Δευτέρα 31 Μαρτίου 2014

Ενημέρωση σχετικά με το πολυνομοσχέδιο της κυβέρνησης


Το πολυνομοσχέδιο της κυβέρνησης προωθεί νέο συντριπτικό πλήγμα σε βάρος των εργασιακών δικαιωμάτων και μισθών, των ασφαλιστικών ταμείων και των μικρών επαγγελματιών, αποδεικνύοντας ότι τόσο τα λεγόμενα δημοσιονομικά όσο και τα λεγόμενα διαρθρωτικά μέτρα υπηρετούν την καπιταλιστική κερδοφορία και ανταγωνιστικότητα και οδηγούν στη λαϊκή χρεοκοπία. Το πολυνομοσχέδιο είναι κομμένο και ραμμένο στα συμφέροντα των μεγαλοεπιχειρηματιών, αφού τους προσφέρει ακόμη πιο φτηνή εργατική δύναμη και νέα πεδία κερδοφορίας που θα προκύψουν από τον εκτοπισμό αυτοαπασχολουμένων.
Η κυβέρνηση ανοίγει το δρόμο για ακόμη μεγαλύτερη μείωση του κατώτερου μισθού, πλήρη και γενικευμένη κατάργηση επιδομάτων και μισθολογικών ωριμάνσεων, επέκταση των ατομικών συμβάσεων, που θα συμπαρασύρουν τους μισθούς σε όλους τους κλάδους, μειώνοντας περαιτέρω το εργατικό εισόδημα. Ηδη προωθείται η κατάργηση επιδομάτων του ΟΑΕΔ (μητρότητας, ασθένειας, στράτευσης κλπ.), ενώ στο όνομα της αντιμετώπισης της ανεργίας μειώνει στο μισό τις τριετίες για τους μακροχρόνια ανέργους. Με αυτό το μέτρο δίνει τη δυνατότητα στις μεγάλες επιχειρήσεις να απαλλαγούν άμεσα από εργαζόμενους με συγκροτημένα εργασιακά δικαιώματα και να τους αντικαταστήσουν με άλλους "φθηνότερους". Επεκτείνεται και διευκολύνεται η δράση των εταιρειών ενοικίασης, δηλαδή των δουλεμπορικών γραφείων, με καθεστώς εργασιακού μεσαίωνα.
Τα ασφαλιστικά ταμεία θα χτυπηθούν από τη μείωση των εργοδοτικών εισφορών και την κατάργηση των φόρων υπέρ τρίτων που ενίσχυαν τα ασφαλιστικά ταμεία. Στρώνεται το έδαφος για νέες αντιδραστικές αλλαγές στο Ασφαλιστικό με μείωση συντάξεων και αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης.
Ενα μέρος των μικρών επαγγελματιών, παραγωγών και αγροτών οδηγούνται ουσιαστικά στον εκτοπισμό μέσα από τις ρυθμίσεις για το ψωμί, το γάλα, τα φαρμακεία, το βιβλίο, τα ταξί και φορτηγά, τη γενίκευση της κατάργησης της κυριακάτικης αργίας, τα χαράτσια. Ωφελημένοι θα είναι τα μονοπώλια των αντίστοιχων κλάδων, τα σούπερ μάρκετ, οι αλυσίδες που θα συγκεντρώσουν στα χέρια τους ακόμη μεγαλύτερα μερίδια της αγοράς. Επιταχύνονται οι αποκρατικοποιήσεις και μονιμοποιούνται τα δήθεν έκτακτα αντιλαϊκά φορολογικά μέτρα προηγούμενων χρόνων.
Ολες αυτές οι αντιλαϊκές ρυθμίσεις εξαφανίζουν ήδη τα όποια ψίχουλα του ματωμένου πλεονάσματος. Το πολυνομοσχέδιο της κυβέρνησης αποτελεί την πιο χαρακτηριστική απόδειξη ότι η καπιταλιστική ανάκαμψη και ανταγωνιστικότητα, στα οποία ορκίζονται όχι μόνο η κυβέρνηση, αλλά και η αξιωματική αντιπολίτευση, περνούν πάνω από συντρίμμια δικαιωμάτων που κατακτήθηκαν με αγώνες και θυσίες.
Τα μέτρα, που περιλαμβάνονται στο πολυνομοσχέδιο, δεν αποτελούν μόνο κάποιες μνημονιακές υποχρεώσεις. Αποτελούν πολιτικές της ΕΕ και απαιτήσεις του κεφαλαίου σε συνθήκες διεθνοποιημένου ανταγωνισμού. Υπήρχαν και δρομολογήθηκαν προ κρίσης και μνημονίων και θα εξακολουθήσουν να υπάρχουν ακόμη κι αν τα μνημόνια τελειώσουν με αυτήν τη μορφή. Συνεπώς, η κυβέρνηση κοροϊδεύει ξεδιάντροπα όταν υπόσχεται καλύτερες ημέρες με το τέλος των μνημονίων και με κάποια ανάκαμψη της οικονομίας, όταν μάλιστα η ΕΕ έχει διαμορφώσει νέους μηχανισμούς επιτήρησης, για να προωθεί την αντιλαϊκή πολιτική. Αντίστοιχα κοροϊδεύουν και τα άλλα κόμματα του ευρωμονόδρομου, που ενώ δίνουν καθημερινά διαπιστευτήρια στον ευρωμονόδρομο και τον ΣΕΒ, υπόσχονται ανακούφιση του λαού μέσα από διαπραγματεύσεις εντός αυτών των τειχών.
Οι εργαζόμενοι δεν πρέπει να δείξουν καμία αναμονή, καμία εμπιστοσύνη στις κυβερνήσεις και τα κόμματα της ΕΕ. Τα επόμενα χρόνια αυτός ο δρόμος θα γίνει ακόμη πιο σκληρός για το λαό. Τώρα χρειάζεται οργάνωση, ανασύνταξη, αγωνιστική απάντηση, λαϊκή συμμαχία εργατών, αυτοαπασχολουμένων, αγροτών, νέων, γυναικών ενάντια στον κοινό αντίπαλο που είναι η ΕΕ, τα μονοπώλια και τα κόμματά τους.
Θέμα 2ο: Στο επίκεντρο νέος γύρος ανατροπών στο ασφαλιστικό
Το υπουργείο Εργασίας εξετάζει την ουσιαστική ενιαιοποίηση των όρων ασφάλισης και συνταξιοδότησης των περίπου 7 εκατομμυρίων ασφαλισμένων που θα ενταχθούν στο νέο αυτό σύστημα. Ο νόμος 3863/2010, γνωστός και ως «νόμος Λοβέρδου - Κουτρουμάνη», που θα τεθεί σε εφαρμογή από το 2015, προβλέπει μεταξύ άλλων τα εξής:
  • Τη «βασική σύνταξη» των 360 ευρώ, που θα δίνεται όμως μετά από τουλάχιστον 35 χρόνια εργασίας και παραμονής στην Ελλάδα.
  • Το «αναλογικό» τμήμα της σύνταξης, που θα προέρχεται από τις εισφορές των εργαζομένων, αλλά θα είναι μειωμένο μέχρι και 50% σε σχέση με τον υπολογισμό της σύνταξης με τα ισχύοντα μέχρι το 2010. Σημειώνεται εδώ ότι η μείωση αυτή γίνεται με δύο τρόπους: Με τον υπολογισμό της σύνταξης στη βάση των εισφορών ολόκληρου του εργάσιμου βίου και όχι της τελευταίας καλύτερης πενταετίας, αλλά και του ποσοστού αναπλήρωσης του συντάξιμου μισθού, που από το 70% για 35 χρόνια εργασίας, μειώνεται στο 48% για 40 χρόνια εργασίας, με μέσο συντελεστή 1,2% για κάθε έτος, αντί του 2% για κάθε έτος ασφάλισης που ίσχυε πριν.
  • Την αύξηση των γενικών ορίων ηλικίας στα 67 χρόνια και στα 62 μόνο στην περίπτωση που κάποιος εργάζεται και ασφαλίζεται ανελλιπώς για 40 ολόκληρα χρόνια (12.000 ημέρες ασφάλισης).
Το «μοντέλο» αυτό οδηγεί σε συρρικνωμένες συντάξεις, όσον αφορά το «αναλογικό τμήμα», και σε απώλειες για τους ασφαλισμένους, που σε καμιά περίπτωση δεν μπορούν να αναπληρωθούν από τη «βασική σύνταξη». Το κράτος αναλαμβάνει τη χρηματοδότηση μόνο της βασικής σύνταξης και αυτό θα γίνεται πάντα υπό την προϋπόθεση της «δημοσιονομικής σταθερότητας».
Δηλαδή, το κράτος δεν εγγυάται για το ύψος των συντάξεων, πέραν του προνοιακού τμήματος των 360 ευρώ και ουσιαστικά αποσύρεται από τη στήριξη της Δημόσιας Κοινωνικής Ασφάλισης. Πολιτική που άλλωστε ήδη βρίσκεται σε εξέλιξη, με τη μείωση κάθε χρόνο της κρατικής χρηματοδότησης προς τα Ταμεία, μέχρι το ελάχιστο επίπεδο.
Εχουν προαναγγείλει τις ανατροπές
Το νόμο αυτό έρχονται να συμπληρώσουν τα σχέδια της κυβέρνησης για τη δημιουργία τριών Ταμείων, που όπως και στην περίπτωση της ενοποίησης των επικουρικών, θα οδηγήσουν σε μικρότερες συντάξεις.
Η διαδικασία της ενοποίησης προβλέπεται να ολοκληρωθεί έως το τέλος του 2014, ενώ στην αμέσως επόμενη φάση, τα τρία Ταμεία και το ΝΑΤ θα μπουν στην «ομπρέλα» του Εθνικού Φορέα Απονομής Συντάξεων. Παράλληλα, προωθείται ενιαίος μηχανισμός ελέγχου, για να αυξηθούν τα έσοδα του ασφαλιστικού συστήματος, η καθιέρωση ενιαίων εισφορών στα ασφαλιστικά ταμεία που πρόκειται να ενοποιηθούν.
Επίθεση διαρκείας στα εργασιακά
Τα νέα αντιασφαλιστικά μέτρα έρχονται να συμπληρώσουν τις ανατροπές στα εργασιακά που έχουν ήδη συμφωνήσει συγκυβέρνηση και τρόικα. Συγκεκριμένα:
  • Από την 1/7/2014, προωθείται η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 2,9 μονάδες και κατά μια μονάδα ακόμα μέχρι τις 1/1/2016.
  • Η κυβέρνηση θα φέρει νομοσχέδιο που θα προβλέπει την πλήρη απελευθέρωση της λειτουργίας των Εταιρειών Προσωρινής Απασχόλησης, τα γνωστά δουλεμπορικά. Στο τραπέζι (αν όχι στο χαρτί της συμφωνίας) παραμένει η δυνατότητα των επιχειρήσεων να προσλαμβάνουν με συμβόλαια διάρκειας μέχρι 36 μηνών εργαζόμενους, τους οποίους στη συνέχεια θα απολύουν χωρίς καμιά αποζημίωση. Οι «προσλήψεις» τέτοιου είδους θα γίνονται μέσα από δουλεμπορικά, τις γνωστές Εταιρείες Προσωρινής Απασχόλησης (ΕΠΑ), χωρίς καν να ισχύουν οι μέχρι τώρα τυπικοί περιορισμοί (π.χ. «έκτακτες» ανάγκες, πρόσκαιρες ή εποχικές).
  • Θεσμοθετείται η μείωση των τριετιών κατά 50% για τους μακροχρόνια άνεργους, η πρόσληψη των οποίων θα γίνεται με «ειδικό μισθολογικό καθεστώς». Αυτό σημαίνει ότι ένας μακροχρόνια άνεργος με 10 χρόνια προϋπηρεσίας που θα προσληφθεί με τον κατώτερο μισθό των 490 ευρώ καθαρά, θα χάνει κάθε μήνα περίπου 70 ευρώ. Για μεγαλύτερους κλαδικούς μισθούς, οι απώλειες θα είναι ακόμα μεγαλύτερες.
  • Σύμφωνα με πληροφορίες, συμφωνήθηκε τα όρια των απολύσεων να αυξηθούν στις 10 (από 6) κάθε μήνα, χωρίς να θεωρούνται ομαδικές για επιχειρήσεις που απασχολούν από 20-100 εργαζόμενους (σήμερα είναι από 20-150). Αντίστοιχα, να αυξηθούν σε πάνω από 10% (από 5% που είναι σήμερα) οι ομαδικές απολύσεις σε επιχειρήσεις που απασχολούν από 100-300 εργαζόμενους (σήμερα είναι πάνω από 150 εργαζόμενους και μέχρι 30 κάθε μήνα). Τέλος, συμφωνήθηκε ότι επιχείρηση με 300 εργαζόμενους και πάνω μπορεί να κάνει μέχρι και 30 απολύσεις, χωρίς να θεωρούνται ομαδικές.
  • Εισάγεται η δυνατότητα της επιχείρησης να κάνει ανταπεργία («lockout»), σε περίπτωση απεργίας των εργαζόμενων.

Ο Πρόεδρος                                              Ο Γραμματέας
Αμπαζής Γιώργος                                     Τσίγκος Στέφανος