Κυριακή 16 Μαρτίου 2014

ANAKOINΩΣΗ ΛΑΣ ΒΟΡΕΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ ΚΑΙ ΔΗΜΟΥ ΧΙΟΥ ΓΙΑ ΤΑ ΚΕΝΤΡΑ ΠΡΟΛΗΨΗΣ

Την εικόνα εγκατάλειψης της ίδιας της πρόληψης σκιαγραφεί η διάλυση των Κέντρων Πρόληψης: Τουλάχιστον 10 Κέντρα, δηλαδή περίπου 60 εργαζόμενοι είναι απλήρωτοι από 1 μέχρι και 7 μήνες, ενώ από τον Απρίλη προβλέπεται να μην πληρωθούν και οι υπόλοιποι εργαζόμενοι, υπάρχουν απλήρωτες εισφορές στο ΙΚΑ, απλήρωτοι λογαριασμοί.
Την ίδια ώρα, τα αιτήματα βοήθειας από τις τοπικές κοινωνίες έχουν υπερδιπλασιαστεί και ξεφεύγουν πλέον από το πρόβλημα της χρήσης εξαρτησιογόνων ουσιών: «Αθλιες συνθήκες στα σχολεία, ζορισμένοι εκπαιδευτικοί, φτώχεια στις οικογένειες, επιθετικά παιδιά, ρατσισμός», είναι μερικά απ' όσα επιλαμβάνονται τα συγκεκριμένα κέντρα , που η συγκυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ μαζί και τοπικοί άρχοντες τα έχουν αφήσει στην τύχη τους, για να μετατραπούν σε ΜΚΟ, για να πληρώνουν και πάλι από την τσέπη τους οι οικογένειες.
 Μια χούφτα εργαζόμενοι σε κάθε Κέντρο καλούνται να  καλύψουν τις όλο και πιο σύνθετες ανάγκες δεκάδων χιλιάδων ανθρώπων με μηδαμινά μέσα και απλήρωτοι.
 Χαρακτηριστικό παράδειγματο Κέντρο Πρόληψης  στη Χίο που πριν δέκα περίπου μέρες εξέπεμψε ΣΟΣ για την οικονομική του κατάσταση εξ αιτίας της μη υπογραφής σύμβασης με το υπουργείο όπως και τα υπόλοιπα, αλλά και της στάσης των αιρετών της τοπικής διοίκησης και ειδικά της Περιφέρειας και του αρμόδιου αντιπεριφερειάρχη για τη Χίο κ. Γανιάρη, οι οποίοι δεν τηρούν εδώ και καιρό τις συμβατικές τους υποχρεώσεις προς το κέντρο . Μάλιστα ο ίδιος ο αντιπεριφερειάρχης στη συνέντευξη του Κέντρου δήλωσε ότι δεν έχει χρήματα ο προϋπολογισμός, ενώ για τον αγροτουρισμό, για ταξίδια στο εξωτερικό διάφορων αιρετών, για φανφάρες και πανηγύρια έχει!
Θεωρούμε ότι αυτήη κατάσταση είναι απαράδεκτη, αντιλαϊκή και δυστυχώς εγκληματική για τη ζωή της νεολαίας μας. Το ζήτημα της τοξικοεξέρτησης, αλλά και πρόληψης είναι μείζον, είναι ζήτημα ζωής και θανάτου και δε δικαιούται κανείς να συμπεριφέρεται όπως η στρουθοκάμηλος, πολύ δε περισσότερο όταν έχει συγκεκριμένο μερίδιο ευθύνης.
Ζητάμε άμεσα από  το Περιφερειακό συμβούλιο να συζητήσει το θέμα και να αποφασίσει την εκταμίευση χρημάτων για το Κέντρο Πρόληψης Χίου, όπως υποχρεούται να κάνει και όπως ήδη έκανε και ο Δήμος Χίου αποδεσμεύοντας 15000 ευρώ ως πρώτη δόση των συμβατικών του υποχρεώσεων.
Καλούμε το συνδικαλιστικό και γονεϊκό κίνημα, όλο το λαό να αρθούν στο ύψος των περιστάσεων να πάρουν θέση και να απαιτήσουν εδώ και τώρα να στηριχθεί το Κέντρο Πρόληψης Χίου, στην ουσία να στηριχτούν τα παιδιά μας.
Ως Λαϊκή Συσπείρωση Περιφέρειας Β. Αιγαίου και Δήμου Χίου δεν είναι η πρώτη φορά που ασχολούμαστε με το θέμα, απεναντίας από την πρώτη στιγμή της θητείας μας έχουμε θέσει και τα οικονομικά και τα στεγαστικά προβλήματα του Κέντρου, ζητώντας άμεσες λύσεις, οι προτεραιότητες όμως για την περιφέρεια είναι οι προτεραιότητες για την πλουτοκρατία των ΕΣΠΑ, τα φαραωνικά έργα και τις φιέστες.

Γι αυτό και πρέπει στις εκλογές να πάρουν την απάντηση που τους πρέπει. Εμείς θα συνεχίσουμε μαζί με το λαό να αγωνιζόμαστε για τα δικαιώματά του, όσο κι αν κάποιοι αναπολούν «στης «χούντας» το αλισβερίσι, λεύτερο να’ ναι το χασίσι»