Δευτέρα 31 Μαρτίου 2014

Ο ΚΩΣΤΑΣ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΣ ΣΤΗΝ ΑΡΜΟΔΙΑ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΘΑΛΑΣΣΙΟ ΤΟΥΡΙΣΜΟ

Ο Εισηγητής του ΠΑΣΟΚ σε θέματα του Υπουργείου Ναυτιλίας και Αιγαίου,  Κώστας Τριαντάφυλλος, κατά την τοποθέτησή του στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής επί του Σχεδίου Νόμου «Τουριστικά Πλοία και άλλες διατάξεις», αναφέρθηκε διεξοδικά στην ανάγκη διαμόρφωσης ενός φιλικού θεσμικού πλαισίου για τον θαλάσσιο τουρισμό.
Δεσμεύτηκε για την κατάθεση τροπολογίας με την οποία θα εισάγεται ο θεσμός του «Συνηγόρου του Λιμενικού», προκειμένου όπως χαρακτηριστικά υπογράμμισε να στηριχθεί το προσωπικό του Λιμενικού Σώματος «όχι με ακροδεξιές αντιλήψεις, αλλά με καθαρά θεσμικές παρεμβάσεις».
Επεσήμανε την θέση του σε σχέση με τον αυστηρό έλεγχο επί των πλοίων για ανασφάλιστη εργασία και την πρόκληση να ρυθμισθεί αποτελεσματικά το ζήτημα, με παράλληλη αυστηροποίηση των προστίμων.
Ζήτησε την αναβάθμιση της ναυτικής εκπαίδευσης και της επιμόρφωσης, ενώ στάθηκε ιδιαιτέρως στο ζήτημα της διασφάλισης και αύξησης των εισφορών του Ναυτικού Απομαχικού Ταμείου. Ο Υπουργός, κάνοντας δεκτή την πρόταση του Εισηγητή του ΠΑΣΟΚ, αναδιατύπωσε τη σχετική παράγραφο του άρθρου 8, με τρόπο που κατοχυρώνονται οι εισφορές των ναυτικών στο ΝΑΤ.
Ο Κώστας Τριαντάφυλλος, εστίασε, επίσης, στην αναγκαιότητα να εισαχθούν ρυθμίσεις για πλωτές εξέδρες και ναύδετα, οι οποίες με σεβασμό στην ελληνική φύση θα προσθέσουν εισοδήματα και κίνηση σε μικρομεσαίες, ως επί το πλείστον, τουριστικές επιχειρήσεις.
Εξέφρασε τις επιφυλάξεις του σε άρθρα όπως αυτό που δίνει το δικαίωμα σε σκάφη με μήκος 24 μέτρων να πλέουν χωρίς να έχουν απαραίτητα καπετάνιο και πλήρωμα, επιμένοντας το μήκος αυτό να περιοριστεί στα 20 μέτρα.
Ως προς το άρθρο 25 (πλοίο ασφαλείας) ανέφερε ότι η συγκεκριμένη ρύθμιση έχει συναντήσει καθολική αντίδραση και ανέλαβε πρωτοβουλία για τη διατύπωση μιας ρύθμισης που να κατοχυρώνει το δικαίωμα στην απεργία παράλληλα με το δικαίωμα στην θαλάσσια συγκοινωνία και την επικοινωνία των νησιών με την ηπειρωτική χώρα. 

Τέλος, ζήτησε την απόσυρση του άρθρου 26, που αφορά σε μεταθέσεις και άλλα θέματα προσωπικού του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής, αίτημα που έκανε δεκτό ο Υπουργός, ο οποίος απέσυρε τη διάταξη στο τέλος της συνεδρίασης.