρινές διαταγές και απολύθηκαν λόγω έκδοσης απορριπτικής δικαστικής απόφασης.
Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι οι συγκεκριμένοι υπάλληλοι προστίθενται στις 3.600 απολύσεις του 2013 (με την αίρεση των απολυμένων της πρώην ΕΡΤ καθώς θα αφαιρεθούν όσοι προσληφθούν με συμβάσεις αορίστου χρόνου στο νέο φορέα), άρα φθάνουμε στους 5.300. Οι υπόλοιποι 10.000 που απομένουν μέχρι την συμπλήρωση των 15.000 αναμένεται, σύμφωνα με το υπουργείο, να προέλθουν κυρίως από τα πειθαρχικά συμβούλια, από τον έλεγχο των πιστοποιητικών και τον έλεγχο μετατροπής συμβάσεων (ο έλεγχος περιλαμβάνει περισσότερες από 40.000 συμβάσεις), καθώς και από τα νομικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου, όπου συνεχίζεται και ολοκληρώνεται η αξιολόγησή τους και στις περιπτώσεις όπου διαπιστώνονται επικαλύψεις αρμοδιοτήτων ή ολοκλήρωση της αποστολής τους, θα τίθεται σε εφαρμογή η διαδικασία κατάργησης, συγχώνευσης ή οργανωτικού εξορθολογισμού.
Μόνιμος μηχανισμός κινητικότητας
Επιπλέον, σύμφωνα πηγές του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης κατά τις διαπραγματεύσεις η τρόικα πείστηκε να εγκαταλείψει το αίτημά της για επιπλέον 3.500 διαθεσιμότητες το 2014 και 8.000 απολύσεις το 2015. Στις παραπάνω επίμονες πιέσεις της τρόικας, σύμφωνα με το υπουργείο, ο Κ. Μητσοτάκης φέρεται να απάντησε ότι «στο δημόσιο θα γίνουν απολύσεις και από τους πειθαρχικούς ελέγχους των πιστοποιητικών και μετατροπών συμβάσεων από ορισμένου χρόνου σε αορίστου και όχι από νέο κύμα διαθεσιμότητας». Ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ, παρενέβη λέγοντας ότι «θέλετε να αλλάξετε τον ορισμό. Η κινητικότητα οδηγεί και σε επανατοποθετήσεις και σε απολύσεις». Ο κ. Μητσοτάκης έβαλε τότε το θέμα της ποιοτικής αναβάθμισης του δημοσίου λέγοντας ότι «θέλουμε να δημιουργήσουμε ένα μόνιμο μηχανισμό κινητικότητας, για την καλύτερη αξιοποίηση του ανθρώπινου δυναμικού του δημοσίου. Μια εσωτερική αγορά εργασίας. Δεν μπορεί αυτό το σύστημα να έχει τιμωρητικό χαρακτήρα»
Οι ίδιες πηγές υποστηρίζουν ότι περνάμε από τους ποσοτικούς στους ποιοτικούς στόχους,  καθώς πρόκειται να δημιουργηθεί ένας μόνιμος μηχανισμός κινητικότητας, που δεν θα περιλαμβάνει όμως ούτε προσωρινή μείωση του μισθού του υπαλλήλου ούτε δυνητική απομάκρυνσή του. Ένας μόνιμος μηχανισμός κινητικότητας που θα αντικαταστήσει το σύστημα των μετατάξεων, αποσπάσεων και μεταθέσεων. Μια εσωτερική αγορά εργασίας, μέσα στην οποία θα προκύπτουν μετά από αξιολόγηση δομών κενές θέσεις και θα καλύπτονται από δημοσίους υπαλλήλους σε πλεονάζουσες θέσεις».
Έτσι, παρά το επίμονο αίτημα της τρόικας για νέες υποχρεωτικές αποχωρήσεις, μέσα από το πρόγραμμα της διαθεσιμότητας, τελικώς θα προωθηθεί ο μόνιμος μηχανισμός κινητικότητας, που δεν θα οδηγεί σε απολύσεις, αλλά στην καλύτερη αξιοποίηση του προσωπικού. Επίσης, στην απαίτηση των εκπροσώπων των δανειστών, για νέο κύκλο απολύσεων μέσα στο 2015, ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης έβαλε μπροστά μία σειρά από ποιοτικούς στόχους, όπως τον νέο τρόπο επιλογής γενικών διευθυντών, διευθυντών και τμηματαρχών, τη νέα μέθοδο αξιολόγησης προσωπικού και τα νέα οργανογράμματα και σχέδια στελέχωσης των υπουργείων.

aftodioikisi.gr

Διαφθορά στο Δημόσιο: Τα πειθαρχικά, οι επίορκοι και οι δήμαρχοι που τους καλύπτουν


Στα δίχτυα των «ράμπο» της δημόσιας διοίκησης και πιο συγκεκριμένα του Σώματος Επιθεωρητών – Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης (ΣΕΕΔ) πέφτουν οι επίορκοι υπάλληλοι του δημοσίου, οι οποίοι τα προηγούμενα χρόνια κινούμενοι σε ένα καθεστώς ανομίας και μη ελέγχου από την πολιτική ηγεσία της χώρας στην κυριολεξία αλώνιζαν φτιάχνοντας περιουσίες εκατομμυρίων ευρώ!
Και αυτό ενώ η εφαρμογή του πειθαρχικού δικαίου στο Δημόσιο Τομέα αποτελεί αυτονόητη υποχρέωση της Πολιτείας και απαίτηση της κοινωνίας. Η ενίσχυση της πειθαρχικής ευθύνης αποτελεί βασικό εργαλείο για την καλύτερη λειτουργία του Δημοσίου, αλλά και την εμπέδωση του αισθήματος εμπιστοσύνης των πολιτών στη Δημόσια Διοίκηση. Παράλληλα, αποτελεί ασφαλιστική δικλείδα αξιοκρατίας και δικαιοσύνης μεταξύ των δημοσίων υπαλλήλων. Λόγω της σπουδαιότητας του θέματος, το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης έχει ξεκινήσει να υλοποιεί ένα ολοκληρωμένο σχέδιο δράσης. Το υπουργείο έχει την αρμοδιότητα του συντονισμού και ασκεί επιτελικό ρόλο, γι’ αυτό και η ουσιαστική πρόοδος των πρωτοβουλιών συνδέεται άρρηκτα με το βαθμό συνεργασίας των υπουργείων, αλλά και των αρμόδιων οργάνων που είναι επιφορτισμένα με τον πειθαρχικό έλεγχο στο Δημόσιο Τομέα.
Είναι η πρώτη φορά που πραγματοποιείται αναλυτική χαρτογράφηση όλων των εκκρεμών υποθέσεων, είτε σε ποινικό, είτε σε πειθαρχικό επίπεδο, ενώ καθίσταται πλέον εφικτή η παρακολούθηση της εξέλιξής τους. Μετά από διασταύρωση στοιχείων τόσο του Γενικού Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης (ΓΕΕΔΔ) όσο και του Σώματος Επιθεωρητών Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης (ΣΕΕΔΔ), το οποίο και ολοκλήρωσε τις σχετικές εκθέσεις, η Δημόσια Διοίκηση έχει πλέον στη διάθεσή της έναν ισχυρό μηχανισμό εποπτείας και επιτάχυνσης των πειθαρχικών διαδικασιών.
Τα στοιχεία των εκθέσεων, με εντολή του υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυριάκου Μητσοτάκη, θα αποσταλούν άμεσα στους κατά περίπτωση αρμόδιους επικεφαλής των δημόσιων φορέων (Υπουργεία, ΟΤΑ κ.λπ.) ώστε να λάβουν γνώση για τις πειθαρχικές υποθέσεις που εκκρεμούν και να προχωρήσουν άμεσα στις προβλεπόμενες ενέργειες. Παράλληλα, ζητήθηκε από το ΣΕΕΔΔ και η περαιτέρω διερεύνηση των περιπτώσεων εκείνων όπου υπάρχουν ενδείξεις ότι δεν τηρήθηκαν οι προβλεπόμενες από το νόμο διαδικασίες.
Μάλιστα σε ορισμένες περιπτώσεις δημοτικών υπαλλήλων, οι αρμόδιες διευθύνσεις Διοικητού των ΟΤΑ, στους οποίους υπηρετούσαν οι εν λόγω υπάλληλοι, δήλωσαν άγνοια για την άσκηση ποινικής δίωξης σε βάρος τους, με αποτέλεσμα οι υπηρεσίες να μην προβούν στις δέουσες ενέργειες στο πλαίσιο της πειθαρχικής διαδικασίας. Σε όλες τις περιπτώσεις προέκυψε ότι οι Δήμαρχοι είχαν ενημερωθεί σχετικά, με επιστολή από τον Γενικό Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης, χωρίς όμως να ενημερώσουν αντίστοιχα τις αρμόδιες υπηρεσίες των Δήμων τους. Σε άλλες περιπτώσεις, ενώ θα έπρεπε ο υπάλληλος να τεθεί αυτοδίκαια σε αργία και να κινηθεί η πειθαρχική διαδικασία, η υπηρεσία δεν επέβαλε το παραπάνω διοικητικό μέτρο ή δεν κίνησε την πειθαρχική διαδικασία σε βάρος του υπαλλήλου!
Επιπλέον, διαπιστώθηκαν περιπτώσεις όπου παρά την ενημέρωση άσκησης ποινικής δίωξης εναντίον υπαλλήλων, ορισμένοι δήμαρχοι δίνουν εντολή για διενέργεια ΕΔΕ ή προκαταρκτικής έρευνας αντί να ασκήσουν πειθαρχική δίωξη, ενώ έχουν γίνει δεκτές αιτήσεις συνταξιοδότησης υπαλλήλων αν και σε βάρος τους εκκρεμούσε ποινική δίωξη. Ακόμη σε ορισμένες περιπτώσεις παρατηρήθηκε καθυστέρηση στην εκδίκαση των πειθαρχικών υποθέσεων από τα αρμόδια Πειθαρχικά Συμβούλια που είχαν συγκροτηθεί, ενώ επιπρόσθετα παρατηρήθηκε καθυστέρηση και στη διαδικασία διενέργειας και ολοκλήρωσης των Ένορκων Διοικητικών Εξετάσεων, όπως στα υπουργεία Οικονομικών και Δημόσιας Τάξης.
10 + 1 έλεγχοι του ΣΕΕΔΔ
Την ίδια στιγμή συνεχίζονται οι έλεγχοι του ΣΕΕΔΔ σε 10 + 1 ακόμη περιπτώσεις. Ειδικότερα:
1. Εμβάσματα εξωτερικού: Έλεγχος περιουσιακής κατάστασης υπαλλήλων οι οποίοι από το έτος 2009 και εντεύθεν απέστειλαν στο εξωτερικό χρηματικά εμβάσματα αθροιστικά άνω των 100.000 ευρώ.
2. Έλεγχος γλωσσομάθειας ΑΣΕΠ: Έλεγχος για την εγκυρότητα των πιστοποιητικών γλωσσομάθειας που αποτέλεσαν προϋπόθεση διορισμού 9.873 επιτυχόντων σε 49 Προκηρύξεις του ΑΣΕΠ από το 2003-2009. Ήδη, συγκεντρώνονται τα αναγκαία στοιχεία για την ολοκλήρωση της ηλεκτρονικής διασταύρωσης με τους φορείς πιστοποίησης.
3. Έλεγχοι τήρησης ωραρίου: Διενεργούνται διαρκώς έλεγχοι για την τήρηση του ωραρίου (έχουν ανακοινωθεί τα πρώτα σημαντικά αποτελέσματα Υπουργεία Πολιτισμού, Εσωτερικών, Τουρισμού, ΕΟΤ, Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας κ.λπ.) Στο πλαίσιο αυτό εξετάζεται και η νομιμότητα των χορηγηθεισών αναρρωτικών αδειών και των αποζημιώσεων για υπερωριακή απασχόληση.
4. Έλεγχος άσκησης ιδιωτικού έργου: Έρευνα του ΣΕΕΔΔ για τη νομιμότητα χορήγησης σε υπαλλήλους των Δήμων, αδειών άσκησης ιδιωτικού έργου με αμοιβή.
5. Εκπαιδευτικοί χωρίς εκπαιδευτικό έργο: Έλεγχος στις Περιφερειακές Υπηρεσίες του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων με αντικείμενο την εξέταση της νομιμότητας απαλλαγής (2.200 περίπου) εκπαιδευτικών πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης από διδακτικό έργο (μηδενικό διδακτικό ωράριο), με βάση τα στοιχεία που μας χορηγήθηκαν από το Υπουργείο
6. Υπουργείο Πολιτισμού: Έλεγχος στο Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού με αντικείμενο την εξέταση της διαδικασία υπαγωγής συμβασιούχων στις διατάξεις του ΠΔ 164/2004.
7. Δασικές υπηρεσίες: Έλεγχος -έρευνα σε 103 Περιφερειακές Δασικές Υπηρεσίες με αντικείμενο την οργάνωση και λειτουργία των Δασαρχείων.
8. Διαύγεια: Έλεγχος σε δημόσιες υπηρεσίες για την διαπίστωση της συμμόρφωσής τους με τις υποχρεώσεις του προγράμματος Διαύγεια.
9. Ληξιαρχείο Αθηνών: Έλεγχος στον τρόπο έκδοσης ληξιαρχικών πράξεων γέννησης εκπρόθεσμης γνωστοποίησης (υπόθεση Μαρία)
10. Είσπραξη δημοσίων εσόδων: Εντατικοποίηση ελέγχων σχετικά με την είσπραξη δημοσίων εσόδων (είσπραξη τελών από τους Δήμους, προστίμων αυθαιρέτων, κλπ) και την περιστολή των δαπανών (λειτουργικά έξοδα, κλπ), τις προμήθειες και τα δημόσια-δημοτικά έργα.
11. Περιουσιακή κατάσταση: Εντατικοποίηση ελέγχων περιουσιακής κατάστασης υπαλλήλων και εντοπισμός των υπαλλήλων των οποίων η περιουσιακή κατάσταση δεν δικαιολογείται από νόμιμους και εμφανείς πόρους. Ήδη, έχουν εντοπιστεί αρκετές περιπτώσεις και έχουν ασκηθεί πειθαρχικές διώξεις, ενώ έχουν φορολογηθεί αρμοδίως τα αδικαιολόγητα ποσά.
Τα αποτελέσματα
Οι ανωτέρω δράσεις, φέρνουν εντυπωσιακά αποτελέσματα. Έχει καταστεί πλέον σαφές σε όλους ότι συμπεριφορές του παρελθόντος δεν γίνονται αποδεκτές. Ήδη, σε διάστημα λίγων μόλις μηνών έχουν εξεταστεί περισσότερες από 1.645 πειθαρχικές υποθέσεις, ενώ προχωρά με γοργούς ρυθμούς και η εξέταση των υπολοίπων 2.208 υποθέσεων που εκκρεμούν ενώπιον των Πειθαρχικών Συμβουλίων Α΄ και Β΄ Βαθμού. Συνέπεια της συστηματικής αυτής προσπάθειας είναι η ραγδαία επιτάχυνση απονομής της πειθαρχικής δικαιοσύνης που έχει επιτευχθεί σε όλα τα στάδια του πειθαρχικού ελέγχου αλλά και η ανατροπή της στερεοτυπικής σχεδόν άποψης του πρόσφατου παρελθόντος ότι από το δημόσιο δεν αποχωρεί κανένας, γιατί ο νόμος δεν εφαρμόζεται.
Το τελευταίο έτος, πράγματι μέσα από τις νόμιμες διαδικασίες αποχώρησαν για ποινικούς ή πειθαρχικούς λόγους περισσότεροι από 250 αποδεδειγμένα επίορκοι υπάλληλοι. Πρόκειται για οριστικές παύσεις πειθαρχικής ή ποινικής προέλευσης. Από τον Ιούλιο του 2013 μέχρι σήμερα, σε πέντε μόλις μήνες έχουμε υπερδιπλασιασμό του αριθμού των πειθαρχικών αποφάσεων των πειθαρχικών συμβουλίων ήτοι 1150 σε σχέση με 495 αποφάσεις το 1ο εξάμηνο του έτους, με σύνολο έτους 1.645 αποφάσεις). Αντίστοιχα προκύπτει υπερτετραπλασιαμός των αποφάσεις με τις οποίες επιβλήθηκε η ποινή οριστικής παύσης (Σύνολο έτους: 248 / Α’ Εξάμηνο: 41 και Β’ Εξάμηνο 207).
Παράλληλα, με τον τρόπο αυτό προστατεύεται το κύρος της δημόσιας διοίκησης, καθώς εκεί όπου συντρέχουν οι νόμιμες προυποθέσεις οι πειθαρχικά ελεγχόμενοι υπάλληλοι τίθενται σε καθεστώς αυτοδίκαιης αργίας, μέχρι να εξεταστούν οι υποθέσεις τους. Το 2013, ετέθησαν σε καθεστώς αυτοδίκαιης αργίας (απομακρύνθηκαν δηλαδή διοικητικά από την εργασία τους λαμβάνοντας κατά κανόνα το 1/3 των αποδοχών τους) συνολικά 1.491 υπάλληλοι, ενώ σήμερα βρίσκονται σε αργία 977 υπάλληλοι. Το μέσο διάστημα παραμονής σε αργία είναι 154 ημέρες. Το ίδιο διάστημα εξήλθαν από το καθεστώς της αργίας 514 υπάλληλοι, εκ των οποίων το 66% (337 υπάλληλοι) επέστρεψαν στις υπηρεσίες τους καθώς εξετάστηκαν οι πειθαρχικά οι υποθέσεις τους, και 23% (117 υπάλληλοι) απολύθηκαν.
ΠΗΓΗ FREE SUNDAY

aftodioikisi.gr

Τι αλλάζει στο Δημόσιο με το πολυνομοσχέδιο – Όλες οι νέες ρυθμίσεις [λίστα]


Το θέμα των αποζημιώσεων των υπαλλήλων που απολύονται από το Δημόσιο, την παράταση της διαθεσιμότητας των εγκύων (παράγραφος Θ σελ. 78) αλλά της διαθεσιμότητας που υπαλλήλων του ΕΣΥ που μετακινούνται στο ΕΚΑΒ (παρ. Ι σελ. 82) περιλαμβάνει το πολυνομοσχέδιο που υπερψηφίσθηκε με οριακή πλειοψηφία τα ξημερώματα της Δευτέρας από τη Βουλή. Παράλληλα με βουλευτική τροπολογία της τελευταίας στιγμής καθορίζεται η διαθεσιμότητα ενός μήνα των γιατρών και οδοντιάτρων που είχαν μεταφερθεί από το ΙΚΑ στα νοσοκομεία του ΕΣΥ.
Συγκεκριμένα, στο πολυνομοσχέδιο  οι αποζημιώσεις δημοσίων υπαλλήλων που απολύονται, η ένταξή τους στις παροχές του ΟΑΕΔ καθώς και η παράταση του χρόνου διαθεσιμότητας των εγκύων.
Σε σχέση με την αποζημίωση που θα λαμβάνουν, προβλέπεται πως «το Ελληνικό Δημόσιο, καταβάλλει αποζημίωση απόλυσης ειδικά και μόνο λόγω κατάργησης θέσης».
Επίσης προστίθεται πως «για τον υπολογισμό του ποσού αποζημίωσης, ως βάση λαμβάνεται ο βασικός μισθός του υπαλλήλου κατά την ημερομηνία που τέθηκε σε διαθεσιμότητα και ως χρόνος υπηρεσίας υπολογίζεται όλος ο χρόνος που ελήφθη υπόψη για την κατάταξη του υπαλλήλου, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 28 του ν. 4024/2011 (Α’ 226), ο χρόνος που μεσολάβησε μέχρι τη θέση του υπαλλήλου σε καθεστώς διαθεσιμότητας, καθώς και ο χρόνος διαθεσιμότητας».
Αναφορικά με τη σύνταξη που θα λαμβάνουν, αναφέρεται πως «το ανωτέρω προσωπικό, εφόσον έχει συμπληρώσει τις προϋποθέσεις για λήψη σύνταξης, καταβάλλεται στο μεν επικουρικά ασφαλισμένο το 40%, στο δε μη επικουρικά ασφαλισμένο το 50% της ως άνω προβλεπόμενης αποζημίωσης».
Επίσης, προβλέπεται πως «οι αποδοχές διαθεσιμότητας, που έλαβαν οι εν λόγω υπάλληλοι, καταλογίζονται στην ως άνω αποζημίωση απόλυσης, την οποία και μειώνουν αναλόγως ως εξής:
- Αν ο υπάλληλος έχει υπηρεσία μέχρι τρία (3) έτη δεν καταλογίζεται κανένα ποσό.
- Για υπηρεσία από τρία (3) έτη και μία ημέρα έως έξι (6) έτη καταλογίζονται αποδοχές διαθεσιμότητας μισού μήνα.
- Για υπηρεσία από έξι (6) έτη και μία ημέρα έως δώδεκα (12) έτη καταλογίζονται αποδοχές διαθεσιμότητας ενός μήνα, για υπηρεσία από δώδεκα (12) έτη και μία ημέρα έως δεκαοκτώ (18) έτη καταλογίζονται αποδοχές διαθεσιμότητας δύο (2) μηνών, για υπηρεσία από δεκαοκτώ (18) έτη και μία ημέρα έως είκοσι τέσσερα (24) έτη καταλογίζονται αποδοχές διαθεσιμότητας τριών (3) μηνών.
- Τέλος για υπηρεσία από είκοσι τέσσερα (24) έτη και μία ημέρα και άνω καταλογίζονται αποδοχές διαθεσιμότητας τεσσάρων (4) μηνών.
Η ανωτέρω αποζημίωση, μετά και τον προβλεπόμενο ως άνω καταλογισμό, σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να υπερβαίνει το ποσό των 15.000 ευρώ.
Υπάλληλοι που λαμβάνουν την αποζημίωση του παρόντος άρθρου δεν δικαιούνται ταυτόχρονα καμία άλλη αποζημίωση για την ίδια αιτία.
Η αποζημίωση της παρούσας υποπαραγράφου φορολογείται όπως κάθε άλλη αποζημίωση διακοπής σχέσεως εργασίας, σύμφωνα με την παρ. 3 του άρθρου 15 του ν. 4172/2013, όπως εκάστοτε ισχύει».
Επιπλέον, γίνεται λόγος για επίδομα ανεργίας των υπαλλήλων αυτών, όπως επίσης και όλες εκείνες οι παροχές που χορηγούνται από τον ΟΑΕΔ.
Για τις έγκυες που μπαίνουν σε καθεστώς διαθεσιμότητας, το διάστημα μέχρι την οριστική απόλυσή τους θα παρατείνεται μέχρι την ημέρα του τοκετού και επιπλέον 12 μήνες.
Αναφορικά με τους κλάδους ΔΕ Οδηγών, ΔΕ Τεχνικού (ειδικότητας Οδηγών) και ΔΕ Πληρωμάτων Ασθενοφόρων οι οποίοι κατέχουν προσωποπαγείς θέσεις στο νοσοκομεία του ΕΣΥ τίθενται από την έναρξη ισχύος του συγκεκριμένου νόμου σε διαθεσιμότητα ενός μηνός, προκειμένου να μεταφερθούν στο ΕΚΑΒ στον κλάδο ΔΕ Πληρωμάτων Ασθενοφόρων.
Ηρθε η ώρα των ενοικιαζόμενων εργαζόμενων στο Δημόσιο
Παράλληλα με το πολυνομοσχέδιο ορίζεται ότι  η εκμίσθωση εργαζομένων που μέχρι τώρα αφορούσε μόνο την κάλυψη εποχικών αναγκών αλλάζει. Συγκεκριμένα, οι συμβάσεις τους δεν μπορούν να ξεπερνούν τα τρία χρόνια (36 μήνες).
Ειδικότερα, ορίζονται τα εξής (σελ 94 του πολυνομοσχεδίου):
Η απασχόληση μισθωτού σε έμμεσο εργοδότη με σύμβαση προσωρινής απασχόλησης δεν επιτρέπεται:
α) όταν με αυτήν αντικαθίστανται εργαζόμενοι που ασκούν το δικαίωμα της απεργίας.
β) όταν ο έμμεσος εργοδότης το προηγούμενο τρίμηνο είχε πραγματοποιήσει απολύσεις εργαζομένων της ίδιας ειδικότητας για οικονομοτεχνικούς λόγους ή το προηγούμενο εξάμηνο ομαδικές απολύσεις ιδίων ειδικοτήτων
γ) όταν ο έμμεσος εργοδότης υπάγεται στις διατάξεις του ν. 2190/1994 (Α` 28) ή στις διατάξεις της παρ. 3 του άρθρου 1 του ν. 2527/1997 (Α` 206), όπως ισχύουν, με την επιφύλαξη της παρ. 5 του δεύτερου άρθρου του ν. 3845/2010 (Α` 65), δ) όταν οι εργασίες λόγω της φύσης τους, εγκυμονούν ιδιαίτερους κινδύνους για την υγεία και την ασφάλεια των εργαζομένων. Οι εργασίες αυτές καθορίζονται με απόφαση του Υπουργού Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης ύστερα από τη γνώμη του Συμβουλίου Υγείας και Ασφάλειας των Εργαζομένων (ΣΥΑΕ) που ορίζεται στο άρθρο 26 του «Κώδικα Νόμων για την Υγεία και την Ασφάλεια των Εργαζομένων (Κ.Ν.Υ.Α.Ε.)», που κυρώθηκε με το άρθρο πρώτο του ν. 3850/2010 (Α` 84) και στο άρθρο 25 του π.δ. 368/1989 (Α` 163) όπως ισχύει,
ε) όταν ο απασχολούμενος υπάγεται στις ειδικές διατάξεις περί ασφαλίσεων εργατοτεχνιτών οικοδόμων, εξαιρουμένων των εργατοτεχνιτών οικοδόμων που απασχολούνται σε έργα αρχικού προϋπολογισμού 10.000.000,00 ? και άνω , τα οποία χρηματοδοτούνται ή συγχρηματοδοτούνται από εθνικούς πόρους και διεξάγονται μετά από παραχώρηση ή εργολαβία για λογαριασμό του Δημοσίου, ΝΠΔΔ, ΟΤΑ α΄ και β΄ βαθμού, δημόσιων, δημοτικών και κοινοτικών επιχειρήσεων δημόσιας ή κοινής ωφέλειας και γενικά επιχειρήσεων και οργανισμών του ευρύτερου δημόσιου τομέα, όπως αυτός καθορίζεται από την κάθε φορά ισχύουσα νομοθεσία. Για τους απασχολούμενους οικοδόμους σε έμμεσο εργοδότη με σύμβαση προσωρινής απασχόλησης εφαρμόζεται το νομοθετικό πλαίσιο , όπως ισχύει, για την εργασία μέσω επιχείρησης προσωρινής απασχόλησης.
Αντικείμενο Επιχειρήσεων Προσωρινής Απασχόλησης
1. Οι ΕΠΑ δεν επιτρέπεται να ασκούν άλλη δραστηριότητα πέραν αυτής που ορίζεται στο άρθρο 115 περίπτωση β`, με εξαίρεση:
α) μεσολάβηση για εξεύρεση θέσεως εργασίας, για την οποία έχει γίνει αναγγελία έναρξης της στη Διεύθυνση Απασχόλησης και δεν έχει απαγορευτεί η άσκηση της εν λόγω δραστηριότητας,
β) αξιολόγηση ή και κατάρτιση ανθρώπινου δυναμικού, σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις,
γ) συμβουλευτική και επαγγελματικό προσανατολισμό, σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις.»
Η παρ.1 αντικαταστάθηκε ως άνω με την υποπαράγραφο ΙΑ.8 εδάφιο 1 του Ν.4093/2012 ΦΕΚ Α 222/12.11.2012
2. Οι Ε.Π.Α. έχουν τις υποχρεώσεις και τα δικαιώματα του εργοδότη.
Κατοχύρωση Εργασιακών Δικαιωμάτων των Προσωρινά Απασχολούμενων
1. Για την παροχή εργασίας με τη μορφή της προσωρινής απασχόλησης απαιτείται η προηγούμενη έγγραφη σύμβαση εργασίας ορισμένου ή αορίστου χρόνου. Η σύμβαση καταρτίζεται μεταξύ της Ε.Π.Α. (άμεσος εργοδότης) και του μισθωτού και σε αυτήν πρέπει απαραιτήτως να αναφέρονται οι όροι εργασίας και η διάρκεια της, οι όροι παροχής της εργασίας στον ή στους έμμεσους εργοδότες, οι όροι αμοιβής και ασφάλισης του μισθωτού καθώς και κάθε άλλο στοιχείο το οποίο, κατά την καλή πίστη και τις περιστάσεις, πρέπει να γνωρίζει ο μισθωτός αναφορικά με την παροχή της εργασίας του.
Οι αποδοχές του μισθωτού που δεν παρέχει εργασία σε έμμεσο εργοδότη δεν μπορεί να είναι κατώτερες από τις προβλεπόμενες στον εκάστοτε νομοθετικός καθορισμένο νόμιμο κατώτατο μισθό και κατώτατο ημερομίσθιο για τους εργαζόμενους ιδιωτικού δικαίου όλης της χώρας.
Εάν κατά το χρόνο κατάρτισης της σύμβασης αυτής δεν είναι δυνατή η μνεία του συγκεκριμένου έμμεσου εργοδότη ή ο προσδιορισμός του χρόνου, που θα προσφέρει σε αυτόν την εργασία του, θα πρέπει να αναφέρεται στη σύμβαση το πλαίσιο των όρων και των συνθηκών για την παροχή εργασίας σε έμμεσο εργοδότη.
2. Απασχόληση του μισθωτού από τον έμμεσο εργοδότη επιτρέπεται μόνο μετά την κατάρτιση της σύμβασης με τον άμεσο εργοδότη, σύμφωνα με την προηγούμενη παράγραφο.
3. Με σύμβαση, που καταρτίζεται εγγράφως μεταξύ της Ε.Π.Α. και του έμμεσου εργοδότη, ορίζονται ειδικότερα τα του τρόπου αμοιβής και ασφάλισης του εργαζομένου για το χρόνο που ο μισθωτός προσφέρει τις υπηρεσίες του στον έμμεσο εργοδότη Ο έμμεσος εργοδότης πρέπει να προσδιορίζει, πριν τεθεί στη διάθεση του ο εργαζόμενος με τη σύμβαση, τα απαιτούμενα επαγγελματικά προσόντα ή ικανότητες, την ειδική ιατρική παρακολούθηση και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της προς κάλυψη θέσης εργασίας. Οφείλει επίσης να επισημαίνει τους μεγαλύτερους ή ιδιαίτερους κινδύνους που έχουν σχέση με τη συγκεκριμένη εργασία. Η Ε.Π.Α. υποχρεούται να γνωστοποιήσει τα στοιχεία αυτά στους μισθωτούς.
4. α) Η Ε.Π.Α. και ο έμμεσος εργοδότης είναι αλληλέγγυος και εις ολόκληρον έκαστος υπεύθυνοι έναντι του προσωρινά απασχολούμενου μισθωτού με σύμβαση ή σχέση εργασίας για την ικανοποίηση των μισθολογικών δικαιωμάτων του και για την καταβολή των ασφαλιστικών του εισφορών. Η ευθύνη αυτή του έμμεσου εργοδότη αναστέλλεται, εφόσον με τη σύμβαση προβλέπεται ότι υπόχρεος για την καταβολή των αποδοχών και των ασφαλιστικών εισφορών είναι ο άμεσος εργοδότης και τα μισθολογικά και ασφαλιστικά δικαιώματα του προσωρινά απασχολούμενου μισθωτού μπορούν να ικανοποιηθούν από την κατάπτωση των κατά το άρθρο 126 εγγυητικών επιστολών (επικουρική ευθύνη έμμεσου εργοδότη).
β) Οι αποδοχές του προσωρινά απασχολούμενου καταβάλλονται σε τραπεζικό λογαριασμό που αυτός έχει υποδείξει.
5. α) Οι προσωρινά απασχολούμενοι μισθωτοί, για όσο χρόνο παραμένουν στη διάθεση της
επιχείρησης προσωρινής απασχόλησης, καθώς και κατά τη διάρκεια της απασχόλησης τους σε έμμεσο εργοδότη υπάγονται στον κλάδο παροχών ασθενείας του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ και στον επικουρικό φορέα ΕΤΕΑΜ, με εξαίρεση τα πρόσωπα που λόγω της ιδιότητας τους ασφαλίζονται σε κλάδους άλλου κύριου ή επικουρικού φορέα.
β) Οι ασφαλιστικές εισφορές του προσωρινά απασχολούμενου καταβάλλονται από την Ε.Π.Α. σε σχετικό τραπεζικό λογαριασμό του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ. Σε περίπτωση που ο προσωρινά απασχολούμενος λόγω της ιδιότητας του ασφαλίζεται σε κλάδους άλλου κύριου ή επικουρικού φορέα, η καταβολή των ασφαλιστικών εισφορών του καθορίζεται με συμφωνία του (προσωρινά απασχολούμενου) και της Ε.Π.Α..
1. Για την παροχή εργασίας με τη μορφή της προσωρινής απασχόλησης απαιτείται η προηγούμενη έγγραφη σύμβαση εργασίας ορισμένου ή αορίστου χρόνου. Η σύμβαση καταρτίζεται μεταξύ της Ε.Π.Α. (άμεσος εργοδότης) και του μισθωτού και σε αυτήν πρέπει απαραιτήτως να αναφέρονται οι όροι εργασίας και η διάρκεια της, οι όροι παροχής της εργασίας στον ή στους έμμεσους εργοδότες, οι όροι αμοιβής και ασφάλισης του μισθωτού, οι λόγοι της παραχώρησης του εργαζομένου, καθώς και κάθε άλλο στοιχείο το οποίο, κατά την καλή πίστη και τις περιστάσεις, πρέπει να γνωρίζει ο μισθωτός αναφορικά με την παροχή της εργασίας του.
Οι αποδοχές του μισθωτού που δεν παρέχει εργασία σε έμμεσο εργοδότη δεν μπορεί να είναι κατώτερες από τις προβλεπόμενες στον εκάστοτε νομοθετικός καθορισμένο νόμιμο κατώτατο μισθό και κατώτατο ημερομίσθιο για τους εργαζόμενους ιδιωτικού δικαίου όλης της χώρας. Εάν κατά το χρόνο κατάρτισης της σύμβασης αυτής δεν είναι δυνατή η μνεία του συγκεκριμένου έμμεσου εργοδότη ή ο προσδιορισμός του χρόνου, που θα προσφέρει σε αυτόν την εργασία του, θα πρέπει να αναφέρεται στη σύμβαση το πλαίσιο των όρων και των συνθηκών για την παροχή εργασίας σε έμμεσο εργοδότη.
Κακούργημα η δωροδοκία για πολιτικούς, αιρετούς ΟΤΑ και δημοσίους υπαλλήλους
Παράλληλα με το νομοσχέδιο ορίζονται αυστηρές ποινές για δωροληψία και δωροδοκία που αγγίζουν από τον πρωθυπουργό μέχρι και τον τελευταίο υπάλληλο. Συγκεκριμένα, η δωροληψία και δωροδοκία πολιτικών αξιωματούχων  (πολιτικούς,  εκπροσώπους ΟΤΑ, δικαστικούς λειτουργούς κ.λπ.) τιμωρείται πλέον σε βαθμό κακουργήματος  (φυλάκιση από 10 έως 20 χρόνια και χρηματικές ποινές 15.000 – 150.000 ευρώ). Να σημειωθεί ότι για τις πράξεις αυτές μέχρι σήμερα είτε δεν τιμωρούνταν καθόλου, είτε τιμωρούνταν σε βαθμό πλημμελήματος με απειλή φυλάκισης 1 έως 5 ετών.
Παράλληλα καταργείται το χρηματικό όριο για την κακουργηματική δωροδοκία και απειλείται κάθειρξη 10 ετών και όταν τα ωφελήματα είναι μικρότερα των 120.000 ευρώ. Ετσι αντιμετωπίζεται στο εξής πάντα ως κακούργημα η δωροδοκία – δωροληψία δικαστή και υπαλλήλου ανεξαρτήτως ποσού, όταν οδηγείται σε πράξη ή παράλειψη που αντίκειται στα καθήκοντά του.
Με φυλάκιση 1 – 3 ετών απειλούνται για πρώτη φορά και οι προϊστάμενοι ή επιθεωρητές δημοσίων υπηρεσιών που από αμέλεια δεν απέτρεψαν τη δωροδοκία ή δωροληψία. Με φυλάκιση 1 – 5 ετών και χρηματική ποινή 5.000 – 50.000 τιμωρείται η εμπορία επιρροής και οι μεσάζοντες για όποιον εκμεταλλεύεται τη θέση του ή παίρνει οποιοδήποτε αντάλλαγμα για αθέμιτη επιρροή σε αξιωματούχο πολιτικό, δικαστή, υπάλληλο.


aftodioikisi.gr