Δευτέρα 31 Μαρτίου 2014

Τι συμφώνησαν τρόικα – Μητσοτάκης για απολύσεις, διαθεσιμότητα: Οι κρίσιμες αλλαγές για συμβασιούχους, εφοριακούς


Να μετρήσουν, όπως έγραψε η aftodioikisi.gr, οι 3.500 αναγκαστικές μετακινήσεις υπαλλήλων του υπουργείου Οικονομικών, κυρίως εφοριακών, που προέκυψαν από τη μνημονιακή υποχρέωση για καταργήσεις-συγχωνεύσεις ΔΟΥ, αντί για την εφαρμογή του προγράμματος ενδοδημοτικής κινητικότητας που δεν προχωρούσε, για να κλείσουν οι 12.500 διαθεσιμότητες του 2013 που πήραν παράταση για το Μάρτιο του 2014, δέχθηκε η τρόικα στη διαπραγμάτευση με το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης.
Παράλληλα στη συμφωνία μεταξύ των δύο πλευρών περιλαμβάνεται, σύμφωνα με πηγές του υπουργείου, και η προσμέτρηση στις 15.000 απολύσεις του 2013 (4.000) και του 2014 (11.000) και οι περίπου 1.700 συμβασιούχοι υπάλληλοι, που παρέμεναν στο Δημόσιο με προσωρινές διαταγές και απολύθηκαν λόγω έκδοσης απορριπτικής δικαστικής απόφασης.
Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι οι συγκεκριμένοι υπάλληλοι προστίθενται στις 3.600 απολύσεις του 2013 (με την αίρεση των απολυμένων της πρώην ΕΡΤ καθώς θα αφαιρεθούν όσοι προσληφθούν με συμβάσεις αορίστου χρόνου στο νέο φορέα), άρα φθάνουμε στους 5.300. Οι υπόλοιποι 10.000 που απομένουν μέχρι την συμπλήρωση των 15.000 αναμένεται, σύμφωνα με το υπουργείο, να προέλθουν κυρίως από τα πειθαρχικά συμβούλια, από τον έλεγχο των πιστοποιητικών και τον έλεγχο μετατροπής συμβάσεων (ο έλεγχος περιλαμβάνει περισσότερες από 40.000 συμβάσεις), καθώς και από τα νομικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου, όπου συνεχίζεται και ολοκληρώνεται η αξιολόγησή τους και στις περιπτώσεις όπου διαπιστώνονται επικαλύψεις αρμοδιοτήτων ή ολοκλήρωση της αποστολής τους, θα τίθεται σε εφαρμογή η διαδικασία κατάργησης, συγχώνευσης ή οργανωτικού εξορθολογισμού.
Μόνιμος μηχανισμός κινητικότητας
Επιπλέον, σύμφωνα πηγές του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης κατά τις διαπραγματεύσεις η τρόικα πείστηκε να εγκαταλείψει το αίτημά της για επιπλέον 3.500 διαθεσιμότητες το 2014 και 8.000 απολύσεις το 2015. Στις παραπάνω επίμονες πιέσεις της τρόικας, σύμφωνα με το υπουργείο, ο Κ. Μητσοτάκης φέρεται να απάντησε ότι «στο δημόσιο θα γίνουν απολύσεις και από τους πειθαρχικούς ελέγχους των πιστοποιητικών και μετατροπών συμβάσεων από ορισμένου χρόνου σε αορίστου και όχι από νέο κύμα διαθεσιμότητας». Ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ, παρενέβη λέγοντας ότι «θέλετε να αλλάξετε τον ορισμό. Η κινητικότητα οδηγεί και σε επανατοποθετήσεις και σε απολύσεις». Ο κ. Μητσοτάκης έβαλε τότε το θέμα της ποιοτικής αναβάθμισης του δημοσίου λέγοντας ότι «θέλουμε να δημιουργήσουμε ένα μόνιμο μηχανισμό κινητικότητας, για την καλύτερη αξιοποίηση του ανθρώπινου δυναμικού του δημοσίου. Μια εσωτερική αγορά εργασίας. Δεν μπορεί αυτό το σύστημα να έχει τιμωρητικό χαρακτήρα»
Οι ίδιες πηγές υποστηρίζουν ότι περνάμε από τους ποσοτικούς στους ποιοτικούς στόχους,  καθώς πρόκειται να δημιουργηθεί ένας μόνιμος μηχανισμός κινητικότητας, που δεν θα περιλαμβάνει όμως ούτε προσωρινή μείωση του μισθού του υπαλλήλου ούτε δυνητική απομάκρυνσή του. Ένας μόνιμος μηχανισμός κινητικότητας που θα αντικαταστήσει το σύστημα των μετατάξεων, αποσπάσεων και μεταθέσεων. Μια εσωτερική αγορά εργασίας, μέσα στην οποία θα προκύπτουν μετά από αξιολόγηση δομών κενές θέσεις και θα καλύπτονται από δημοσίους υπαλλήλους σε πλεονάζουσες θέσεις».
Έτσι, παρά το επίμονο αίτημα της τρόικας για νέες υποχρεωτικές αποχωρήσεις, μέσα από το πρόγραμμα της διαθεσιμότητας, τελικώς θα προωθηθεί ο μόνιμος μηχανισμός κινητικότητας, που δεν θα οδηγεί σε απολύσεις, αλλά στην καλύτερη αξιοποίηση του προσωπικού. Επίσης, στην απαίτηση των εκπροσώπων των δανειστών, για νέο κύκλο απολύσεων μέσα στο 2015, ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης έβαλε μπροστά μία σειρά από ποιοτικούς στόχους, όπως τον νέο τρόπο επιλογής γενικών διευθυντών, διευθυντών και τμηματαρχών, τη νέα μέθοδο αξιολόγησης προσωπικού και τα νέα οργανογράμματα και σχέδια στελέχωσης των υπουργείων.

aftodioikisi.gr